Hlavní obsah

Klasické kriminálky: Dempsey a Makepeacová to dali dohromady i v životě a rada Vacátko baví dodnes

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krimiseriál je téměř sázka na jistotu, diváci je hltají už po desetiletí. A i když doba jde stále vpřed a moderní příběhy se s těmi dřívějšími většinou nedají srovnávat, starší tvorba má stále něco do sebe. Tak vzhůru do nostalgie, zavzpomínejte s námi na staré krimilegendy.

Článek

Současné detektivky mívají složitější zápletky a odhalit zloducha bývá leckdy nemožné i minutu před koncem dílu. Staré kriminálky jsou v tomto směru často naivnější, ale možná o to kouzelnější. Které z následujících detektivních legend jste milovali a možná stále ještě milujete?

Hříšní lidé města pražského (1968–69)

Jaroslav Marvan (†72) jako policejní rada Vacátko a jeho sympatická mordparta si poradí s kdejakým lumpem, podvodníkem, zlodějíčkem i lehkou děvou. Přidejte k tomu další skvělé české herce a hudbu geniálního Zdeňka Lišky (†61) a máte dokonalý krimiseriál, který má své kouzlo dodnes. A že to byl velký úspěch! V letech 1970 až 1971 vznikly se stejným hereckým obsazením i čtyři celovečerní filmy: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Marvan a Květa Fialová (†88) ve filmu Partie krásného dragouna: Můj manžel byl Dalmatinec... Pamatujete?Foto: Profimedia.cz

Kobra 11 (1996–2021)

Dálniční policisté pracují ve dne v noci – jejich úkolem je chránit bezpečí na dálnici i v jejím okolí. Představovat legendární německý krimiseriál asi netřeba, stejně tak ani hlavního hrdinu – vrchního komisaře Semira Gerkhana v podání Erdogana Atalaye (55). Ten je součástí příběhu od třetí epizody a rozhodně je služebně nejstarší. Po jeho boku už se vystřídalo nespočet parťáků, všichni ale buď tragicky zahynuli, nebo bez vysvětlení zmizeli. Ale Gerkhan je nezničitelný!

Foto: Profimedia.cz

Erdogan Atalay (vlevo) je v seriálu téměř od počátku. Od 20. do 24. série se po jeho boku objevoval blonďatý Paul Renner, kterého hrál Daniel Roesner (38)Foto: Profimedia.cz

Dobrodružství kriminalistiky (1989–93)

Pod taktovkou režiséra Antonína Moskalyka (†75) vznikly čtyři série a celkem 26 epizod velmi oblíbeného historického seriálu. Každý díl byl věnován konkrétní kriminalistické metodě, kterou se v minulosti podařilo objevit a zavést jako způsob, jak dokazovat trestné činy před soudem. A tak se diváci dozvídali, nejen kdo je pachatel, ale také jak to bylo například s daktyloskopií, balistikou, písmoznalectvím a podobně.

Víte, že otisky prstů nejsou zdaleka tak jednoznačné, jak se obecně míní?

Foto: Hajský Libor, ČTK

Poučná detektivka – to Češi milovali. Viktor Preiss (74) a Josef Langmiler (†82) před soudem v dílu nazvaném příznačně JedFoto: Hajský Libor, ČTK

To je vražda, napsala (1984–1996)

Jestli lze nějakou ženskou postavu nazvat legendou krimiseriálů, je to bezpochyby Jessica Fletcher v podání Angely Lansbury (96). Bývalá policistka a nyní slavná spisovatelka sice touží po klidném důchodu ve výslužbě, ale vždycky se připlete k nějaké vraždičce, podvodu, krádeži... A protože spoléhá na svůj intelekt, instinkt, vytrvalost a šarm, je vždycky o krok napřed před policií. Všemu přijde na kloub a je za hvězdu!

Foto: Profimedia.cz

Angelu Lansbury u nás už jen málokdo zná jinak než jako Jessicu Fletcher, přitom má na kontě tři oscarové nominace a zářila třeba jako slečna Marple v Rozbitém zrcadle (1980) s Elizabeth Taylor (†79) nebo v oscarové Smrti na Nilu (1978) – i tam ztvárnila spisovatelkuFoto: Profimedia.cz

Ach, ty vraždy! (2010–12)

S trochou nadsázky by se dalo říct, že postava, kterou hraje Jiřina Bohdalová (90), je taková česká Jessica Fletcher. V sedmidílném seriálu režiséra Zdeňka Zelenky (67) sice nepředstavuje spisovatelku ani bývalou policistku, ale i tak by bez ní byl vyřešen asi jen málokterý zločin. Její vnuk, mladý policista (hraje ho Václav Jílek, 40), je totiž poněkud nešikovný smolař, kterému se v boji se zločinem moc nedaří. A tak mu babička, nadšená ochotnice, která vlastní množství kostýmů a převleků a také elánu, pomáhá. Prostě milý český krimiseriál pro klidné večery.

Foto: DANIEL ČERNOVSKÝ / CNC / Profimedia

Jiřina Bohdalová jako odvážná babička, která fušuje policii do práce a dělá to vážně dobřeFoto: DANIEL ČERNOVSKÝ / CNC / Profimedia

Kojak (1973–78)

Holá hlava skrytá pod kloboukem, kamenná tvář, v ústech lízátko. K tomu neuvěřitelný smysl pro spravedlnost, urputnost, cynismus. To je poručík Theo Kojak z oddělení vražd 13. okrsku na jižním Manhattanu. Diváci si tohohle drsného chlapíka opravdu zamilovali a role udělala z Tellyho Savalase (†72) hvězdu, za výkon dostal i dva Zlaté glóby. K českému úspěchu jistě přispěl i skvělý dabing: hlas poručíkovi propůjčil nezapomenutelný Miroslav Moravec (†70).

Foto: Profimedia.cz

Drsňák, který si jde urputně za svým, to je poručík Kojak v podání Tellyho SavalaseFoto: Profimedia.cz

Dempsey a Makepeaceová (1985–86)

Co se škádlívá, to se rádo mívá. Protiklady se přitahují. A to na tuhle dvojku detektivů rozhodně sedí. Poručík James Dempsey (Michael Brandon, 76) jde do všeho po hlavě a porušuje pravidla. Seržantka Harriet Makepeace (Glynis Barber, 66) je rozvážnější, o věcech víc přemýšlí a snaží se předpisy dodržovat. Většinou to mezi nimi dost skřípe, ale také se dokonale doplňují. A nebude z toho nakonec nejen vyřešený případ, ale i láska? A to i doopravdy: představitelé titulních roli se seznámili při natáčení, zamilovali se a žijí spolu dodnes!

Foto: Profimedia.cz

Tak rozdílní, ale přesto jim to skvěle fungovalo – a jsou spolu už 35 let!Foto: Profimedia.cz

Milujete seriály a pokládáte se za jejich znalce? Vyznáte se v nejlepších seriálech podle cen Emmy?

Reklama

Související témata:

Načítám