Hlavní obsah

Úklidový plán na rok 2019

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si říkáte, že nablýskaný domov ke štěstí nepotřebujete. Odborníci se ale shodují, že čistota a pořádek mají vysoce pozitivní vliv na náladu a pohodu. Proto přinášíme úklidový plán na tento rok – s ním bude váš domov jako ze škatulky.

Článek

Na tom, jak to vypadá u vás doma, záleží! A nejrůznější studie, průzkumy i experti to potvrzují. Například britská společnost Dr. Beckmann, která se specializuje na čisticí a prací prostředky, zjistila, že devět z deseti Britů přiznává, že nepořádek a špína doma jim kazí náladu. Čtvrtina dotázaných dokonce uvedla, že neuklizená domácnost snižuje jejich produktivitu a soustředěnost.

A stejně to vidí i odborníci. „Stav prostředí, ve kterém žijete, a to, jak o něj pečujete a udržujete ho v čistotě a pořádku, je odrazem stavu vaší mysli,“ tvrdí britská psycholožka Rachel Morris.

Běžný úklid nestačí

Jedna věc je obvyklý úklid, kdy jednou týdně vysajete, vytřete a setřete prach. To dělá asi každý. A pak je zde systematická péče o místa a zařízení – a tu většina lidí dost odbývá.

Jenže i věci, které nejsou na první pohled vidět, jsou nepořádek. Návštěva to možná nevidí, ale vy o těchto restech víte, a tak vás podvědomě štvou. Britský deník Daily Mail zveřejnil úklidový plán na tento rok, díky němuž se bude u vás doma blýskat každý kout. Tak pojďte uklidit nejen svůj domov, ale i svou mysl.

Leden: třiďte

První měsíc nového roku máte za sebou, tam nebylo potřeba nic extra dělat. Koneckonců po Vánocích a Silvestru si trochu odpočinku zaslouží každý.

Pravda ale je, že se vám možná doma nahromadila spousta věcí, které rozhodně stojí za to protřídit. Našli jste pod stromečkem nový vysavač? Proč tedy skladujete i ten starý? Nezvládli jste to v lednu? Vrhněte se na to co nejdříve. 

Nevíte-li si s tím rady, využijte jednoduché pravidlo: Co jste za celý rok nepoužili, to nepotřebujete. Platí to pro oblečení (zapomeňte na „letos už do toho zhubnu“), hračky (jestli se stavebnice dítě rok nedotklo, nejspíš to ani letos nebude jiné), domácí spotřebiče, prostě na všechno kromě předmětů, k nimž máte citový vztah (fotografie, suvenýry, první botičky vašeho dítěte, hrnek po babičce).

Únor: zanedbaná místa

Tenhle měsíc se zaměřte na záclony, závěsy, žaluzie, čalounění křesel a pohovek, prostě na textilie, které patří v mnoha domácnostech k nejzanedbávanějším. Daří se v nich roztočům a bakteriím, takže vyprat záclony a nechat vyčistit sedačku není jen estetická, ale i zdravotně prospěšná záležitost.

Březen: neviditelné kouty

Prostor pod postelí, za skříní, za pračkou, pod pohovkou... Všechna tato místa nejsou na první dobrou vidět, ale i hlupákovi je jasné, že je to semeniště nepořádku. Moc dobře víte, že jakmile nábytek odsunete, objevíte chuchvalce prachu a další špínu. Tak tahle zákoutí vyčistěte – uvidíte, že vám to udělá radost.

Foto: Alter-ego, Shutterstock.com

Postele a jiný nábytek nejspíš při běžném úklidu neodsunujete, ale neměli byste na to zapomínat úplněFoto: Alter-ego, Shutterstock.com

Duben: čas na okna

Jaro s sebou přináší více světla a slunečních paprsků, vrhněte se proto na okna. Nejenže to po zimě určitě potřebují, ale když je zbavíte prachu a špíny, pustíte tím domů ještě tolik vzácné sluníčko. A i to vám zvedne náladu.

