Hlavní obsah

Tyhle věci vás ruší od práce. Chtějte po šéfovi změnu!

Foto: Thinkstock

Je mnoho věcí, které ovlivňují váš pracovní výkon. Zamyslete se, co ruší vás...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč vám někdy práce pod rukama jen hraje, a jindy se musíte ke každému pohybu nutit a soustředit myšlenky je skoro nemožné? Možná vám vadí nevhodné světlo, hluk nebo barva stěn!

Článek

Pětice smyslů ovlivňuje vaši pohodu i výkonnost mnohem víc, než si uvědomujete. Do vašeho mozku nepřetržitě dodává spoustu informací – i takových, bez kterých byste se docela rádi obešli. Nelze se jim vyhnout, se zavřenýma očima nebo ucpanýma ušima se dá pracovat těžko. Přijďte na to, co přesně vám vadí, a pokuste se to změnit!

Rádio vypněte, pusťte si bílý šum

„Takzvaná hudební kulisa by měla doprovázet jen zcela rutinní úkoly. Vytvořit větu a poslouchat při tom pasáž z Čajkovského není možné, snažím-li se o obojí, ve skutečnosti obě činnosti střídám,“ vysvětluje poradce manažerů Pierce Howard v knize Příručka pro uživatele mozku. Nejhorším vrahem soustředění je trvale zapnuté rádio, naladěné na některou z tuzemských stanic s „vtipným“ moderátorem a opakujícími se hity.

Potřebujete-li se vypořádat s rušivými zvuky, Pierce Howard radí nepřehlušovat je jiným rámusem, ale překrýt takzvaným bílým šumem. Jde o monotónní, nenápadný zvuk o nízké frekvenci, schopný odfiltrovat nežádoucí ruchy, ale i zneklidňující ticho. Může znít třeba jako vzdálené hučení větru nebo šumění vody a s úspěchem se využívá například v kancelářích typu open space, v lékařských ordinacích, ale také k uspávání dětí. Generátor bílého šumu má podobu malé krabičky a stojí kolem 1500 korun.

Foto: Thinkstock

I papírky na poznámky mohou být barevné, nepůsobí nudně a zlepšují pracovní psychickou pohoduFoto: Thinkstock

Barvy: chcete vybudit, nebo zklidnit?

Teplé barvy (červená, oranžová, žlutá a žlutozelená) povzbuzují fyzickou i duševní aktivitu a krátkodobě zvyšují výkon. Skvěle se hodí pro konferenční místnosti, pokud mezi nimi ale budete trávit celý pracovní den, začnou vás časem unavovat a znervózňovat. To platí především pro červenou, která dokáže zvýšit svalové napětí, krevní tlak i vylučování adrenalinu. Na pracoviště se hodí spíš barvy studené (modrá, zelená a tyrkysová), které mají na nervovou soustavu uklidňující účinky a podporují soustředění.

Světlo: co nejblíže dennímu

Jasné světlo tlumí tvorbu melatoninu, hormonu, který způsobuje ospalost. Z toho je zřejmé, že je dobré osvětlení důležité pro bdělost a bezpečnost práce. Záleží ale na tom, o jaké světlo jde: nejlepší je samozřejmě přirozený sluneční svit. Kvalitu umělých zdrojů světla odborníci hodnotí takzvaným indexem podání barev (CRI). Nejvyšší hodnota, CRI 100, znamená, že jsou v tomto osvětlení barvy naprosto přirozené. Běžná zářivka má CRI 80, ale třeba sodíková výbojka (pouliční oranžové světlo) už jen kolem 30.

Foto: Thinkstock

To, jaké máte v kanceláři světlo, je velmi důležité. A to i tehdy, když pracujete převážnou část dne na počítačiFoto: Thinkstock

Rovnice „více světla = lepší výkon“ ovšem platí především pro muže, kteří nejlépe rozlišují za plného osvitu. Ženy mají naproti tomu lepší noční vidění, takže lépe vidí při tlumeném světle. To je důvod, proč muži řídí lépe ve dne a ženy v noci. V kanceláři jasně osvětlené zářivkami se ženy většinou necítí příjemně a dřív se unaví.

Fuj, to studí!

Myslíte si, že hmat nehraje na pracovišti roli? Omyl! Kontakt s určitými materiály může být velmi nepříjemný až rušivý. „Někteří lidé dávají přednost dřevu nebo kovu před umělými hmotami, přirozenému vláknu před syntetickým, přirozeným rostlinám před umělými,“ upřesňuje Pierce Howard. Řadě lidí je velmi nepříjemná například studená skleněná deska na pracovním stole. Vzhledem k tomu, kolik času na pracovišti trávíte, jistě stojí za to domluvit se se šéfem na rozumném řešení.

Co ruší na pracovišti vás? A zkoušeli jste s tím něco dělat?

Reklama

Načítám