Hlavní obsah

Limetkový koláč, který voní po vanilce. Upečte ho s tvarohem nebo ricottou!

Foto: Marcel Rozhoň

Jeden kousek tohoto úžasného koláče určitě nestačí!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Že máte toho sladkého po svátcích už dost? Lehounký koláč s tvarohem,  limetkovou šťávou a vanilkou je příjemným sladkokyselým osvěžením.

Článek

Limetka je méně kyselá než citron, za to je mnohem aromatičtější. A jak ji správně vybrat? Při výběru sáhněte po takové, která má co nejvíc lesklou kůru, je bez trhlinek, plísní nebo flíčků, zároveň vybírejte takové, které jsou těžší, tedy plné šťávy.

Limetkový koláč

Na 1 kulatou formu (24 cm) potřebujete: na těsto: 3 vejce, 125 g moučkového cukru, 4 lžíce oleje, 125 g hladké mouky, kůru z 1 limetky, 1 lžičku prášku do pečiva, na náplň: 500 g tvarohu, šťávu z celé limetky, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, ½ lžičky drcené vanilky

Postup:V míse ušlehejte žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Vmíchejte nastrouhanou limetkovou kůru a postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Pokud je těsto příliš husté, můžete přidat několik lžic smetany.

Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Mezitím ušlehejte tvaroh s vejci a cukrem, vmíchejte vanilku, limetkovou šťávu a vše důkladně prošlehejte.

Asi po 15 minutách vytáhněte z trouby předpečený korpus a a na něj nalejte tvarohový krém. Vraťte zpět do trouby a 10 minut pečte při stejné teplotě. Pak stáhněte na 160 stupňů a pečte ještě 30 minut. Hotový koláč ozdobte limetkami a lístky meduňky.

Tip:Na krém můžete použít i lučinu nebo ricottu. Pokud vás popadlo lednové hubnutí a nemůžete bez sladkého žít, nahraďte cukr stévií.

Hledáte inspiraci kam s limetkami? Zkuste báječnou limetkovou bábovku a rozhodně nesáhnete vedle ani s vynikající avokádovou pomazánkou s lososem.

Do jakých pokrmů přidáváte limetky vy?

Reklama

Související témata:

Načítám