Hlavní obsah

Cholera: Jak se nemoc pozná, pro koho je nejvíce nebezpečná a jak se chránit?

Foto: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Foto: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Válečná situace na Ukrajině, zejména v okolí Mariupolu, s sebou přinesla epidemii cholery do Evropy. Jedná se o průjmové onemocnění, které souvisí hlavně s nedostatkem čisté tekoucí vody a objevuje se nejčastěji v oblastech se špatnými hygienickými podmínkami.

Článek

V Česku se cholera už několik desetiletí vyskytuje jen zcela výjimečně. Naposledy byly zaznamenány dva případy v roce 2017. Pokud si ji někdo přiveze ze zahraničí (jako tomu bylo i v tomto případě), nejčastěji je to z Asie a Afriky, v menším množství je i v oblastech Karibiku. Nedávno ale propukla také v ukrajinském Mariupolu. 

Na choleru sice může nemocný zemřít, ale ve vyspělých zemích jen zcela výjimečně. Jako u všech průjmů je největším rizikem dehydratace.

Příznaky

Většina nakažených, zhruba 80 %, nemá žádné nebo pouze mírné příznaky nemoci: nevolnost, bolesti břicha, pár průjmovitých stolic, ale žádné větší a život ohrožující problémy. Nebezpečné ale je, že vylučují bakterii ve stolici a mohou ji šířit dál.

U zbytku pak potíže začínají několik hodin až pět dnů po konzumaci závadného jídla nebo vody. Prvními příznaky jsou náhlé a velmi bolestivé křeče v břiše a průjem. Pro něj je typické, že připomíná rýžový odvar, ve kterém plave hlen. Stolice má hnědou až našedlou barvu a je vodnatá. Navíc se ještě přidává zvracení, také zvratky mají podobu rýžového odvaru s hleny.

Nejhorší průběh nutí nemocného sedět na toaletě v podstatě nepřetržitě. Proto je pak dehydratace tak rychlá a nebezpečná. Uvádí se, že postižený může ztratit až třetinu své hmotnosti během jednoho dne. To znamená, že přichází o vodu v organismu, což ohrožuje celé fungování včetně mozku a srdce.

Dehydratace při choleře

Projevy dehydratace jsou stejné jako u jiných onemocnění. Nemocný má sucho v ústech, suchý jazyk, suché sliznice, pot je lepkavý. Nebezpečné je, že ve vyšším stupni už člověk není ve stavu, kdy by si všiml, kolik tekutin ztratil. Varovat by vás určitě mělo, pokud se vám lepí sliny v ústech. Vaše okolí zase může pozorovat poruchu soustředění a apatii.

Možné je také udělat si test na kůži. Uchopte kůži na předloktí mezi dva prsty a povytáhněte. Pokud se rychle vrátí na původní místo, je to ok, pokud se ale vrací pomalu nebo skoro vůbec, jste ohrožení dehydratací. U starších lidí takové testování nestačí a je třeba jednat dříve.

Foto: SamaraHeisz5, Shutterstock.com

Pro běžné cestovatele je očkování zbytečnéFoto: SamaraHeisz5, Shutterstock.com

Léčba cholery

Léčba je stejná jako u jakéhokoli průjmu. V první fázi tedy dokonce ani není třeba zjistit, co potíže způsobilo. Nemoc se totiž vyvíjí extrémně rychle a diagnostika na základě vyšetření vzorku stolice by jen mohla oddálit vhodnou léčbu. Zásadní je doplnit tekutiny a minerály ztracené zvracením a průjmem.

Podávají se zejména rehydratační roztoky na pití. Obsahují vodu a směs cukru a soli. Nemocný jich musí vypít opravdu hodně. Nutná je izolace, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci.

Ve vážnější situaci nebo u malých dětí a starých lidí se dehydratace musí řešit podávání tekutin nitrožilně pomocí infuzí. Odvodnění je totiž v naprosté většině jediný důvod, proč lidé na tuto nemoc umírají, stává se to ve 2 % případů všech nakažených.

Inkubační doba

Nemocný vylučuje bakterii ve stolici ještě zhruba dva týdny poté, co už se sám cítí dobře. Výjimečně může toto období trvat i déle. Na zdravého člověka se přenáší hlavně infikovanými potravinami včetně vody. To je nejčastější v oblastech s nízkou hygienickou úrovní.

Očkování

Očkování se běžným cestovatelům nedoporučuje. Doporučeno je pouze zdravotníkům a humanitárním pracovníkům jedoucích do oblastí s výskytem cholery.

Vakcína se podává ve dvou dávkách, které se neaplikují injekčně, ale v podobě nápoje. Ten se pije ve dvou dávkách v odstupu jednoho týdne. Za týden po druhé dávce chrání na dva roky proti choleře, šest měsíců i proti některým původcům cestovatelských průjmů. Cena jedné dávky je zhruba 1500 korun.

Popis nemoci

Název nemoci je odvozen z řeckého slova kholera, což označuje průjem. Vyskytuje se hlavně v přelidněných oblastech, v utečeneckých táborech a všude tam, kde jsou špatné hygienické podmínky a ztížený přístup k nezávadné tekoucí vodě. Přenáší se také fekálně-orální cestou: choroboplodné zárodky se dostanou ze stolice například do vody, kterou se následně umyje ovoce.

Podle statistik Světové zdravotnické organizace onemocní cholerou ročně 1,3 až 4 miliony lidí po celém světě a je příčinou 21 000 až 143 000 úmrtí.

Cholera

  • Příznaky - Většina nakažených má takzvaný asymptomatický průběh (bez příznaků) nebo pouze mírné příznaky čili nevolnost, bolesti břicha a pár průjmovitých stolic. V horších případech, které tvoří asi 20 %, je průjem velice úporný a vypadá jako rýžový odvar. Jsou v něm hleny a je nahnědlý, k němu se přidává zvracení. Nemocný ztrácí tekutiny během několika hodin.
  • Léčba - Je třeba zabránit dehydrataci doplněním tekutin ústy nebo nitrožilně.
  • Inkubační doba - Několik hodin až pět dní
  • Prevence - Dodržování hygienických zásad, mytí rukou a případně vakcinace. Jako prevence šíření je nejdůležitější zajištění pitné vody a základních hygienických potřeb.
  • Smrtnost - V případě neléčeného onemocnění je úmrtnost až 50 %. V našich podmínkách je to méně než procento. Zásadní je dostupnost lékařské péče.

Odborná konzultace: Medici pro očkování

Reklama

Související témata:

Načítám