Květen: skříňky a šuplíky

V tomto měsíci směřujte pozornost na skříňky a šuplíky v kuchyni a koupelně. Pokud jste věci z nich doposud neprotřídili, udělejte to teď. Zbavte se hrníčků bez uch, zašlých hrnců, krémů, které jste už rok nepoužili... Pak všechny šuplíky a skříňky vymyjte a věci do nich úhledně srovnejte.

Červen: vyjděte ven

Léto pomalu začíná, ale ještě není mučivé vedro. Ideální čas začít pracovat venku. A je jedno, zda máte zahradu, nebo jen balkon. Zrenovujte venkovní nábytek, sázejte kytky (do záhonu nebo do truhlíků, na tom nezáleží), natírejte plot, věnujte se drobným opravám.

Že nemáte ani zahradu, ani balkon? I vy se můžete vydat ven...třeba umýt auto, nepotřebné hračky odnést na dětské pískoviště, kde ještě poslouží, dát si truhlíky s květinami na parapet. Nebo zkuste zkrášlit prostor před vaším domem. No a co, že v něm nežijete jen vy? Vaše práce alespoň udělá radost ještě někomu jinému, a nebo se můžete domluvit se sousedy a pracovat společně.

Foto: daphnusia, Shutterstock.com

Pokud je hezky, zkuste pracovat venku. Bude to příjemná změnaFoto: daphnusia, Shutterstock.com

Červenec: schovejte se do stínu

Možná už je venku pořádné horko, takže není vůbec špatný nápad trochu se před sluncem schovat. Co třeba uklidit garáž či sklep?

Srpen: dětské pokoje

Poslední letní měsíc se moc nedřete, věnujte se odpočinku. Jediné, na co se zaměřte, jsou dětské pokoje. Nachystejte je na blížící se začátek školního roku. Proberte staré učebnice, sešity, vyhoďte vyschlé fixy i malé oblečení. Pokojíčky ukliďte, zorganizujte a připravte vše, co budou děti v září potřebovat.

Září: podlahy

Energii tento měsíc investuje do podlah. Dejte vyčistit koberce, zaměřte se na spáry v dlažbě, pořádně vytřete i tam, kde to jindy spíš odbýváte. Ať jsou vaše podlahy ve stavu, že by se z nich dalo i jíst!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Obzvlášť v rodinách s dětmi a zvířecími mazlíčky koberce dost trpíFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Říjen: úložné prostory

Úložné komory, spižírny, skříně se sezonním oblečením... Tam je schované vše, co vám během roku přijde pod ruku a vy si s tím občas nevíte moc rady. Letní věci schovejte a připravte teplejší. Kolečkové brusle už také asi nebudete potřebovat, zato čas lyží se blíží. A rovnou zkontrolujte, jak jsou na tom vánoční dekorace (zda světýlka fungují, kolik ozdob se rozbilo). V prosinci pak nebudete nepříjemně zaskočeni.

Listopad: spotřebiče

Pračka, myčka, trouba, lednice či mrazák. Spotřebiče potřebují alespoň jednou za rok (spíš víckrát, ale minimálně jednou je to nutnost) pořádnou očistu. Můžete si pořídit speciální čisticí prostředky, ale existují i babské (ale funkční) rady, jak na to. Většinou si vystačí s octem, jedlou sodou a podobnými dostupnými a levnými surovinami.

Prosinec: závěrečná tečka

Vánoce se blíží, ale vy nemusíte panikařit. Důkladně jste uklízeli v průběhu roku, teď není třeba nijak extra zabrat. Poslední, na co se zaměřte, je povrchový úklid kuchyně a koupelny (zbavte obklady mastnoty a špíny, pročistěte odpady…). A možná věnujte trochu péče i předsíni, především botníku. Vymyjte ho, boty vyčistěte a protřiďte. Vánoce jsou koneckonců časem návštěv a snad nic neudělá horší dojem než hromada okopaných bot hned u dveří.

Tak co, zkusíte to podle tohoto plánu?

Reklama

Související témata:

Načítám