Hlavní obsah

Ukliďte miláčkovi ve skříni!

Foto: shutterstock.com

Ženy si staré oblečení nechávají málokdyFoto: shutterstock.com

Reklama

Čas od času je třeba uklidit ve skříni a staré modely vyměnit za nové. S tím souhlasí snad každá žena. A většina tak i činí. Co ale vaše drahé polovičky? Nemají náhodou v almaře ještě deset let staré oblečení, které je dnes už totálně out? Pokud ano, neváhejte a začněte vyřazovat! Oni sami to nezvládnou!

Článek

Skladovat staré nemoderní oblečení ve skříni je tak trochu nemoc většiny mužů. Podle loňského průzkumu veřejnosti, více než dvě třetiny českých pánů staré oblečení téměř nevyhazují. Vždy jen přikoupí nové a to, které již nenosí, takříkajíc založí. Většinou zkrátka nemají to srdce, aby starý svetr jen tak vzali a hodili do popelnice.

Tak trochu českou národní specialitkou je používání staršího oblečení k domácímu nošení. V zahraničí se moc často nesetkáte s tím, aby si muž či žena ponechali obnošené kousky oblečení jako „domácí oděv“ a třeba ve starém tričku vařili nebo se večer dívali na televizi. „Ve většině západních států je normální, že si lidé kupují nové oblečení i pro domácí nošení. Koupí si pro to tepláky a volná bavlněná trička. Staré oblečení prostě vyhazují anebo dávají do second handů či na charitu, podle míry opotřebení,“ vysvětluje módní poradkyně Martina Koliková.

Oproti českým mužům jsou však, pokud jde o nakládání se starým oblečením, ženy mnohem pokrokovější a také radikálnější. „Když žena zjistí, že danou věc už nemůže nosit, většinou ji vyhodí. Skladování starších modelů ve skříni praktikuje jen necelá čtvrtina českých žen,“ říká Martina Koliková.

Svetr s jelenem a žmolky

A tak pokud nechcete, aby si váš partner skladoval ve skříni již nenositelné kusy oblečení (anebo aby ho snad někdy ještě nenapadlo ho nosit!), proberte mu skříň vy. Předem ho upozorněte, že mu ve skříni uklidíte. Nebude pak tolik v šoku. A vy můžete začít s vyřazováním.

A jaké kousky by tedy rozhodně jeho šatník dnes už obsahovat neměl? To, co bylo hitem před deseti či patnácti lety, je třeba zlikvidovat jako první. Klasika v podobě svetru s jelenem se již opravdu nenosí, a buďte si jisté, že se nikdy už nosit nebude. Navíc staré svetry při častějším praní takříkajíc cuckatí a objevují se na nich žmolky. „Žmolky ukazují, jak moc byl svetr nošený. Čím více žmolků, tím spíše byste ho měla vyřadit. Nechcete přece, aby váš partner vypadal jako starý plyšový medvídek, kterému zplstnatěly chlupy,“ říká s jistou nadsázkou stylistka Koliková.

Foto: shutterstock.com

Muži dělají ze starého oblečení domácíFoto: shutterstock.com

Košile s papoušky

Pokud jde o košile, vyřaďte především ty, které mají velké zářivé obrázky, například papoušky a palmy. Ty byly hitem v devadesátých letech a navíc ani tehdy se nedalo mluvit o tom, že by takovýto model byl elegantní a vkusný. Stejně tak neváhejte ani nad vyhozením košile, která je partnerovi velká. Zbytečně by jeho postavu rozšiřovala a váš drahý by tak mohl vypadat, jako by trpěl nadváhou.

Tepláky s gumou na nohavicích

Mezi kalhotami pak začněte vyřazovat tepláky, které mají dole na nohavicích gumu anebo šňůrku ke stahování. Na těle totiž vypadají jako pytel. Jestli se navíc jedná o model „á la tržnice“, který bývá z méně kvalitních materiálů a rychleji ztrácí barvu, neměl by ve skříni vašeho miláčka vydržet déle než dva měsíce po nákupu. „Tepláky a kalhoty doplňované o nejrůznější všivky a kapsy ze síťových materiálů už také dávno vyšly z módy. Proto radím vyřadit i kalhoty lidově zvané kapsáče,“ doporučuje módní poradkyně Koliková.

Hnědé „kožené“ bundy

Mezi svrchními oděvy je třeba nemilosrdně zlikvidovat vše, co připomíná náhražky z dob minulého režimu. Tím se myslí třeba bundy, které se tváří jako kožené, ale vyráběné jsou z umělých napodobenin. „I bunda z pravé kůže ale po čase, není-li o ni správně pečováno, ztratí na kráse. Hlavně hnědá kůže po pár letech působí tak trochu jako veteš,“ říká Martina Koliková. A stejně tak i oblečení, které je vyráběno z imitace rifloviny, byste svému partnerovi neměla trpět a bez milosti zahodit.

Kam s tím?

Na závěr je nasnadě otázka, co s vyřazeným oblečením? Popelnice? Charita? Anebo třeba zkusit oslovit nějaký místní bazar? „Posuďte, jak moc je oblečení staré a poničené. Jde-li o opravdu zastaralé a již nenositelné modely, buďte nekompromisní a vyhoďte je do popelnice nebo kontejneru. Zachovalé a ještě nositelné věci zkuste nabídnout v ústavech sociální péče anebo třeba i v dětských domovech. Do second handu vám je většinou nevezmou, protože mají na zboží výhradní dodavatele zpravidla ze zahraničí. Zkusit to ale můžete,“ míní módní poradkyně Martina Koliková.

A jak je na tom s oblečením váš partner? Jaké největší módní prohřešky jste našla v jeho skříni? Podělte se o vaše nej úlovky na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám