Hlavní obsah
3,3
(67)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Aktualizováno

Asi jen málokterý moučník je tak dobrý a sladký, jako poctivé domácí žloutkové řezy. Dají sice dost práce a pro redukční dietu jsou zkázou, ale za ochutnání prostě stojí. Pusťte se do nich s námi!

55 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na ořechové těsto
  • 280 g másla
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g lískových oříšků
  • 4 ks žloutků
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Na piškotové těsto
  • 3 ks vejce
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 400 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 140 g másla
  • 200 g cukru moučka
Na polevu
  • 3 ks žloutků
  • 30 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Řezy se dělají ze dvou těst. Začněte ořechovým těstem, to je nejjednodušší. Všechny ingredience prostě dejte do mísy a vypracujte tuhé těsto, které drží pohromadě. Pak jej zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 20 minut v lednici odpočívat.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Mezitím si připravte piškotový plát. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Pak k němu postupně zašlehejte žloutky, cukr a mouku. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem, rovnoměrně ho rozprostřete a dejte asi na 15 minut péct dozlatova.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Odpočaté oříškové těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte na plechu pokrytém pečicím papírem placku, kterou podle potřeby zarovnejte nožem, aby se strany zbytečně netřepily a následně nerozsypávaly. Při klasické velikosti plechu do horkovzdušné trouby je tloušťka plátu asi 4 mm.

Obě placky upečte při 180 stupních dozlatova, trvá to asi 25 minut. Když máte vše upečené, nechte to chladnout a pusťte se do přípravy krému a polevy.

04.

Pudinkový prášek uvařte podle návodu na obalu jen s tím rozdílem, že místo 500 ml mléka použijte jen 400 ml, aby byl hustější. Pudink pak za častého míchání, aby se na něm neudělal škraloup, nechte vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a postupně do něj zašlehejte i vlažný pudink.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

05.

Poleva je nejjednodušší ze všeho: do misky dejte žloutky, cukr a rum a metličkou rozmíchejte dohladka.

06.

A teď už je tu jen velké finále: Na jeden ořechový plát namažte polovinu pudinkového krému. Pak řezy přiklopte piškotovým plátem a potřete druhou polovinou krému. Úplně navrch přijde druhý ořechový plát upečeného těsta, který ještě potřete polevou a hotové řezy uložte do lednice proležet. Nejlepší jsou druhý až třetí den, když suché těsto zvlhne krémem. Tak snad tak dlouho vydrží! :-)

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Související témata:

Načítám