Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Úžasný jahodový koláč s tvarohovou náplní a drobenkou

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvě upečený koláč úžasně voní a ještě líp chutná!

Kdo si po těžkém pracovním týdnu pomýšlí na zaslouženou sladkost, měl by zbystřit! Babička Pechová si pro vás totiž připravila výborný jahodový moučník s tvarohem. Pro mlsné jazýčky je jako dělaný!

Článek

S voňavými jahodami, lineckým těstem a tvarohovou náplní nikdy nešlápnete vedle, tak si s námi pojďte upéct křehký drobenkový koláč z babiččina receptáře, kterým krásně provoníte celý byt!

Křehký tvarohový koláč s jahodami

Na koláč o průměru 28 cm potřebujete: 170 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 125 g změklého másla, sůl, 1 žloutek

Na náplň: 500 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 3 vejce, ½ balíčku vanilkového pudinku v prášku, šťávu z půlky citronu, 250 g jahod nebo jiného výrazného ovoce

Na drobenku: 30 g másla, 3–4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukru moučka

Foto: Jakub Jurdič

Místo jahod můžete použít i ostružiny nebo třešně

Postup: Ze surovin na korpus vypracujte pevné těsto, které nechte 2 hodiny v chladu odležet. Tento krok můžete vynechat, ale pak půjde těsto hůř vyválet a bude potřeba ho do formy spíše natlačit. Rozválejte ho dokulata a vyložte s ním formu s kolečkem pečicího papíru na dně.

Foto: Jakub Jurdič

Základem je křehké máslové těsto

Foto: Jakub Jurdič

Mezitím, co těsto odpočívá, připravte tvarohovou náplň

Foto: Jakub Jurdič

Těsto rozválejte dokulata a vyložte s ním koláčovou formu

Tvaroh utřete s oběma cukry, žloutky, pudinkovým práškem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte k tvarohu. Směs rozetřete na těsto, poklaďte půlkami jahod a můžete přidat ještě drobenku. Tu vytvoříte z másla, mouky a cukru, které postupně rozdrobíte mezi prsty.

Foto: Jakub Jurdič

Citronová šťáva krém ochutí i zpevní

Foto: Jakub Jurdič

Nesmí chybět ani drobenka!

Pečte asi 45 minut při 170 stupních. Koláč by se měl podávat až po vychladnutí, ale to u nás pro jeho neuvěřitelnou vůni nikdo nevydržel…

Foto: Jakub Jurdič

Jen ti nejsilnější u nás vydrželi, až koláč vychladl...

Pustíte se tento víkend do pečení podle babičky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama