Hlavní obsah

Trpíte na opary a praskliny rtů? Víme, co je příčinou i jak se bránit!

Foto: Juta, Shutterstock.com

Proti oparům bojujte hlavně posilováním imunityFoto: Juta, Shutterstock.com

Reklama

I opary a obtíže s popraskanými rty mají svou sezonu, a ta právě začala. Víc vás tyto neduhy totiž potrápí v zimě, v druhé vlně pak i v letním vedru. Co dělat, abyste jim předešli? Máme pár tipů!

Článek

Jde se vůbec bránit tomu, abyste nebyli vystaveni nepříjemné a mnohdy i bolestivé zkušenosti s oparem nebo popraskáním rtů či koutků?

Pokud vám v těle koluje herpesvirus 1, původce oparu, moc toho nadělat nemůžete. S praskajícími rty a koutky už to je lepší. Ale hezky po pořádku…

Opary

„Existují nosiči viru, kteří sami opar nemají. K nákaze může dojít většinou v raném věku slinami. Při prvotní nákaze se virus pomnožuje v místě kontaktu, pak se šíří nervovými vlákny do uzlíků v nervu, kde setrvává a odkud může kdykoli způsobit vznik oparu,“ MUDr. MBA Kateřina Klauzová z webu Ordinace.

Většinou se tak stane ve chvíli, kdy není vaše imunita dost silná, takže prevencí je hlavně její posilování. Opar se většinou objeví v důsledku stresu, přepracování, ale i nachlazení či střídání chladu a tepla. Může souviset i s menstruačním cyklem či hormonální nerovnováhou.

Léčba oparů

Zásadní je začít s léčbou při prvních příznacích, což bývá svědění či „divný“ pocit tlaku či otoku. „Pomáhají masti s dekosanolem, benzokainem, lidokainem i alkoholem. Smyslem je zastavit vytváření oparu, snížit bolestivost a urychlit hojení,“ radí MUDr. Kateřina Klauzová.

Pokud vám mastičky přijdou příliš drahé, můžete vyzkoušet i domácí metody:

  • Chladivý obklad, například s kostkou ledu. Tu ale nedávejte na rty přímo, ale třeba přes kapesník. Držte ji na postiženém místě asi dvacet minut. Pomůže s hojením i zarudnutím.
  • Rty potírejte zinkovou mastí, která zabraňuje šíření viru. Podobně funguje i peroxid vodíku.
  • Využijte propolis, ideálně ve formě masti.
  • Na rty můžete přikládat i obklad se studeným vývarem z meduňky, vrbové kůry nebo heřmánku.
  • Bolest zmírní obklad s plnotučným mlékem.

V době, kdy máte opar, rozhodně nepoužívejte rtěnku ani jinou kosmetiku, vir tím roznášíte. Žádný z přípravků na opar nenanášejte prstem, ale špachtlí, kterou lze omýt. Před nakažením chraňte okolí tak, že nebudete pít z cizí sklenky, nebudete si půjčovat kartáček na zuby a podobně.

Foto: petrunjela, Shutterstock.com

Mezi skvělé přípravky na léčbu oparů patří například mast s propolisem nebo konopímFoto: petrunjela, Shutterstock.com

Popraskané rty

Praskliny na rtech vám naznačují, že nepijete tolik, kolik by vaše tělo potřebovalo. Tělo tím ale může hlásit i nedostatek vitaminu B. V neposlední řadě mohou být důsledkem častého olizování rtů, které vede k jejich nadměrnému vysoušení.

Rty mohou popraskat i v důsledku alergie na kosmetiku i zubní pastu, prodělaného horečnatého onemocnění, reakce na špatně sedící zubní protézu i rychlé změny teploty. Prevencí je tedy se takovým rizikovým situacím nevystavovat – a dodržovat správný jídelníček i pitný režim.

Léčba popraskaných rtů

Prvním krokem by měl být peeling, tedy odstranění suché a odumřelé kůže. Protože praskliny mohou bolet, měli byste tento peeling dělat co nejměkčím zubním kartáčkem a zlehka – od středu rtů ke koutkům a krouživými pohyby. Rty tím současně prokrvujete a namasírujete a všechny účinné látky z obkladů se do nich lépe vstřebají.

Skvělým prostředkem na léčbu popraskaných rtů je med. Stačí nabrat ten, co máte doma do čaje, a nanést tenkou vrstvu na rty a jako masku nechat asi dvacet minut působit. Pak omyjte a rty promastěte krémem nebo vazelínou.

Jestliže vás praskliny na rtech trápí často, měli byste mít přípravek na jejich ošetření stále s sebou a několikrát denně ho použít. „Na popraskané rty můžete použít i konopnou mast, má hojivý a změkčující účinek, pokožku chrání,“ říká MUDr. Marcela Turčínková z Carun Pharmacy.

Co najdete na trhu?

Které přípravky vám s opary i popraskanými rty pomohou? Máme pro vás pár tipů.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Eva Medový balzám na rty s obsahem pravého včelího medu, na bolavé popraskané rty a koutky i proti oparům ve všech stadiích, 4 g, cena: 69 Kč. Konopná mast s propolisem, na popraskané rty, popáleniny i lupénku, 50 g, cena od 198 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Propolisová mast s peruánským balzámem a medvědicí, antiseptická, hojivá, na popraskanou kůži, ekzémy a popáleniny, 50 ml, cena: 83 Kč. Pomáda na opary Nobilis Tilia, 30 ml, s liliovým extraktem a D-panthenolem, zklidňuje, čistí, zvláčňuje a regeneruje, cena: 204 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Propolisová mast Pleva, na suchou, popraskanou kůži, hojí a regeneruje, i na plísně a hemoroidy, 20 g, cena: 68 Kč. Kosmín Bylinná regenerační mast na rty Aromatica,s heřmánkem a kafrem, 25 ml, cena od 66 KčFoto: archiv firem

Trpíte na opary a popraskané rty? Napište nám, co vám pomáhá!

Reklama

Související témata:

Načítám