Hlavní obsah

Trpí pleť pod rouškou? Co říká dermatologický výzkum

Foto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Dlouhodobé nošení roušek ovlivňuje stav pletiFoto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Ambulance estetické dermatologie SynCare, vedená dermatoložkou doc. MUDr. Jarmilou Rulcovou, CSc., uskutečnila na počátku března test vlivu obličejových roušek (ústenek) a délky jejich nošení na stav pleti. Respirátory do testu zahrnuty nebyly.

Článek

Do doby 30 minut nošení roušky nebyly zaznamenány žádné významné nežádoucí reakce. Po 30 minutách „domácí“ látkové roušky mírně více dráždily pleť než průmyslové. Rozdíl nebyl významný. Zjištění může být zapříčiněno často silnějším a hrubším materiálem „domácích“ roušek.

Výsledky testu SynCare

Osoby s výrazně mastnou pletí nebo naopak osoby s velmi suchou a dehydrovanou pletí vykázaly vyšší míru podráždění pleti pod rouškou, avšak až po 60 minutách, oproti osobám s normální pletí. Osoby, jejichž rouška těsně přilnula k povrchu kůže, například z důvodu její velikosti nebo uvázání, vykázaly větší míru zarudnutí pleti v místech přilnutí. U všech osob došlo pod rouškou ke  zvýšení hydratace svrchní vrstvy pokožky. To lze vysvětlit koncentrací vlhkosti z vydechovaného vzduchu v prostoru nad kůží.

Foto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Správná péče o pleť je při nošení roušek nezbytnáFoto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Jakákoli pleť pod rouškou se stává postupně více citlivou

Platí, že osoby se zvýšeně citlivou pletí, včetně pacientů s atopickým a seboroickým ekzémem nebo s rozšířenými cévkami, mohou mít mírně vyšší sklon k podráždění pleti při nošení roušek.

Foto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Osoby s citlivou pletí by měly kosmetiku pod roušku pečlivě vybíratFoto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Aby nás rouška chránila bez nežádoucího vlivu na pokožku

Pleť by měla být před nasazením roušky čistá, bez potu a nadměrné vlhkosti. Jednu hodinu před nasazením roušky nenanášejte na pokožku kolem úst, nosu, tváří a lící přípravky s vysokým obsahem tuků a olejů, ale ani etanolu (např. parfémy) – mohou být zdrojem dráždění. Větší přilnutí roušky k pokožce, například z důvodu nevyhovující velikosti roušky nebo přílišného utažení, může po určité době vyvolat podráždění pokožky.

Ideálně by měl být v oblasti úst malý prostor mezi rouškou a rty. Tkanina ze všech typů roušek postupně nasává vlhkost a částečně také přijímá maz z pleti. To snižuje filtrační účinnost roušky a současně tato kombinace může vyvolávat podráždění pokožky. I proto bychom měli roušku nejvýše po třech hodinách vyměnit.

Jak pečovat o pokožku bezprostředně po sejmutí roušky

Po sejmutí roušky si umyjte ruce tekutým mýdlem, vysušte je jednorázovým ručníkem a následně vydezinfikujte. Pleť opláchněte vlažnou vodou, případně dočistěte tonikem bez alkoholu nebo šetrnými čisticími přípravky. Následně pokožku vysušte. Pokud nejméně jednu hodinu nebudete nasazovat roušku, ošetřete pleť lehkým krémem. Pozornost je nezbytné věnovat i místům, kde okraje roušky naléhají na pokožku. Při večerní péči jsou vhodné výživné masky, ale bez nadměrného obsahu tukových složek, dále výživná a zklidňující séra a krémy proti podráždění.

Foto: Syncare Plus, Shutterstock.com

SynCare má v nabídce čisticí přípravky bez konzervace, které jsou vhodné pro péči o citlivou pleť po rouškouFoto: Syncare Plus, Shutterstock.com

Reklama

Načítám