Hlavní obsah

Typologie lidí podle toho, jaký mají úsměv

Foto: Profimedia

Julia Roberts má jeden z nejvýraznějších a nejhezčích hollywoodských úsměvůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou oči oknem do vaší duše? Někteří odborníci věří, že je to spíš váš úsměv. Skupina stomatologů, psychologů a zubních expertů vytvořila pět „úsměvových typů“. Do které skupiny patříte vy?

Článek

Nejde ani tak o to, jaká máte ústa, ale spíš, jaký chrup vám příroda nadělila. Když se totiž usmějete, ukazujete svému okolí právě zuby. Skupina odborníků na domácí bělení zubů ze společnosti Instant White dala dohromady pět základních kategorií a toho, co daný typ úsměvu o lidech říká.

Sexy mezírka

Typickou představitelkou této kategorie je zpěvačka Madonna (57) a její mezírka mezi předními zuby. Ta je podle odborníků velmi často považována za znak jakési smyslnosti. „Už ve středověku byla mezera mezi předními zuby spojována s chlípností, a to především u žen. V Ghaně, Namibii a Nigerii je pokládána za znak atraktivity a plodnosti,“ říká Justin Causier, zakladatel britské sítě zubních klinik Actualize Dental Clinics.

Foto: Profimedia

Madonna a její mezírka mezi zuby. Údajně je to znak smyslnostiFoto: Profimedia

Výrazné špičáky

První, čeho si na tomto úsměvu všimnete, jsou špičáky. Mohou být extrémně špičaté nebo delší než ostatní zuby, jednoduše je nelze přehlédnout. Majitelkou tohoto úsměvu je například modelka Kate Moss (42).

Podle expertů je to jasná známka dominance. „Už v dobách jeskynních lidí byly silné špičáky známkou masožravce, proto je tento rys spojován se silou, výraznou osobností a dominantní povahou,“ vysvětluje Justin Causier.

Jde ale i o to, zda své špičáky při úsměvu odhalujete. „Rozsah, v jakém jste schopni je při úsměvu ukázat, odráží to, jak jste si sami sebou jistí, jak si věříte, jak silní a dominantní jste,“ dodává londýnská psycholožka Helen McCarthy. Právě otevřený úsměv Kate Moss, která své špičáky rozhodně neschovává, podle ní značí, že tahle dáma se sebevědomím problém skutečně nemá.

Foto: Profimedia

Kate Moss má výrazné špičáky. To prý souvisí s dominancíFoto: Profimedia

Široký a zářivý

Když se usměje herečka Julia Roberts (48), máte pocit, že větší, zářivější a upřímnější úsměv nevykouzlí nikdo jiný. Je to ten pravý hollywoodský úsměv, který budí dojem úspěšnosti, spokojenosti a upřímnosti. Potřebujete k němu větší ústa a zuby, které působí dojmem, jako by se tam ani nemohly vejít.

A také se musí smát celý váš obličej! „Můžete úsměv předstírat, k tomu vám stačí použít jen svaly kolem úst. To, že jde ale o pravý úsměv, poznáte, že jsou do něj zapojeny i jiné svaly v obličeji, hlavně ty kolem očí,“ upřesňuje Helen McCarthy.

Foto: Profimedia

Tenhle úsměv působí upřímně, ale jen proto, že se Julia Roberts směje celým obličejemFoto: Profimedia

Když vykukují dásně

Někdo se může smát jak blázen, a jeho dásně nezahlédnete. Jiný má tvar úst a zubů takový, že jsou vidět celkem běžně. Má to takhle třeba zpěvačka Beyoncé (34). Lidé s tímhle úsměvem působí nevinně, někdy až dětsky, v okolí budí důvěru. V případě Beyoncé je efekt ještě větší, protože má malé, skutečně až trochu dětské zoubky.

Foto: Profimedia

Když se směje Beyoncé, jsou jí vidět dásně. To je známka nevinnostiFoto: Profimedia

Novodobá móda

Ať si o hvězdě britské televizní reality show Towie (The Only Way Is Essex) Danielle Armstrong (27) myslíte cokoli, jedno jí upřít nelze. Její úsměv je doslova běloskvoucí.

Že jí zuby září díky speciálnímu bělení a péči stomatologů? To dnes není žádná ostuda. „Výrazně bílý úsměv vyvolává dojem, že jde o člověka, kterému velmi záleží na tom, jak vypadá, a že jde o perfekcionostu,“ tvrdí Justin Causier. Nic z toho dnes není pokládáno za negativní vlastnost. „Ultra bílý úsměv je pokládán za známku dokonalosti, i když za ním většinou stojí práce dentistů. Bílý úsměv se vlastně stal jakýmsi symbolem společenského postavení a úspěšnosti,“ dodává Helen McCarthy.

Foto: Profimedia

Danielle Armstrong má opravdu zuby neuvěřitelně bílé. Nezáleží na tom, že jde o dílo zubních expertů, dnes je to ukazatel sociálního postaveníFoto: Profimedia

A jaký máte úsměv vy?

Reklama

Načítám