Hlavní obsah

Typy otců podle horoskopu: Raci svoje děti zbožňují, se Střelci je největší zábava

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Reklama

To, kdy se člověk narodí, po celý život ovlivňuje jeho povahu. Každé znamení přistupuje jinak ke vztahům, k práci, volnému času, trpí jinými zdravotními problémy. A co takhle role otce? Jak je ovlivněna tím, v jakém znamení se muž narodil?

Článek

Každý člověk je jiný, a tak se samozřejmě i dva zrozenci stejného znamení od sebe mohou výrazně lišit. Přesto u nich lze často vysledovat stejné charakterové vlastnosti a způsoby, jakými přistupují ke svým povinnostem a životu obecně. Co je typické pro muže, když se z nich stanou otcové? Hned se dozvíte.

Beran (21. 3.–20. 4.)

Otcové-Berani jsou na jedné straně velmi autoritativní jedinci, na druhé straně takové velké děti. Umějí si rázně dupnout, zakročit a v okamžiku ovládnou celou situaci, protože jsou zkrátka neochvějně přesvědčeni o své pravdě. Také ale klidně stráví celý víkend dováděním se svým potomstvem, pořádají závody ve šplhu, riskantní výlety a nejrůznější blázniviny. Pro víkendy s dětmi žijí a všechny pečlivě plánují tak, aby představovaly co největší zážitek. Rodinná zábava je baví a dokážou se do svých dětí absolutně vžít, čímž je odpoledne strávené s nimi vždycky největší legrace.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Otcové-Býci o výchově svých dětí hluboce přemýšlejí a je pro ně ohromně důležité, co jim předají. Jsou v rodině jakousi klidnou silou, kotvou, která všechny drží stabilně na jednom místě a na kterou je vždycky spolehnutí. Rozčílí se málokdy, ale když, tak to stojí za to. Rozhodně nemají horkou hlavu, na tátově pořádném výbuchu musejí děti pořádně zapracovat, ale když to přijde, nezůstane kámen na kameni. Ve svých trestech jsou velmi důslední a je těžké je jakkoli obměkčit. V potomcích se snaží vypěstovat vztah k přírodě a poněkud je dráždí nadměrné používání moderních technologií.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Tátové ze znamení Býka jsou přísní, ale spravedlivíFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Stejně jako jsou otcové-Blíženci trochu roztěkaní a přelétaví celý život, přistupují takto i ke svým dětem. Jen zřídkakdy stanovují pevné hranice, pevný režim, pevné termíny. Rádi a často improvizují, čemuž se musí podřídit i jejich potomstvo. Jako zarytí volnomyšlenkáři příliš neuznávají autority a tuto vlastnost vštěpují i svým dětem. Zdůvodnění „protože jsem to řekl“, sotva někdy vysloví, neboť vychovávají formou komunikace a diskuze. Mají spoustu koníčků a zájmů a do všech se snaží ratolest zasvětit, díky čemuž je jejich vztah velmi pestrý, občas ale pro vlastní zájmy na potomky tak trochu zapomínají.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Rodičovství je pro ně něco zcela přirozeného, něco, pro co se zrodili. Otcové-Raci své děti zbožňují a umějí se o ně dokonale postarat, vždycky je vybaví pro každou situaci a přesně odhadnou jejich pocity a potřeby. Rodina je pro ně vším, z čehož ale plyne také jeden nedostatek: neustále musejí mít vše pod kontrolou a o všem přehled. Potřebují vědět, kde kdo právě je, s kým a co tam dělá. Jakmile něco nevědí, jejich přehnané ochranitelské sklony je ženou k nečekaným záchvatům vzteku a zlosti.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Otcové-Lvi jsou synonymem slova „v pohodě“. Jsou zvyklí své děti pozorovat tak nějak zpovzdálí a do jejich fungování zasahují jen tehdy, je-li to nezbytně nutné. Vyznávají hodnotu svobody, někdy až do extrému. Chtějí, aby si děti všechno vyzkoušely na vlastní kůži, i když to znamená, že si odřou koleno nebo rozbijí nos. Ačkoli je jejich přístup pro ostatní možná trochu laxní, z dětí otců Lvů vyrůstají neobyčejně silní a samostatní jedinci. A nenechte se mýlit, když jde opravdu do tuhého, Lvi se postaví na obranu své rodiny jako nikdo jiný.

Panna (23. 8.–22. 9.)

