Hlavní obsah

Křehký tvarohový koláč s jahodami

Hodnocení:
(100)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Kdo si po těžkém pracovním týdnu pomýšlí na zaslouženou sladkost, měl by zbystřit! Babička Pechová si pro vás totiž připravila výborný jahodový moučník s tvarohem. Pro mlsné jazýčky je jako dělaný!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 28 cm
Na korpus
  • 170 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • 125 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • sůl
Na náplň
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1/2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • šťáva z půlky citronu
  • 250 g jahod
Na drobenku
  • 30 g másla
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Ze surovin na korpus vypracujte pevné těsto, které nechte 2 hodiny v chladu odležet. 

Foto: Jakub Jurdič

Těsto nemusíte nechat uležet, ale pak půjde těsto hůř vyválet a bude potřeba ho do formy spíše natlačit

Krok 2: Rozválejte ho dokulata a vyložte s ním formu s kolečkem pečicího papíru na dně.

Foto: Jakub Jurdič

Na válení je lepší silikonový váleček, na který se těsto nelepí

Krok 3: Tvaroh utřete s oběma cukry, žloutky, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte k tvarohu.

Foto: Jakub Jurdič

Citronové šťávy můžete podle chuti přidat více i méně

Krok 4: Směs rozetřete na těsto, poklaďte půlkami jahod a přidejte ještě drobenku. Tu vytvoříte z másla, mouky a cukru, které postupně rozdrobíte mezi prsty.

Foto: Jakub Jurdič

Na koláči si mlsné jazýčky pochutnají

Krok 5: Pečte asi 45 minut při 170 stupních.

Po takovém dortu se rychle zapráší. Zkuste do sladkého propašovat i zeleninu třeba v tomto bramborovém čokoládovém dortu nebo vyzkoušejte mrkvový cheesecake.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.