Hlavní obsah

Ukrajino, jsme s tebou aneb Možnosti pomoci, kontext i benefiční kulturní akce

Foto: Anna Koberska, Shutterstock.com

Foto: Anna Koberska, Shutterstock.com

Reklama

Chtěl si podrobit jeden národ a místo toho se mu podařilo spojit svět. A Česko opět ukázalo, jak solidární zemí plnou citlivých lidí umí být. Za první týden ruské invaze na Ukrajinu se přes Člověka v tísni podařilo vybrat přes miliardu korun! Jak lze pomáhat?

Článek

Napjatě sledujete zprávy, zjišťujete, kam ve vašem okolí je možné dovézt materiální pomoc nebo poslat finanční částku na pomoc Ukrajině, kde lze vyjádřit i morální podporu zemi, která statečně bojuje ve válce s Ruskem.

Pomáhají obrovské organizace i jednotlivci. A protože mnozí Ukrajinci se již dostali do bezpečí například i do České republiky, na řadě je i otázka, jak je možné pomoct jim přímo. Je jasné, že budou potřebovat kromě oblečení, jídla a hygienických potřeb i střechu nad hlavou, právní nebo psychologickou pomoc a práci.

Kde a jak pomáhat Ukrajině?

Od první chvíle začaly organizace jako Člověk v tísni, ADRA nebo Charita a další organizovat rozsáhlé sbírky. A brzy vznikly i centrální stránky, kde lze zjistit, jaká pomoc je aktuálně potřeba i kde můžete pomoc získat.

Pomáhej Ukrajině vzniklo díky spojení neziskových organizací, které pracují s migranty. Jedná se o databázi sdružující nabídky pomoci různých typů. Vyplníte dotazník, vaše nabídka bude buď přímo zveřejněná, nebo se vám pracovníci ozvou a budete jednat dál.

Velmi podobnou platformou je i Stojíme za Ukrajinou, která pomůže veřejnosti zorientovat se v tom, co je aktuálně potřeba a jak se lze zapojit. Pomáhat můžete v terénu i z gauče, materiálně, finančně i tím, co umíte nejlépe (např. poskytnout právní pomoc, psychologickou podporu, dopravu apod.).

Železná koule je oblíbená pražská posilovna, která dělá i online koučink a zajímavý podcast. I oni se rozhodli pomáhat a zaměřili se na oblast práce. Přijímají tak nabídky na stránce Práce pro ženy z Ukrajiny pro ženy, které opustily své domovy, přišly s dětmi do cizí země a jsou často bez peněz, ale chtějí se o sebe postarat. Pomůžete jim tím, že si necháte pomoct. S úklidem, vařením, žehlením nebo prací na zahradě či s dalšími činnostmi, za které chcete zaplatit.

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Každý pomáhá, jak může. Někteří dělají sbírky potřebných věcí, jiní posílají peníze na pomoc Ukrajině a někdo zase nabídne bezplatně učení dětí, právní poradenství apod.Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Podpořte kulturou

I řada umělců se snaží pomáhat, jak umí. Tomáš Klus složil píseň Ukrajino, kterou zazpíval během shromáždění na Václavském náměstí na podporu této země. 9. března se koná v pražské Lucerně koncert pro Ukrajinu, kde vystoupí Wohnout, Mr. Loco, Anna K, Vypsaná fixa, Eddie Stoilow, Rybičky 48, Divokej Bill, Tři sestry a další, celý výtěžek z prodeje jde na pomoc Ukrajině.

Divadlo Bez zábradlí uvede dnes večer v 19 hodin benefiční představení Homérovy Iliady. Výtěžek půjde organizaci Člověk v tísni na humanitární pomoc Ukrajině. A v plzeňské hale DEPO2015 proběhne v pátek od 17 hodin benefiční akce, jejímž hlavním smyslem je dát najevo podporu Ukrajině. Umělci vystupují bez honoráře a veškerý výdělek půjde rovným dílem na účet konta organizace Člověk v tísni a Diakonie Západ.

Monika Golasovská z Bylinkové terapie přišla s nápadem na bylinkové procházky, kdy vstupenkou je příspěvek 400 Kč na konto Člověk v tísni. I pražská zoo myslí na ukrajinské rodiny a děti a ženy z Ukrajiny mají vstup za korunu, aby mohly přijít na jiné myšlenky.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Na benefičním koncertě pro Ukrajinu vystoupila 1. března řada hvězd. Během jejich vystoupení lidé poslali na pomoc Ukrajině téměř 160 milionů, dalších 22 milionů přišlo přes dárcovské DMS (na snímku Marie Rottrová, 80)Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Které informační kanály sledovat?

Tato válka je mimo jiné válkou dezinformační. A je třeba pečlivě volit, odkud budete informace přijímat. Seznam Zprávy přináší neustále nezávislý pohled, na místě mají i své reportéry Janka Kroupu a Davida Neffa. Dění na Ukrajině lez sledovat i na Novinky.cz nebo iRozhlas.

I na Instagramu jsou zajímavé profily, např. novinářský projekt @dokontextu nebo @evropaneasi, kde najdete zprávy v souvislostech.

O současné situaci, důsledcích i historickém kontextu se dozvíte v mnoha podcastech. Ptám se já přináší rozhovory Marie Bastlové a Veroniky Sedláčkové s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace. Zajímat by vás mohly někeré z posledních dílů Nedělejme si iluze, že Putin Ukrajinu opustí, varuje expert nebo Je tu euforie a sankce nejsou vidět, zní z Moskvy.

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo. Poslechněte si například díl: Pokud padne Ukrajina, jsme na řadě my.“

A máte-li náladu na něco kratšího, pusťte si Dvě minuty, podcast, ve kterém autoři Seznam Zpráv ve dvou minutách glosují aktuální dění v Česku i ve světě.

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast předsedy Kolegia Paměti národa Jana Dobrovského (vlevo) a komentátora Seznam Zpráv Jindřicha Šídla vznikl v době pandemie, kdy nebyla možná osobní setkání a besedyFoto: Paměť národa, Seznam Zprávy

A kde se dozvědět něco o Ukrajině, která teď prožívá peklo na zemi? Zajděte na pražské náměstí Jiřího z Poděbrad, kde najdete reprízu výstavy: Dlouhá cesta k samostatnosti. Dějiny Ukrajiny ve 20. století. Ta představuje okolnosti vzniku ukrajinské státnosti ve 20. století a provede vás důležitými milníky ukrajinských dějin až do současnosti.

Potřebujete na chvíli vypnout a přijít na jiné myšlenky? Tak zkuste staré dobré kriminálky

Reklama

Související témata:

Načítám