Hlavní obsah

Trombóza - nenápadný zabiják při cestování

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dlouhé cestování vsedě nesvědčí žílámFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystáte se na dalekou cestu letadlem, autem nebo autobusem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také protáhnout či projít. Jinak vás může postihnout trombóza, která končívá i smrtí. A pozor, stává se to i ženám, které dříve nikdy podobné potíže neměly!

Článek

Zrádný spánek

Kromě sedavého zaměstnání jsou největším rizikem pro vznik sraženiny v žilním sytému, neboli trombózu, právě dlouhé cesty. Vynikající obranou je pohyb. Lidé, kteří mají se žílami a srážlivostí krve problémy, bývají poučeni a na cesty si berou léky (nejvíce se užívá na ředění krve warfarin), nebo alespoň kompresní punčochy. Ostatním nezbývá, než si preventivně co chvíli podržet nohy ve zvýšené poloze nebo se projít po letadle či po autobuse(tam máte výhodu povinných zastávek pro cestující i pro řidiče).

Od lesklé nohy k mrtvici

Když vás zničeho nic rozbolí noha, začne otékat a nepřirozeně se na ní leskne kůže, a vy zrovna naštěstí nesedíte v letadle, spěchejte k lékaři. Je docela možné, že vás z ordinace požene rovnou do nemocnice a to dokonce sanitkou. Výše zmíněné příznaky jsou totiž typické pro vážnou trombózu. Ta může způsobit mrtvici, infarkt či plicní embolii. Proto se po operacích dávají pacientům léky na ředění krve, aby nějaký zbloudilý „cucek" sraženiny neskončil zbytečnou smrtí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pečujte o zdraví svých nohouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zrádná antikoncepce

Njelepší prevencí před trombózou při cestování je dlouhodobá péče o zdraví žilního systému. To znamená chodit, cvičit, nepřejídat se, nebýt obézní, nekouřit, neholdovat přesmíru alkoholu, mít pod kontrolou krevní tuk a tlak. Ohroženější jsou ženy, které užívají hormonální antikoncepci. Tu lze nahradit například nitroděložními tělísky, které vylučují hormony jen lokálně a nezatěžují celý organismus.

Kdo má zkušenost s trombózou či zánětem žil, měl by zvážit také dietu. Trombózu výrazně zhoršují listová zelenina a ovoce, obsahují totiž hodně vitaminu K. Ten výrazně snižuje účinnost léků proti trombóze.

Pro ty, které chtějí vědět víc

  • trombózu způsobuje trvalejší poškození tepenní výstelky - poškození vzniká často jako důsledek aterosklerózy (ucpání cév)
  • trombózou jsou ohroženy více ženy, které mají nemoc v rodině nebo mají jinak vrozené či získané sklony ke vzniku trombů
  • trombóza může být důsledkem operace nebo těžšího úrazu nohou
Související témata:

Načítám