Hlavní obsah

Viktoria z Ukrajiny po roce od útěku. S rakovinou se poprat dokázala, se steskem po manželovi už ne

Foto: Archiv Viktoria

Foto: Archiv Viktoria

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by válka v rodné zemi nestačila, Ukrajinka Viktoria v době, kdy její zemi napadla ruská armáda, bojovala i s rakovinou prsu. O jejím útěku ze Záporoží, snaze ochránit děti a navíc vyhrát i nad těžkou nemocí, jsme již psali. Jak ale vypadá její život po roce?

Článek

Rakovinu prsu jí diagnostikovali lékaři ještě na Ukrajině. Tam se také podrobila chemoterapii a následně i operaci prsu a počítala, že až se zotaví, nastoupí poslední fázi léčby – ozařování. Jenže den poté, co se Viktoria vzbudila z narkózy, vypukla v její zemi válka. A její léčebný plán se změnil v boj o bezpečí její, ale hlavně jejích dvou synů (o jejich útěku ze Záporoží).

Našla zázemí, ale stesk ji ničil

Zhruba před rokem našla Viktorie s dětmi zázemí u Lenky Bartákové, fotografky a majitelky zpravodajského webu Czech Fighters, která už se takto postarala o její známou Vikktorii Jevtušenko. Po příchodu bylo jasné, že prioritou je v tu chvíli její zdraví. „Podařilo se nám Viki sehnat lékařskou péči a podstoupila tady ozařování, které dokončilo její léčbu započatou na Ukrajině. Je jasné, že s rakovinou není vyhráno nikdy, ale doposud dopadly všechny testy dobře a vypadá to, že ten boj doopravdy vyhrála,“ věří Lenka Bartáková.

Foto: Archiv Viktoria

Viktoria v době, kdy ještě měla krátké vlasy kvůli prodělané léčbě rakovinyFoto: Archiv Viktoria

Přestože se zde dostalo mladé Ukrajince s dětmi azylu, často ji přepadal stesk po domově, po manželovi, který musel v zemi zůstat, po rodičích a postiženém bratrovi. „Stýskalo se jí neuvěřitelně a samozřejmě jejím synům také,“ vypráví Lenka.

Foto: Archiv Viktoria

Viktorii se po manželovi a rodině velmi stýskalo Foto: Archiv Viktoria

Vrátila se

Bylo jasné, že přímo do Záporoží, odkud pochází, se ale vrátit nemůže. Tam stále zuří válka a mír je v nedohlednu. Viktoriin manžel sice nemůže opustit zemi, zůstávají v ní všichni muži v produktivním věku pro případ, že by je bylo potřeba v bojích, ale nasazený doposud nebyl. „A tak si na konci srpna našel práci na západě Ukrajiny, kousek od rumunských hranic, kde je relativně bezpečno. Viki i s dětmi se pak okamžitě rozhodla jít za ním, i když zpočátku bydleli jen v nějakém jednom provizorním pokojíku. Ale to, že budou spolu, pro ně bylo nejzásadnější,“ vysvětluje Lenka Bartáková.

Foto: Archiv Viktoria

Situace na Ukrajině není vůbec dobrá, ale Viktoria s manželem našli útočiště v relativně bezpečné části zeměFoto: Archiv Viktoria

Rodině se podařilo najít malý byt k pronájmu a Viktorie, která je kadeřnice a je skvělá v pletení copánků, se snaží pracovat. „Je to samozřejmě problém, protože po celé zemi, tedy i v těch relativně bezpečných místech, neustále vypadává elektřina, takže otevřít si třeba salón je naprosto nemožné. Tak Viki stříhá nebo plete copánky v domácích podmínkách, jak to jen jde,“ líčí Lenka Bartáková.

Té je Viktorie stále vděčná, že v době největší krize poskytla jí i jejím synům azyl a pomohla jí vyhrát i boj s nemocí. Obě ženy jsou pořád v kontaktu, a i když život na Ukrajině má k normálu stále neskutečně daleko, i chatrné bezpečí je pro Viktorii menší problém než to, že by měla být bez svého muže a rodiny.

Foto: Archiv Viktoria

Viktoria je za pomoc v Česku nesmírně vděčná, ale stesk po domově snášela velmi těžceFoto: Archiv Viktoria

Válka na Ukrajině byl šok pro celý svět, ale samozřejmě nejvíc trpí Ukrajinci. Proto je potřeba jim pomoci. Češi nejsou ultra xenofobní, chtějí pomáhat, jen mají strach, míní Šimon Pánek z Člověka v tísni

Reklama

Načítám