Hlavní obsah

Úklidové chyby podle typů povrchů

Foto: thinkstock

Víte, že jednu šestinu života „prouklízíte“? Tak čtěte a usnadněte si životFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umíte snadno, rychle a správně uklidit byt? Pokud vám tato otázka připadá nesmyslná, právě se chystáte vytírat a lijete do kbelíku jar, přestaňte. Dotaz byl na místě, a právě vy potřebujete poradit.

Článek

Uklízet se učíte odmalička, ale s novými materiály a technologiemi je potřeba na některé zvyky zapomenout. Projděte byt a počítejte, kolik materiálů vás obklopuje. Dopočítali jste se více než třiceti? Je to správně.

Údržba koupelnových produktů

Ať jde o akrylát, litý mramor, sklo, plast nebo keramické obklady, vyvarujte se písků. Povrchy by mohly zmatnět nebo se sedřít. „Řiďte se nároky materiálů, které jsou v koupelně nejvíce namáhané, zejména požadavky na čištění van, sprchových vaniček a umyvadel,“ radí Aleš Brožík ze společnosti Ravak. „Zvolte na ně šetrné čistidlo a nejlépe takové, které vám doporučí prodejce.“

Foto: siko

Nepoužívejte ani chlor, může zničit hliníkové rámy sprchových koutů, chromové baterie, výpustě a podobně. Na bílém povrchu zase zanechá žlutavé skvrnyFoto: siko

Sklo v interiéru

Sklo vyčistí přípravky s obsahem alkoholu nebo čpavku, například Clin, Iron, Reinex, Mister Muscle. Pomůže i utěrka z mikrovlákna, ale pozor, ta na sklo má speciální strukturu! Na pískovaná a leptaná skla se prodává pěna (Power Activ, Glass & Mirror foam). Z domácích zásob pomůže ocet.

Foto: ravak

Složení vody se v každé lokalitě liší, ale pokud vzniklé sedimenty ze solí železa, manganu či křemíku vytvoří se sklem chemickou vazbu, po čase ho ošklivě zabarví, až takzvaně oslepneFoto: ravak

Lesklé povrchy – lak i fólie

Prach odstraňte měkkou prachovkou. Znečistěnou plochu přetřete jemným vlhkým hadříkem se saponátem (bez obsahu písku nebo jiného abraziva či organických rozpouštědel) a osušte.

Jak na kámen v interiéru

Kámen se používá jako dlažba, obklad stěn, na dřezy, vany a umyvadla i na dekorativní doplňky. Čistidla na přírodní kámen nesmějí obsahovat mýdlo, které na něm tvoří šmouhy. Konkrétní čisticí prostředek se vždy volí v závislosti na chemickém složení jednotlivých druhů kamene.

Foto: forteldesig

Mramor se ošetřuje impregnacemi a laky, aby nenasákl mastnotu a nečistoty. Pro běžnou údržbu stačí voda s pH neutrálními prostředky. Vhodný je Dedra Mramor, Eurona by Cerny, AkemiFoto: forteldesig

Dřevo ve všech podobách

Dřevo a dýha se čistí (kromě lakovaných povrchů, pro něž je určen lešticí sprej – Brait, Pronto) hadříkem, navlhčeným v mýdlovém čističi, následně se otře vlhkým hadrem s čistou vodou a utře dosucha. Pomohou i přípravky na bázi alkoholu. Běžně se z něj stírá prach a napouští se leštěnkami s přírodními vosky.

Foto: J.A.P.

V bytě najdete několik různě upravených dřevěných povrchů. Každý ošetřujte podle jeho potřeb. Dřevo je věčně živý materiál, který dýchá, saje a zase odpařuje voduFoto: J.A.P.

Kůže

Starší kožený nábytek čistěte vlhkým bílým hadříkem potřeným mýdlem s lanolinem – skvrny pouze vytírejte, nemokřete. U nových sedaček dejte na doporučení výrobce, ať při čištění nepoškodíte barvu. Po vysušení se povrch napouští pečujícím prostředkem (Sonax, Renapur, Leather Master), aby kůže zůstala vláčná.

Foto: Donate

Kožený nábytek je potřeba rovněž utírat zhruba jednou týdně světlým bavlněným hadříkem a vysát prach. Pro ošetření a impregnaci kůže je potřeba používat doporučované čisticí a ochranné prostředkyFoto: Donate

„Použít můžete i neagresivní krém typu modrá Indulona,“ radí Přemysl Hejtmánek z firmy Donate a dodává: „Usně s broušeným velurovým povrchem nikdy nekrémujte. Některé skvrny z něj lze odstranit speciální gumou z prodejen obuvi.“ Koženku vyčistí přípravky na bázi alkoholu (Abro, Star či Poliboy) pak by se měla impregnovat (Outwell, Poliboy...).

Plasty

Nábytek ani rámy plastových oken nemyjte abrazivy ani organickými rozpouštědly (benzin, aceton, toluen a podobně). Použijte utěrku z mikrovlákna, drsnou stranu houbičky na nádobí. Nebo výrobky na plasty (například W5 pro venkovní použití, Fenosol či profesionální Cídič, Nanotec), které odstraňují nečistoty a šedé povlaky.

Podlahy obecně

Marmoleum, linoleum, PVC, vinyl a dlažbu můžete vytírat vyždímaným hadrem. Obecně se podlahy uklízejí takzvaným suchým čištěním. Vyluxují se a setřou čisticím a ochranným přípravkem, například Monel, Thomsit, Ajax, Bistrol 3 v 1, Alex.

Foto: miele

Otisky nejen dětských prstíků se objevují na všech materiálech – na skle, laku i na nerezuFoto: miele

„To platí zejména pro laminátové podlahy a parkety, lakované nebo olejované,“ zdůrazňuje Jan Zahradník ze společnosti Zahradník parket. „Výhodné jsou speciální rozprašovače a mopy, například od značky Bona, které se vyrábějí pro dřevo, laminát i tvrdé podlahy,“ doplňuje odborník. Jak vyčistit koberce, se dozvíte ve článku Čištění koberců: Tohle zabere.

Máte recept na boj s otisky prstů na nábytku a spotřebičích?

Reklama

Načítám