Hlavní obsah

Typologie expartnerů: Jak se chovat potom, co jste je opustily?

Foto: Profimedia

Komunikace mezi expartnery bývá někdy velmi složitáFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozešla jste se s ním, a z vašeho partnera je rázem váš ex. A porozchodová komunikace nebývá lehká, obzvlášť pokud ji nemůžete alespoň na čas přerušit. Jak s expartnerem vyjít?

Článek

Rozchody bohužel patří k životu, ale to neznamená, že svého ex můžete vymazat ze života. Je navždy jeho součástí, třeba kvůli dětem, společnému majetku či přátelům. A tohle je typologie expartnerů, když je žena iniciátorkou rozchodu, a návod, jak k nim přistupovat.

1. Stále milující

Pořád vás miluje, nemůže uvěřit, že váš vztah je minulostí, a doufá. Ve váš návrat, v obnovu vaší lásky, že si to rozmyslíte. Je na vás milý, vždy připravený vám pomoci, někdy možná až trochu vlezlý.

Tady je potřeba dodržet dvě zásady – nedávat mu plané naděje a nepodlehnout jeho prosbám. „Dejte najevo, že si jeho postoje vážíte, ale nedávejte podnět pro to, aby si mohl myslet, že si to třeba s tím rozchodem rozmyslíte. Jeho slzavé láskyplné oči ignorujte a nepodlehněte jeho nabídkám,“ potvrzuje vztahový kouč Aleš Kalina.

Co s tím?Pokud to jde, na nějaký čas přerušte kontakty. „I jedno malé kafe v něm totiž může zažehnout plamen naděje. Jestliže mu chcete dopřát nový život, jděte mu na nějaký čas z cesty,“ dodává terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Pokud váš ex stále doufá ve váš návrat, nevyvolávejte v něm plané nadějeFoto: Profimedia

2. Ukřivděný

Má pocit, že jste mu ublížila, spáchala na něm křivdu. A emočně se to v něm mele. Chvíli je na vás milý a sladký jak cukrová vata, pak otočí, rýpe do vás a obviňuje vás.

Co s tím? V tomto případě musíte dávat pozor hlavně na své pocity, nesmíte spadnout do role té zlé. „Nenaskakujte do vlaku provinění. Pokud spolu musíte komunikovat, buďte struční, nenechte se vtáhnout do víru emocí a házení viny jeden na druhého,“ radí Lucie Mucalová.

3. Uražený

Odešla jste od něj, a tím jste zasadila tvrdou ránu jeho egu. Teď je uražený, nechápe, jak jste si něco takového mohla dovolit, odmítá komunikovat, má problém vás jen pozdravit.

Co s tím? Pokud není důvod, proč byste spolu měli mluvit, nemusí tohle být problém. On přehlíží vás, vy můžete jeho. „Respektujte jeho mlčení, nesnažte se ho přesvědčovat, ke komunikaci člověka nepřinutíte,“ říká Lucie Mucalová. Jsou-li ale témata, která je potřeba vyřešit, hledejte jiné cesty – zkuste třeba e-mail, psané slovo je někdy lepší než osobní kontakt. Je možné vyhledat i mediátora, odborníka na řešení konfliktů.

A jinak buďte tvrdá. „Když není možná dohoda, nezbývá než se nedohadovat a stát si jen za svým. Přesně vědět, co je potřeba, a neustoupit. Chladná tvář, žádné emoce, žádné diskuse, jen si jít za svým,“ dodává Aleš Kalina.

Foto: Profimedia

Zasáhla jste jeho ego a odmítá s vámi mluvit? Co naplatFoto: Profimedia

4. Zlý

Je na vás naštvaný, zlobí se. Nelze s ním normálně komunikovat, každý pokus o rozhovor končí hádkou a urážkami.

Co s tím? „Jednejte, jen když opravdu musíte, stručně, jasně, výstižně. Na urážky zkuste nereagovat, naproti vám je člověk, který kope, brání se, prostě bojuje. Čím víc uvidí, že vás dostává na lopatky, tím větší radost bude mít,“ radí Lucie Mucalová. A Aleš Kalina zná ještě jeden trik. „Na zlého platí jedině strach. Vezměte si sebou třeba kamarádku nebo kamaráda, aby si tak nevyskakoval,“ dodává Aleš Kalina.

5. Smířený

Tohle je ideální varianta. Váš ex se s rozchodem smířil, přijal ho jako fakt. Chová se slušně, snaží se normálně komunikovat a fungovat.

Co s tím? Tady jde o jediné, nepokazit to! „Mluvte spolu jen o společných věcech, třeba o dětech, prostě o tom, co vás pojí. Pokud máte nové partnery, nemluvte o nich, to už je nový příběh každého z vás. Chraňte si každý to své. Přece jen jste nějaký čas žili spolu, přišel rozchod a smíření, ale i tak může být v srdci něco hluboko zakořeněno, tak to respektujte,“ říká Lucie Mucalová.

A jaký je váš ex? Jak s ním vycházíte?

Související témata:

Načítám