Hlavní obsah

Umíte správně prát ponožky? Poradíme vám pár super fíglů!

Foto: thinkstock

Každý by byl rád, kdyby jeho ponožky držely dlouho původní tvar i zářivé barvyFoto: thinkstock

Reklama

Mají vaše ponožky tendenci rychle ztrácet barvu a tvar? Dnes vás naučíme, jak je prát, aby vám napříště vydržely co nejdéle v perfektním stavu.

Článek

Ponožky jsou nejnamáhanější částí vaší garderoby. Musí vydržet velký tlak a vlhko. Pokud je chcete vyprat opravdu dobře, rozhodně nestačí je hodit do pračky tak, jak jste si je sundali z nohy. „Měly by být při praní natažené,“ říká Kateřina Věchetová z firmy Knitva s. r. o., která ponožky vyrábí.

Jak udržet barvu a tvar?

Pro dlouhodobé zachování barev je důležité prát ponožky s podobně barevným prádlem a ve vhodném pracím prostředku. Bílé a světlé v tom, který obsahuje rozjasňovače a bělidla, naopak tmavší ponožky v takovém, který pečuje o udržení sytosti barev.

Předem tedy rozdělte ponožky alespoň na tři hromádky podle barev – černé a odstíny tmavě šedých nebo hnědých, bílé a barevné.

„Ponožky doporučujeme prát při teplotě 40 °C. Na konci praní přidejte aviváž, která ponožky změkčí a dodá jim i příjemnou vůni čerstvě vypraného prádla,“ radí Kateřina Věchetová.

Blednutí barev je i při dobré údržbě časem nevyhnutelné. Jak rychlý tento proces bude, ovlivníte výběrem kvalitních, čili dražších ponožek. Platí také rovnice, že čím světlejší, tím stálobarevnější ponožky jsou. Nejnáchylnější na blednutí jsou barvy fialová a šarlatová.

Foto: thinkstock

Před praním je lepší obě ponožky stejně natáhnoutFoto: thinkstock

Jak prát ponožky s funkčními úpravami?

Ponožky s antibakteriální úpravou v kombinaci s výtažky z aloe nebo ponožky s repelentní antiklíšťovou úpravou je možné prát většinou stejně jako ponožky obyčejné – tedy v běžném prádle na čtyřicítku.

„U těchto ponožek se funkční látky uvolňují z kapslí ve vláknech postupně, mechanickým odíráním – například chůzí, při běhu, ale i nešetrným ždímáním nebo sušením. Proto doporučujeme je prát s lehčím prádlem, nikoli například s džínami. Ty v bubnu na ponožky příliš tlačí a opotřebovávají je,“ varuje Kateřina Věchetová. Z toho samého důvodu je vhodné i ždímání na nižší otáčky, jen kolem 400.

Ponožky s permanentní antibakteriální úpravou, kde je funkční nanostříbro aplikováno přímo na přízi, je možné prát zcela běžným způsobem. Stejně tak i ponožky s funkčními vlastnostmi, které jsou obsaženy přímo v materiálu, tedy například ponožky se snadným odvodem potu a antialergenními účinky. „Tyto typy funkčně neohrozí ani sušení v sušičce, i když šetrnější je volně na šňůře,“ upozorňuje Kateřina Věchetová.

Foto: archiv firem

Tyhle vychytávky vám pomohou mít ponožky pod dozorem. Na foto (zleva): párovač ponožek 10 kusů, cena od 40 Kč, kolíčky na ponožky 10 kusů, cena od 159 Kč, sušák na ponožky, cena od 59 KčFoto: archiv firem

Termo ponožky, které mají velký podíl vlny, je vhodné prát v chladnější vodě – čtyřicet stupňů je maximum. Použijte přitom prací přípravky na vlnu a také prací program na vlnu, pokud je dáváte do pračky. „Ostatní programy jsou pro ně nevhodné, mění se při nich skokově teplota, což může vlnu znehodnotit,“ varuje Kateřina Věchetová.

Ideální pro ponožky je sušák v polostínu

Pro většinu ponožek je ideální sušení volně na šňůře – ať již venku nebo doma ve větraném prostoru. Venku by pak neměly být na přímém slunci, ale ideálně v polostínu, aby nebledly kvůli UV záření.

Sušička není pro žádné ponožky ideální – příze se rychle odírá a vlákna se lámou. Pokud ji však používat chcete, pak je raději otočte na rubovou stranu a zvolte program s nižší teplotou.

Zvlášť u vlněných ponožek si dejte pozor, abyste navolili nízkou teplotu sušení. Jinak se mohou vytáhnout, nebo srazit. Ideální je pro ně sušení volně, kdy jsou rozprostřené na síti.

Perete ponožky správně? Napište nám!

Reklama

Načítám