Hlavní obsah

Typologie podle barev: Přitahuje vás červená nebo tmavě modrá?

Foto: Thinkstock

Na odstínu záleží! „Zelená" nebo „modrá" jsou pojmy, které používají snad jen muži. Ženy (a psychiatři) rozlišují jedlovou, hráškovou, safírovou, petrolejovou, tyrkysovou, královskou...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy vás ovlivňují víc, než si myslíte. Dokážou vám zrychlit tep, zvýšit chuť k jídlu, vyvolat agresivitu. A s některými chronickými nemocemi byste se měli určitým barvám dokonce vyhýbat!

Článek

Pocity, které jednotlivé barvy vyvolávají, jsou stejné u lidí nejrůznějších kultur. Červené lucerny v Evropě znamenají totéž jako červené korálky, kterými oznamuje africký domorodec své vyvolené: „Silně po tobě toužím!“ Červená je všude na světě barvou sexuálního vzrušení, sebevědomí a aktivity.

To, čím se od sebe lidé odlišují, je ale osobní vztah, který k té které barvě mají. Líbí, nebo nelíbí? Přitahuje, nebo odpuzuje? Z toho se dá poznat spousta věcí!

Máš rád červenou? Povím ti, kdo jsi

Právě vztah k barvám můžou lékaři využít k posouzení tělesného i duševního stavu svých pacientů. Červená pozitivně působí na někoho, kdo je silný a plný života; v ustrašeném nebo nemocném člověku naopak probouzí neklid a pocit ohrožení.

Využitím barev v psychologii a medicíně se zabýval švýcarský psychiatr Max Lüscher. Výsledkem jeho výzkumu je test osobnosti, založený na řazení barev podle sympatií nebo nesympatií, které k nim zkoumaný pociťuje. Při testování se používá speciální vzorník s přesně odstupňovanými odstíny barev. Jiný význam má totiž třeba svěží jarní zelená s příměsí žluté (naděje, otevřenost, touha po kontaktu), a jiný tmavá jedlová zeleň (stabilita, pevná vůle, hrdost).

Foto: Thinkstock

Vínová barva je klidnější starší sestrou červené. Místo vzrušení má v sobě klid, sebevědomí a důstojnostFoto: Thinkstock

Šťastní čtyřbarevní

Spokojeného, psychicky vyrovnaného jedince označuje Lüscher obrazně jako „čtyřbarevného člověka“. Čtyřem základním barvám spektra přiřazuje čtyři základní varianty vnímání sám sebe: zelená představuje sebeúctu, červená sebedůvěru, modrá spokojenost a žlutá vnitřní svobodu. Právě tyto vlastnosti charakterizují plnohodnotnou osobnost, schopnou kvalitního života.Nejde ale jen o pocity. Na barvy lidé reagují i fyzicky.

Proč mít jídelnu červenou a ložnici modrou

Červená nebo červenooranžová barva zvyšuje puls, krevní tlak, rychlost dýchání a chuť k jídlu. V prostředí s převahou červené mají lidé sklon zvyšovat hlas a chovat se agresivněji. U některých nemocných (například s postižením malého mozku) ale může červené světlo způsobit nesnesitelnou úzkost.

Tmavě modrá naopak nervový systém zklidňuje. V jedné norské studii se uvádí, že pokusné osoby v místnosti vymalované na modro nastavovaly termostat ústředního topení o tři stupně výš než lidé v červeně zařízené místnosti. Fyzické změny, které barvy vyvolávají, se dají změřit – a fungují dokonce i u zvířat!

Foto: Thinkstock

Teplé přírodní tóny, jako je hnědá, béžová a okrová vyvolávají pocity klidu, bezpečí a domova. Snad proto jsou tak často využívané při zařizování bytuFoto: Thinkstock

Komu hrozí infarkt

„Lidé, kteří jsou pro svůj vnitřní stresový postoj ohroženi infarktem,“ píše doktor Lüscher v knize Čtyřbarevný člověk, „dávají v testu přednost barvě červené (aktivita) a modrozelené (vypětí vůle). Pak následují barvy, které odrážejí aktuální tělesný stav. U osob ohrožených infarktem je to šedá a hnědá, barvy vyčerpání. Ještě vyšší nebezpečí signalizuje současné odmítání tmavomodré, barvy klidu. Vyjadřuje vnitřní postoj „klid si nemohu dovolit“!

Mohou barvy skutečně léčit?

Lüscherův test barev slouží výhradně k diagnostice, k určení aktuálního psychického stavu pacienta. Mnozí léčitelé ale tvrdí, že je možné pomocí barev i uzdravovat. Máte-li zdravotní obtíže, radí snažit se o obnovení rovnováhy například nošením oblečení a kamenů v příslušné barvě nebo pojídáním pokrmů této barvy.

Ať už léčitelům věříte nebo ne, každý občas mívá období, kdy ho některá barva neodolatelně přitahuje. Která je momentálně ta vaše?

Reklama

Načítám