Hlavní obsah

Viktoria ze Záporoží: Den po operaci prsou ji vyhodili z nemocnice, lůžka potřebovali pro raněné

Foto: Archiv Viktorie

Foto: Archiv Viktorie

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prsu je zlá. Když zvládnete chemoterapii a operaci, říkáte si, že to nejhorší máte snad za sebou. Ovšem ne, když je 23. února a vy žijete v Záporoží na Ukrajině. Tohle je další příběh strastiplného útěku před válkou: máma chce zachránit svoje děti a pro ně i své zdraví.

Článek

Je to smutné, ale žen s diagnózou, jakou si loni v květnu vyslechla Viktoria (36), je hodně. Nejdřív nahmatala dvě bulky v prsu, ultrazvuk objevil dva nádory a následná biopsie potvrdila, že jsou zhoubné. Následovalo půl roku chemoterapie a letos v únoru operace. Když Viktoria usínala pod narkózou, v kalendáři byl 23. únor.

Den, kdy začala válka

Plán byl jasný. Po operaci si Viktoria poleží pár dní v nemocnici, lékaři jí odstraní stehy a pak přijde na řadu poslední fáze léčby – ozařování. Jenže když se Viktoria, která má dva syny (jedenáctiletého Timura a pětiletého Ihora), druhý den po operaci vzbudila, všechno bylo jinak.

Na Ukrajině začala válka, Rusko zaútočilo a ona musela urychleně opustit nemocnici. „Bylo to hrozné, potřebovali lůžka pro raněné. Takže pro mě den po operaci jel manžel. Cesta domů trvala kvůli zmatkům, bombardování a šílené dopravě několik hodin. Děti byly samy doma a my jsme o ně měli strašný strach, nevěděli jsme, co se děje, kde se bude bombardovat, jestli se vůbec bezpečně dostaneme domů. Ten den byl strašný,“ vzpomíná Viktoria.

Foto: Archiv Viktorie

Viktoria s manželem v době, kdy byl jejich svět ještě v pořádkuFoto: Archiv Viktorie

Další léčba? Bez šance

Válka ale znemožnila Viktorii další léčbu, lékaři nebyli schopni zajistit ozařování ani hormonální terapii. Proto se po čase rozhodli odejít do České republiky. Cesta na hranice trvala tři dny, a i když rodina doufala, že přes ně vzhledem k Viktoriinu zdravotnímu stavu pustí i manžela, nepodařilo se to. „Strašně jsem se bála odejít sama, bez něj,“ líčí Viktoria, která s manželem žije již 15 let. Oba v tu chvíli ale věděli, že jinak to nejde. Všechny je ohrožovala válka, Viktorii navíc i rakovina.

Foto: Archiv Viktorie

Viktoria si prošla chemoterapií a operací, další léčbu už ale kvůli válce ukrajinští lékaři nedokázali zajistitFoto: Archiv Viktorie

Našli útočiště

Viktoria našla útočiště u Lenky Bartákové, fotografky a majitelky zpravodajského webu Czech Fighters, která už se takto postarala o její známou Vikktorii Jevtušenko. Podařilo se také rychle zajistit i potřebnou zdravotní péči, teď se o ni stará primářka Eva Sedláčková z VFN. „Po operaci mi na Ukrajině nikdo nevyndal stehy, takže zarostly, což byla trochu komplikace. Vytahovali mi je teď po dvou měsících, což bylo hodně bolestivé, protože celé okolí prsu je stále velmi citlivé,“ říká Viktoria, kterou za pár dní čeká i tolik potřebné ozařování.

Co je ale tahle bolest proti tomu, co i tady v bezpečí mladá žena prožívá. „Na Ukrajině zůstal můj manžel, rodiče a sluchově postižený bratr. Jsem s nimi sice v kontaktu, ale také o ně mám neustále strašlivý strach. Jsou uprostřed války, prakticky pořád schovaní ve sklepě, všude kolem nich lítají rakety a vojáci střílí i civilisty,“ vysvětluje Viktoria.

Foto: Archiv Viktorie

O spokojený rodinný život Viktorii připravila ruská agrese na UkrajinuFoto: Archiv Viktorie

Nadějné vyhlídky

Naději ale neztrácí. Je přesvědčená, že brzy bude díky péči českých lékařů zdravá a snad se i v blízké době shledá se svou rodinou. Zatím se snaží vyléčit, a když jí to zdravotní stav dovolí, alespoň občas se věnuje tomu, čím se živila před válkou: „Jsem kadeřnice a svou práci miluji. Umím také česat boxerské či afro copánky. A když to jen trochu jde, tak to dělám i tady.“

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc. Poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc, nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Každý občas prožívá těžké chvíle, ale to, co potkalo Ukrajince, je opravdu zlé. Chcete jim pomoct? Podívejte se, kam můžete poslat peníze a kde můžete nabídnout ubytování uprchlíkům.

Reklama

Načítám