Hlavní obsah

Ubytování i cesta na hranice: slavní Češi, kteří se rozhodli pomáhat v prvních dnech války

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny se Evropa probudila do války a statisíce lidí trpí. Prchají před válečným běsněním, jen s tím málem, které pobrali. Většinou ženy, děti a senioři, protože muži bojují za vlast. Potřebují okamžitou pomoc a tihle slavní Češi rozhodně neváhali.

Článek

Je to válka, která se dotýká nás všech. Ne jen proto, že ukrajinské hranice od nás nejsou daleko, nebo proto, že s ruskou invazí a okupací máme historickou zkušenost, ale hlavně proto, že jde o útok proti podstatě lidství. Ruský útok přinesl bolest, smrt a utrpení. A všem, kdo mají srdce na správném místě, je jasné, že Ukrajinci potřebují pomoc. Nebývalá vlna solidarity a snahy pomoci se vzedmula po celé republice a pozadu nezůstávají ani slavné osobnosti.

David Koller

V podstatě téměř okamžitě vážnost situace pochopil oblíbený hudebník David Koller (61) a jeho manželka Anna. Neváhali, hned uspořádali sbírku a rychle vybrali přes dvě stě tisíc korun. Za ty pak nakoupili nejrůznější věci, které jsou aktuálně potřeba, naplnili dodávku až po střechu a osobně se vydali na hranice Slovenska a Ukrajiny, kam nyní proudí tisíce lidí prchajících před válkou.

Humanitární organizace zároveň varují před ježděním na hranice na blind. Přečtěte si, jak pomáhat co nejefektivněji.

Foto: Profimedia.cz

Hudebník s manželkou vyrazil na slovensko-ukrajinskou hranici s dodávkou plnou potřebných věcíFoto: Profimedia.cz

Lilia Khousnoutdinová

Podobně se zachovala i Lilia Khousnoutdinová (33), historička a ceremonialistka, manželka miliardáře Karla Janečka (48). I ona spolu s kamarádkou a ředitelem svého nadačního fondu Prospolis33 vzala auto, naplnila ho potřebnými zásobami a vydala se za uprchlíky, tentokrát k ukrajinským hranicím s Polskem. A na zpáteční cestě, kterou vnímala i jako průzkum terénu, protože se hodlá s pomocí vrátit, poskytla uvolněné místo v autě ukrajinské rodině s dětmi a odvezla je do bezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Známá aktivistka na nic nečekala a vyrazila do terénuFoto: Profimedia.cz

Lucie a Jiří Šlégrovi

Utrpení prchajících Ukrajinců nenechalo chladným ani Miss ČR 2005 Lucii Šlégrovou (40) a jejího manžela Jiřího (50), bývalého hokejistu. Usoudili, že mají dostatečně velký dům, aby v něm našli místo třeba pro nějakou ukrajinskou maminku s dítětem, která nemá, kde složit hlavu. Hodlají se spojit s různými neziskovými organizacemi, které by pro ně potřebnou rodinu vytipovaly.

Foto: Profimedia.cz

Manželé Šlégrovi nabízejí u sebe doma azyl potřebné rodiněFoto: Profimedia.cz

Fedir Kis

Mladý herec, kterého můžete vidět například v divadle Alfred ve dvoře nebo v novém filmu Mimořádná událost (2022), vyrazil přímo na Ukrajinu, a to hned 24. února. Jel tam pro své příbuzné, ženy s dětmi, a podařilo se mu je o dva dny později dostat do bezpečí. V pomoci se angažuje i nadále, je ve spojení s dobrovolníky u ukrajinských hranic, na YouTube zveřejňuje rady pro ty, kdo by také rádi pomohli, a na Facebooku sdílí odkazy, kde je možné nabídnout uprchlým ženám práci či brigádu.

Foto: Profimedia.cz

Fedir Kis se v podstatě okamžitě po vypuknutí války vydal na Ukrajinu pro své příbuznéFoto: Profimedia.cz

Matěj Stropnický a Daniel Krejčík

Že lidi prchající před válkou bude potřeba někde ubytovat, bylo okamžitě jasné i páru Matěj Stropnický (38) a Daniel Krejčík (27), proto nabídli ve svém zámku v Osečanech u Sedlčan bezplatné ubytování pro zhruba dvacet uprchlíků. Jsou pro ně připraveny čtyři komnaty, každá až pro pětičlennou rodinu. Už byly dokonce domluvené i konkrétní rodiny, ovšem některým se nepodařilo dostat se z Kyjeva, další nakonec odletěly do Španělska. Jednání probíhala i s dětským domovem, jeho obyvatelé se ale zatím ještě nedostali přes hranice. Domov Matěje a Daniela je potřebným stále k dispozici, a to minimálně do června.

Foto: Profimedia.cz

Tento sympatický pár také nabídl ubytování ukrajinským uprchlíkůmFoto: Profimedia.cz

Divadlo Bez zábradlí

Už v pátek 4. března uvede pražské Divadlo Bez zábradlí speciální benefiční představení úspěšné hry Iliada s tím, že veškerý výtěžek poputuje k organizaci Člověk v tísni, která jej využije na pomoc Ukrajině. A přispět budou moci i lidé na místě. A tak pomůžete i tím, že vyrazíte za kulturou. Pomůžete tím i sobě, přijdete na jiné myšlenky, a to je v dnešní době také velice podstatné.

Foto: Divadlo Bez zábradlí

V představení Iliada exceluje Karel Heřmánek mladší (32)Foto: Divadlo Bez zábradlí

Koncert pro Ukrajinu

I Česká televize se rozhodla pomáhat, a to iniciací a organizací velkého benefičního koncertu na Václavském náměstí. Ten se konal v úterý 1. března a vystoupili na něm například kapela Chinaski, Tomáš Klus (na podporu Ukrajině složil novou píseň), Mirai, Pražský výběr, Marie Rottrová, Klára Vytisková, Mig 21, Česká filharmonie, Sbor Národního divadla a mnozí další. Peníze vybrané například pomocí dárcovských esemesek putují do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina.

Foto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Podobná akce se konala i loni, tehdy ovšem na pomoc moravským vesnicím zasaženým tornádemFoto: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

JAK POMOCI

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kam nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Ověřené informace najdete v tomto článku: Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

Pokud máte ve svém okolí lidi, kteří do České republiky prchli před hrůzami války, nasměrujte je na článek na Seznam Zprávách, kde najdou, kde hledat relevantní informace, které by jim mohly pomoci, jak je to nyní s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

Informace nalezete také na on-line tržišti Pomáhej Ukrajině, které si dalo za cíl koordinovat nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala k potřebným.

Reklama

Načítám