Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Asi jen málokterý moučník je tak dobrý a sladký, jako poctivé domácí žloutkové řezy. Dají sice dost práce a pro redukční dietu jsou zkázou, ale za ochutnání prostě stojí. Pusťte se do nich s námi!

55 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na ořechové těsto
  • 280 g másla
    7
  • 400 g hladké mouky
    1
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g lískových oříšků
    8
  • 4 ks žloutků
    3
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    1
Na piškotové těsto
  • 3 ks vejce
    3
  • 60 g hrubé mouky
    1
  • 60 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 400 ml mléka
    7
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 140 g másla
    7
  • 200 g cukru moučka
Na polevu
  • 3 ks žloutků
    3
  • 30 g cukru moučka
  • 2 lžíce rumu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Řezy se dělají ze dvou těst. Začněte ořechovým těstem, to je nejjednodušší. Všechny ingredience prostě dejte do mísy a vypracujte tuhé těsto, které drží pohromadě. Pak jej zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 20 minut v lednici odpočívat.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Mezitím si připravte piškotový plát. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Pak k němu postupně zašlehejte žloutky, cukr a mouku. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem, rovnoměrně ho rozprostřete a dejte asi na 15 minut péct dozlatova.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Odpočaté oříškové těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte na plechu pokrytém pečicím papírem placku, kterou podle potřeby zarovnejte nožem, aby se strany zbytečně netřepily a následně nerozsypávaly. Při klasické velikosti plechu do horkovzdušné trouby je tloušťka plátu asi 4 mm.

Obě placky upečte při 180 stupních dozlatova, trvá to asi 25 minut. Když máte vše upečené, nechte to chladnout a pusťte se do přípravy krému a polevy.

04.

Pudinkový prášek uvařte podle návodu na obalu jen s tím rozdílem, že místo 500 ml mléka použijte jen 400 ml, aby byl hustější. Pudink pak za častého míchání, aby se na něm neudělal škraloup, nechte vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a postupně do něj zašlehejte i vlažný pudink.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

05.

Poleva je nejjednodušší ze všeho: do misky dejte žloutky, cukr a rum a metličkou rozmíchejte dohladka.

06.

A teď už je tu jen velké finále: Na jeden ořechový plát namažte polovinu pudinkového krému. Pak řezy přiklopte piškotovým plátem a potřete druhou polovinou krému. Úplně navrch přijde druhý ořechový plát upečeného těsta, který ještě potřete polevou a hotové řezy uložte do lednice proležet. Nejlepší jsou druhý až třetí den, když suché těsto zvlhne krémem. Tak snad tak dlouho vydrží! :-)

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie37 158,51 kJ
Bílkoviny132,9 g
Tuky521,04 g
Sacharidy908,29 g
Sůl2,15 g
SAFA198,77 g
Vláknina31,28 g
Cukry523,56 g
Související témata:

Načítám