Hlavní obsah

Tvarohová buchta ze dvou těst

Hodnocení:
(188)
Foto: Autorka
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
55 minut
Náročnost
střední

Recept pro váhavé kuchaře: z jedné strany křehký koláč a z druhé nadýchaný piškot. A pozor! Tahle buchta není žádná tvarohová „dusivka“. Náplně je tolik a je tak vláčná, že zvládne provlhčit obě vrstvy těsta a řezy jsou lahodně jemné a krémové.

Ingredience pro:
1 formu o velikosti 30 × 20 cm
Na základ z křehkého těsta
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 žloutek
Na tvarohovou náplň
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 60 g cukru moučka
  • 1 hrst rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
Na piškotovou vrstvu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 1 špetka soli
Na ozdobení
  • moučkový cukr
  • citronová kůra
Článek

Postup

Krok 1: Opláchněte rozinky a naložte je do rumu. Na křehké těsto (spodní vrstvu koláče) prosejte do mísy mouku a cukr. Přidejte žloutek (bílek uchovejte, použijete ho později) a máslo nakrájené na kostičky. Studenýma rukama vypracujte těsto. Nejdřív se vytvoří něco jako žmolenka, pak se hmota spojí. Pracujte rychle, křehkému těstu nesvědčí dlouhé hnětení. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň hodinu, klidně na vás ale v lednici počká i dva tři dny.

Krok 2: Na náplň oddělte žloutek a dejte ho do mísy. Bílek spojte s tím, který máte odložený. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Postupně přisypte všechen cukr na náplň a ušlehejte do tuha. K žloutku přidejte do mísy tvaroh, rozinky i s rumem, citronovou kůru, vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh.

Krok 3: Vyložte středně velký vyšší pekáč papírem na pečení a rozpalte troubu na 180 stupňů. Z odleženého těsta vyválejte mezi dvěma archy papíru na pečení obdélník, přeneste ho do formy (když se potrhá, nevadí – prsty trhlinu uhlaďte, při pečení se zacelí) a povrch hustě popíchejte vidličkou. Pečte 20 minut.

Krok 4: Zatímco se peče základ, připravte vrchní vrstvu. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte do husté, nadýchané, světlé pěny. Stěrkou obě hmoty opatrně spojte a pak po částech přes sítko přisypte mouku a zapracujte.

Krok 5: Po dvaceti minutách vytáhněte předpečené křehké těsto z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů. Na korpus navršte tvarohovou náplň a rozetřete ji do krajů. Na ni zlehka rozetřete piškotovou vrstvu. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 35 minut, až povrch zrůžoví.

Krok 6: Před podáváním nechte zchladnout, nakrájejte a povrch poprašte moučkovým cukrem. Ozdobit můžete citronovou kůrou.

Znáte koláč z více druhů těsta, nebo jste ho ještě nikdy neochutnali?

ynezorPumanzeSaNyknalC
18. 6. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.