Hlavní obsah

Nejčastější nesmysly o rakovině prsu: Mamograf bolí, antikoncepce chrání a mužů se netýká

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá desátá žena si u nás vyslechne nemilosrdnou diagnózu rakovina prsu. Nejlepší ochranou je přitom důsledná prevence. Čím dříve totiž jakoukoli nesrovnalost v prsu odhalíte, tím snazší může následná léčba být.

Článek

Rakovina prsu patří k nejčastějším nádorovým onemocněním, které může končit bohužel i smrtí. To nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je myslet na prevenci, a to jak na samovyšetřování doma, tak na prohlídky u specialistů. Důležité je také nevěřit mýtům, které o nemoci stále kolují. Jaké to jsou?

1. Mladým rakovina nehrozí

Věk je jedním z rizikových faktorů vzniku onemocnění a je pravda, že zhruba polovina pacientek s nádorem prsu spadá do kategorie 60 až 75 let. Ale rozhodně na to nespoléhejte. „Ženy často podceňují vyšetření, protože si myslí, že je věk chrání. Bohužel ale statistiky jsou neúprosné. Moje nejmladší pacientka s rakovinou prsu měla 23 let,“ říká mamoložka Renata Kalajová z Perfect Clinic. Až 35 % všech nemocných je mladších 60 let.

Foto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

Rakovina prsu u mladých žen dávno není žádnou výjimkouFoto: Serhii Bobyk, Shutterstock.com

2. Muži rakovinu prsu dostat nemohou

Bohužel: i muži mají prsa, a tak i oni do nich mohou dostat rakovinu. I když se to stává zřídka (ročně se zachytí asi 40 případů, u žen je to 7 000), ani muži by tedy neměli ignorovat bulku, u nich nejčastěji na prsním dvorci nebo pod bradavkou, dále je důležité sledovat vtažení nebo deformitu bradavky. Případný kožní vřed je už pokročilou formou rakoviny.

3. V rodině to nikdo neměl, jsem v pohodě

Výskyt onemocnění v rodině je nejvýznamnějším rizikovým faktorem. Je tak velkým strašákem, že ženy s dědičnou zátěží přísněji dbají na prevenci, a dokonce někdy podstoupí preventivně i operativní odstranění rizikové tkáně. Na druhou stranu existuje mnoho žen, které si myslí, že když se rakovina prsu neobjevila v rodině, jsou mimo ohrožení, a tak nedbají na samovyšetřování ani na prohlídky. Přitom onemocnět i bez předchozí rodinné anamnézy rozhodně není nic výjimečného.

4. Vše ohlídá gynekolog

Gynekolog vás má při první prohlídce poučit, jak na samovyšetřování prsů, ale poté již není jejich kontrola běžnou součástí prevence. Pokud ho ale upozorníte na jakékoli změny, samozřejmě vás prohlédne, případně odešle ke specialistovi. „Každé ženě od 45 let pojišťovna hradí jednou za dva roky mamografické vyšetření,“ vysvětluje Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny kliniky Iscare. Odborníci ale doporučují podstoupit vyšetření prsou již dříve, i jako samoplátce, za ultrazvuk zaplatíte zhruba tisícovku.

„Obecně se doporučuje chodit na preventivní vyšetření prsů od 30 let jednou za dva roky. Já ale radím chodit jednou ročně, protože u mladých žen nádory většinou rychleji rostou, jsou agresivnější a hůře se léčí. U žen s pozitivní rodinnou anamnézou, tzn. že má rakovinu prsu matka nebo sestra, by žena měla chodit na vyšetření už od 20 let,“ radí lékařka Renata Kalajová.

5. Mamograf děsně bolí

Ultrazvukové vyšetření nebolí vůbec, obavy ale vyvolává mamograf. Samotné vyšetření může být malinko nepříjemné, především u žen s menšími prsy, ale nejedná se o žádnou intenzivní bolest. A hlavně, tento malý diskomfort dokáže zachránit život. Mamografické vyšetření totiž umí odhalit rakovinu již v počáteční fázi a trvá pár minut.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Někoho mamografické vyšetření trochu bolí, někoho vůbecFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

6. Beru hormonální antikoncepci, jsem v pohodě

Výzkumy opakovaně prokázaly, že užívání hormonální antikoncepce může chránit před některými typy rakoviny. Výrazně snižuje například riziko vzniku rakoviny vaječníků. Na druhou stranu může užívání tabletek riziko vzniku některých typů rakoviny naopak podpořit, a nádory prsu patří bohužel do této skupiny. Roste i riziko vzniku rakoviny děložního čípku a jater. I proto mnoho žen užívá jinou než hormonální antikoncepci.

7. Se silikony roste riziko rakoviny prsu

Nemusíte se bát, z implantátů rakovinu nechytnete. Podle výzkumů je riziko vzniku rakoviny u žen s umělým poprsím stejně časté jako u těch s přírodními prsy. V minulosti se sice v souvislosti s prsními implantáty objevil zvýšený výskyt onemocnění BIA-ALCL neboli velkobuněčného lymfomu, nejedná se ale o rakovinné bujení. Vzniká zřejmě bakteriální kontaminací při operaci nebo přecitlivělostí na materiál implantátu. Jde o problém málo častý a snadno léčitelný.

Reklama

Načítám