Hlavní obsah

Tyhle vychytávky ze silikonu se hodí do každé kuchyně!

Foto: decoDoma

Foto: decoDoma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta radost, když se bábovka vyklopí a není popraskaná, ani jí kus nezůstal ve formě! Tak přesně tenhle pocit vám vždy a zaručeně dopřeje silikon. Ovšem oceníte ho nejen při pečení!

Článek

Ač se vám při vyslovení slova silikon možná vybaví spíš umělá prsa, hrne se tenhle materiál už pár let, a velmi úspěšně, i do našich kuchyní. „Je lehký, nepřilnavý, s dlouhodobou životností a nepohlcuje pachy z potravin. Je odolný vůči mrazu i teplu – rozmezí použití je klidně -40 °C do +230 °C. Můžete ho dát do mrazáku, jakékoli trouby i do mikrovlnky,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu. Není odolný snad jen vůči otevřenému ohni.

Formy, vařečky a zdobítka

Zásadní výhodou silikonových forem na pečení je, že se nemusí vymazávat a vysypávat, nic se na nich nepřichytí a vše perfektně vyklopíte. Výjimkou je jen první použití, tam je třeba formu dobře vymýt a usušit a pak jednou vymazat olejem.

Nepřilnavost silikonu ale oceníte nejen při pečení, práci s krémy nebo čokoládou, hodí se i při míchání těst nebo omáček „V porovnání s dřevěnou vařečkou se silikonová daleko lépe myje, není porézní, takže nechytí pachy. U špachtlí, zdobítek a podobně zas oceníte, že jsou pružné a o moc lépe se s nimi pracuje,“ říká František Černý z e-shopu Dedra.

Silikon skvěle vede teplo. „Díky tomu se v silikonových formách vše propeče rychle, rovnoměrně a bez připalování, na době pečení se dá ušetřit i třetina času,“ dodává MgA. Kristýna Vyorálková, manažerka PR Tescoma. Jejich vodivost a odolnost oceníte například u pečicích podložek a válů – těsto na nich můžete zpracovat, vytvarovat, pak i s podložkou přenést na plech a rovnou je na ní i upéct, jako na pečicím papíře.

Vydrží vám celý život

Silikonové formy, nádobí i pomůcky vám vydrží desítky let, pokud je mechanicky nepoškodíte. „Musíte zabránit styku s ostrými hranami, noži, vidličkami, ale třeba i drátěnkou, protože ty by je mohly poškodit,“ varuje Tereza Špirochová z e-shopu Decodoma.

Oceníte také to, že silikonové vály či formy ušetří místo při skladování – můžete je srolovat, protože se vždy vrátí do původního stavu.

Argumentem pro tento materiál je i fakt, že jsou po celou dobu použití zdravotně nezávadné, ostatně právě kvůli tomu se dostal silikon do farmaceutického průmyslu. Silikon navíc nepodporuje růst bakterií, což oceníte nejen u kuchyňských pomocníků, ale třeba i v případě odkapávačů na nádobí. Při nákupu se vyplatí sledovat údaj, zda byl výrobek zdravotně testován.

Silikonové nádobí, formy na pečení, stěrky, mašlovačky, tvořítka na led a další pomocníci se velmi jednoduše udržují – můžete je dát do myčky, nebo je stačí umýt pod tekoucí vodou a usušit.

Co najdete na trhu?

Silikon už našel v kuchyni různá uplatnění. Máme pro vás pár tipů.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Forma na bábovku Orion o průměru 23,5 cm je vhodná do všech typů pečicích trub, cena 149 Kč; Ernesto, silikonová forma na bábovičky 29 x 17 x 3 cm, prodává e-shop Lidl za 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Razítko na sušenky Tescoma Delícia, 6 originálních dekorů a kulaté vykrajovátko z plastu a silikonu, cena 299 Kč; Silikonová forma na makronky, 48 formiček, 39, 5 x 29, 5 x 0, 3 cm, cena 189 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Forma na biskupský chlebíček Banquet, 5 x 13 x 6,5 cm, cena 169 Kč; Netradiční silikonová vysoká forma Katedrála, 10,5 x 22,5 cm, pro všechny druhy trub, prodává e-shop Dedra za 169 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Cedník Torino Home line, skládací bez rukojeti, 27,5 x 23 x 9 cm, cena 53 Kč; XXL Master Deco, zdobítko se 6 různými nástavci pro pohodlné zdobení a plnění, 10 x 5,5 x 17 cm, na krémy, pomazánky, paštiky... silikon a plast, prodává e-shop Dedra za 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Banquet silikonový vál CulinariaGreen, 60 x 50 cm, s měřítkovým reliéfem, cena 299 Kč; Štětec Xavax, 22 cm, cena 59 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Odkapávač Clean Kit Tescoma, 42 x 24 cm, profilové dno pro rychlé vysychání a nálevky na vylití vody, cena 399 Kč; Silikonové sítko na sypaný čaj – konvička, 2 x 3,5 x 4,5 cm, prodává e-shop E-čaj za 339 KčFoto: Archiv firem

Jak v kuchyni využíváte silikon vy?

Načítám