Hlavní obsah

Z brunety blondýnou za pár hodin: Kdo si to může dovolit a jak na to? Tipy zkušených kadeřníků

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blondýna, nebo bruneta? Herečka Lily James si může dovolit obojí. Protentokrát se rozhodla vyměnit tmavě hnědou zase za blond. Stihla to za jedno odpoledne. Můžete si takovou proměnu dovolit také? Respektive, zvládnout to vaše vlasy?

Článek

Měnit barvu vlasů podle nálady by se dalo směle zařadit mezi nejchtěnější superschopnosti. Pokud zatoužíte po blond barvě a vaše vlasy jsou tmavě hnědé, jaká je šance na úspěch? U herečky Lily James (33) byla stoprocentní.

Sluší jí jak hodně tmavě hnědá, tak i úplná blond. Image střídá podle nálady nebo filmové role. I když v dubnu vlasy poměrně dost ztmavila, na konci července se svěřila do rukou kadeřníka Johna McPhersona a byla z ní za jedno sezení blondýnka (podívejte se na Instagram). Jak to ale mají ostatní smrtelníci a co může být překážkou?

Foto: Profimedia.cz

Lily James v roce 2015 jako Popelka, 2018 na premiéře Mamma Mia! Here We Go Again, kde hrála mladou Donnu, a v dubnu 2022, kdy vlasy hodně ztmavilaFoto: Profimedia.cz

Zesvětlení z hnědé na blond

Úspěch barvení vlasů ovlivňuje spousta faktorů. Někdo se může stát během pár hodin z brunety blondýnou, pro někoho je lepší strategie mít vlasy chvilku světle hnědé a postupně se k plavé barvě propracovat. Někdy totiž mezi vaší vysněnou barvou leží vícero „ale“.

„Pokud jsou vlasy nebarvené a přirozeně hnědé, je to ideální případ a můžeme vlasy výrazně zesvětlit hned napoprvé,“ říká kadeřnice Kateřina Hamplová z kadeřnictví Klier. Jestli se ale několik let barvíte na tmavě hnědou, k blond vede trochu klikatější cesta, o to víc, pokud se barvíte doma.

„Zde totiž nemůžete předpokládat, jak se budou vlasy chovat, tedy zesvětlovat, v jaké intenzitě. Pokud jsou vlasy barvené na černo, zesvětlování do blond jednorázově bych se určitě vyhnula. Nikdy také, prosím, nezesvětlujte vlasy doma, můžete si je nenávratně poškodit – spálit,“ apeluje Kateřina Hamplová.

„Jsou-li ale vlasy barvené na hnědo, zákrok provést lze, ale nikdy ne doma, měl by to dělat kadeřník s kvalitní kosmetikou, který určí, jaká je kvalita a typ vašich vlasů,“ dodává kadeřnice.

Foto: Profimedia.cz

Podobný chameleon, co se barvy vlasů týče, je i herečka Lucy HaleFoto: Profimedia.cz

Domácí péče o vlasy podmínkou

Zajímá vás bližší kadeřnický proces? „Změna po vzoru Lily James je možná. Nejdřív je ale třeba použít čisticí šampon,“ říká Pavel Filandr, kadeřník a technolog firmy New Flag. „Poté je klíčové zvolit šetrnější způsob zesvětlování, což jsou keratinové melíry. Důležité je také podpořit stav vlasů různými přípravky doma, které dokážou regenerovat vlasové vlákno,“ dodává kadeřník.

Blond barva s sebou proto nese podmínku pečlivé domácí péče, a na to nesmíte zapomínat. Vlasy jsou náchylnější k lámání a potřebují větší dávku hydratace. To znamená zařadit do rutiny bezpodmínečně kondicionér a masku i bezoplachovou péči.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hloubkově čisticí šampon Urban Alchemy, 504 Kč (200 ml), prodává Glamot; Vyživující sérum na vlasy N °9 Bond Protector, Olaplex, 750 Kč (30 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hloubková péče o zesvětlené vlasy Blond Absolu Cicaflash, Kérastase, 879 Kč (250 ml), prodává Notino; Kondicionér pro zářivou blond Oribe, 1445 Kč (200 ml), prodává Salon OnlineFoto: Archiv firem

Tipy pro zesvětlení vlasů

Jako někdo, kdo se snaží nechat si vlasy zesvětlovat co nejšetrněji, vám mohu poskytnout pár tipů. Nemusíte odbarvovat celou hlavu, někdy můžete dojem zesvětlení vykouzlit jen pár pramínky kolem obličeje. Opticky ho rozzáří, a když vlasy stáhnete do culíku, budou také vypadat blonďatější, než jsou.

Také je lepší strategií jít nejdřív do teplé blond než usilovat hned o studenou platinovou. Dávno není pravda, že by byla teplá blond out. Přišlo se konečně na to, že studená nesluší všem!

Reklama

Načítám