Otcové-Panny jsou celoživotní plánovači a k rodičovství přistupují stejně. Je to pro ně zkrátka velký projekt, který je potřeba logicky rozvrhnout do posledních detailů. Udělají všechno pro to, aby se jejich dítěti dostalo toho nejlepšího: zapisují ho do předvybraných kroužků, nejlepších škol a kurzů, organizují mu volnočasové aktivity. Jakoukoli výtku adresovanou jejich potomkovi berou skutečně fatálně, protože obětují spoustu času tomu, aby byl perfektní a měl do života ty nejlepší šance. Otec-Panna potřebuje k sobě někoho, kdo ho bude v případě potřeby držet při zemi a trochu víc v pohodě.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váhy obecně nesnášejí konflikty a stejný přístup vyznávají i otcové v tomto znamení narození. Hádky a spory jsou něco, co do jejich vztahů vůbec nepatří, a své děti učí vše řešit komunikací a domluvou. Jsou to laskaví lidé, kteří jen málokdy nastavují svému dítěti hranice, tato přehnaná volnost se jim však někdy od pubertálních potomků nepěkně vrací. Otcové-Váhy jsou velcí estéti a často se stává, že se svými dětmi sdílejí nějaký koníček, o kterém ani jejich drahá polovička netuší, třeba s nimi tráví každý druhý víkend v muzeu.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Otcové-Štíři mají velký problém s otevřeným vyjadřováním emocí, zkrátka o svých citech a pocitech neumějí mluvit. Ačkoli se jejich přístup k dětem může zdát trochu rezervovaný či odtažitý, není tomu tak – a děti to většinou vědí. Štíři jsou totiž na druhé straně ohromně intuitivní a umějí vycítit, co přesně je v té které situaci potřeba. Se svými dětmi si často vytvoří jakýsi vlastní způsob komunikace na neverbální úrovni. Nesnášejí lži a upřímnost je klíčem k pokojnému vztahu s nimi, nepravda je totiž dokáže vytočit doslova doběla.

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Otcové-Střelci jsou vlastně takoví táboroví vedoucí, kteří mají za úkol udržet děti naživu, ale hlavně si to s nimi pořádně užít. Zábava zkrátka nadevše a vyrůstat v jejich péči je sice někdy trochu nebezpečné, ale zároveň nesmírně dobrodružné. Své dítě rádi testují a dostávají do situací, ve kterých skutečně musí ukázat, co v něm je. Také jsou pro něj vždy k dispozici a nebojí se uznat vlastní chybu, když ji udělají. Občas bývají trochu nezodpovědní či roztržití, ale své potomky nadevše zbožňují.

Foto: altanaka, Shutterstock.com

Se Střelcem v roli otce si potomci užijí spoustu legraceFoto: altanaka, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Otcové-Kozorozi se příliš neliší od otců-Panen. Život drží pevně v rukou, vše musí mít jasnou strukturu a řád, vše plánují a dopředu probírají, změny na poslední chvíli jsou něco, co je dokáže rozhodit. Své děti vedou k velké samostatnosti a svědomitosti, často jsou tedy potomci Kozorohů mnohem dospělejší než jejich vrstevníci, protože se s nimi nikdo nepiplá. Ačkoli mají na své děti velké nároky, příliš neumí chválit a učí se to až později v životě. Ohromnou pýchu, kterou nad konáním svých potomků pociťují, je třeba naučit se vypozorovat z náznaků.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Jestli otcové-Vodnáři něco zbožňují a prosazují, je to jinakost a alternativní cesta. Nesnášejí konformní způsob života, vždycky se snaží vybočovat z řady a dělat si věci po svém, a k tomu vedou i svoje děti. Uplatňují při výchově nejrůznější alternativní metody rodičovství, často volí pro své ratolesti třeba domácí vzdělávání. Umějí se pořád nadchnout jako malé děti, takže se stává, že se do nějakého projektu či hry s dítětem zaberou tak, že naprosto zapomenou na čas. Snaží se rozvíjet silné stránky svého potomka a za nedostatky nikdy netrestají – má je přece každý.

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Otcové-Ryby si nadevše cení klidu a pohody a právě tuhle atmosféru se snaží v rodině vytvořit pro sebe i své potomky. Dokážou se do nich jednoduše vcítit a vždycky přesně odhadnou, co se jejich potomstvu zrovna honí hlavou, co je trápí. Jsou ochotni pro své děti udělat téměř cokoli, aby jim splnili jejich přání a zajistili jejich spokojenost. Občas se stává, že dítě vnímají jako možnost splnit si sny, které se jim nepodařilo realizovat ve vlastním životě. Pokud by mu však měli jakkoli uškodit, velmi brzy si to uvědomí a od těchto tendencí ustupují.

A jak k otcovství přistupujete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám