Hlavní obsah

Typologie podle jídla. Poznejte, co vám škodí!

Foto: shutterstock.com

Víte, ke kterému typu patříte?Foto: shutterstock.com

Reklama

Jste studený stravovací typ, a tak nemůžete zmrzlinu, mražená jídla a tropické ovoce... Horkému typu zase škodí káva, víno, grilované maso... Že nevíte, jaký typ jste vy a která potravina vám škodí a naopak prospívá? Zjistěte, který ze čtyř stravovacích typů jste a již od zítřka jezte správně!

Článek

V Číně to mají promyšlené

Za to, k jakému stravovacímu typu se řadíme, nemohou jen vrozené dispozice. Dle Číňanů, kteří systém čtyř jídelních typů vymylsleli, to ovlivňuje i prostředí a konkrétní přírodní podmínky, ve kterých žijeme. A pávě proto má Čína, která je rozlehlá, tolik různých kuchařských škol. Shodují se však v jednom. V restauraci nikdy nezakončují menu podáváním zmrzliny. Ta totiž patří mezi chladné potraviny, které zpomalují proces trávení.

Tak tedy, jak jste na tom vy?

Jste studený typ?

Prostě je vám pořád zima. Dva svetry a teplé ponožky i k pyžamu, to vás charakterizuje. V tomhle období se raději pohybujete poblíž kamínek, a když vás realita vyštve do chladných ulic, prožíváte to dost těžko.

Co hrozí: Můžete trpět poruchami prokrvení, zimomřivostí, bázlivostí, průjmem a bolestivostí kloubů. Ženy v tomto typu dost těžko snášejí menstruaci.

Jaké jídlo vás podpoří:V jídelníčku by měla častěji figurovat neutrální a horká jídla s lehce ostrým podtextem. Abyste se prohřála, dejte si něco pečeného nebo praženého. Kuře, jehněčí, zvěřina, ořechy, zelí, dýně, oves, mrkev, pohanka – to vás prohřeje.

Co by vám přitížilo: Studené potraviny pochází z teplých krajů, takže méně tropického ovoce, žádná zmrzlina a mražená jídla. Prochladí vás i přebytek tekutin.

Co pomůže: Bylinkové a ovocné čaje. K proteplení je výborná skořice.

Foto: shutterstock.com

Pro horký typ se hodí studené potravinyFoto: shutterstock.com

Jste horký typ?

Pak i tak trochu předimenzovaná energií. Umíte se pořádně rozčílit a nešetříte gesty ani hlasitostí svého projevu. V práci i doma vystupujete jako „kápo“.

Co hrozí: Vzhledem k výbušnosti pozor na vysoký krevní tlak, a tedy na srdíčko. Pálení žáhy je vám také blízko a není nijak příjemné.

Jaké jídlo vás podpoří: Studené potraviny – saláty, osvěžující nápoje, zmrzlina, tropické ovoce a z pokrmů spíše dušená jídla a hořké chuti.

Co by vám přitížilo: Horká a teplá jídla a nápoje, jako je káva, víno, tvrdý alkohol, ostré koření, grilované či uzené maso. Jehněčí či vepřové také není pro vás.

Co pomůže: Nechoďte do „závodky". Zkuste si najít čas na jídlo, vychutnávejte každé sousto.

Jste suchý typ?

Nedostává se vám energie, což se projevuje i tím, že jste vyhublá, vyplašená a nervózní, což neblaze působí i na kvalitu nehtů, pokožky a vlasů. Hodně lpíte na drobnostech, jste pedantická a máte velký smysl pro pořádek.

Co hrozí: Problém se suchou pletí a lámavostí nehtů je kosmeticky řešitelný. Musíte ale dávat pozor, aby vaše vrozené sklony nevedly až k depresím. Pokud míváte chronické záněty dýchacích cest a chrapot, pak jste svůj typ odhadla správně.

Jaké jídlo vás podpoří: Spousta osvěžujících a neutrálních potravin. Ovoce, ryby, med, drůbež a trocha mléčných výrobků. Velká jídla raději dušená, ale hlavně šťavnatá!

Co by vám přitížilo: Jídla, která vysušují – káva, čaj, jehněčí. Všechno ostré, pečené, grilované, přesolené, horké potraviny.

Co pomůže:Nešetřete bylinkovými čaji a preferujte ty, které srovnávají i psychiku (meduňka).

Foto: shutterstoc.com

Bylinkové čaje jsou vhodné pro vlhký typFoto: shutterstoc.com

Jste vlhký typ?

Nadváha a otoky způsobené hromaděním vody v organismu způsobují i silnou únavu. Ráda si poležíte a raději přemýšlíte, než byste sportovala.

Co hrozí: Stálá únava, nadýmání a průjem. Časem přicházejí bolesti kloubů a páteře. Zahlcený organismus se navenek projevuje i chrápáním.

Jaké jídlo vás podpoří: Jídla neutrální a lehce teplá, spíše vysušující. Třeba kukuřice, dýně, kořenová zelenina, jehněčí, kuřecí a hovězí maso v úpravě pečené a dlouze vařené. Zkuste používat zázvor.

Co by vám přitížilo: Studené a osvěžující potraviny, mléčné výrobky, sladkosti, množství ovoce, vejce, pivo a bílé víno.

Co pomůže: Bylinkové čaje, které mají spíše vysušující, hořký účinek, aby tělo odvodňovaly.

Příklady typů potravin

Horké: Pepř, kari, sušený zázvor, skopové a veškeré grilované maso, plísňové sýry, alkohol, svařené víno, muškát, skořice, fenykl

Teplé: Červené víno, čaj, likéry, pohanka, oves, fazole, dýně, růžičková kapusta, cibule, pórek, meruňky, broskve, třešně, rozinky, tuňák, dary moře, bazalka, česnek, kmín, vepřové a krůtí maso.

Neutrální: Proso, kukuřice, rýže, zelí, salát, mrkev, brambory, petržel, hrách a čočka, mandarinky, datle, fíky, telecí a hovězí maso, ryby, mléko, sýry, máslo, šafrán, suché víno.

Osvěžující: Hrušky, višně, borůvky, květák, angrešt, jahody, pomeranč, tvaroh, smetana, šampaňské, kyselé zelí, celer, chřest, špenát, paprika, salát, husí a kachní maso.

Chladné: Rajčata, pšenice, okurka, rebarbora, kiwi, fazole, citron, ananas, meloun, jogurt, zelený čaj, minerálka.

Reklama

Související témata:

Načítám