Hlavní obsah

Úrazy dětí. Jak jim předcházet?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dětské úrazy můžeme předvídatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přívětivé jarní sluníčko jakoby přidalo našim drobečkům elixíru ke hrám a dovádění, při kterých zapomínají na opatrnost. Zvýšený výskyt ošklivých úrazů se v tomto období stává pro nás noční můrou. Je vůbec v lidských silách úrazům předcházet?

Článek

Nebezpečných úrazů je celá řada. Bohužel! Existují sice situace, ve kterých jsme jasným velitelem, ale ruku na srdce... Jistě jsme si vědomy celé řady dětských radovánek, při nichž se vyloženě modlíme, aby se našemu mrňouskovi nic nestalo. Denní režim nám běžně připraví situaci, ve které své dítě necháme lítat v blízkosti příkrých schodů. Uf! Koneckonců na obhajobu nás rodičů musíme podotknout, že je naší povinností posilovat dětskou zdatnost.

Ach ty popáleniny!

Přesto - některé úrazy bychom měly mít stále před očima. Být ve střehu. Tragédie jménem popáleniny je velkým zásahem do života rodiny. S jejich následky se pak děti potýkají celý život. A rodiče si jejich existenci nepřestanou nikdy vyčítat. Tak pojďme dodržovat tahle základní pravidla:

1. Zapalovače a zápalky udržujte vždy mimo dosah dětí 2. Zamezte dítěti přístup k horkým troubám 3. Při vaření omezte výskyt hraček v kuchyni na minimum (nikdy nevíte, kdy o autíčko zakopnete) 4. Když dítěti chystáte koupel, napouštějte nejdříve studenou vodu 5. Než své dítě do vody položíte, vyzkoušejte její teplotu loktem 6. K elektrickým spotřebičům by dítě nemělo mít přístup vůbec. Pokud to není možné, dejte minimálně mimo dosah jejich šňůry 7. Pokud jsou děti hodně malé, nepoužívejte ubrus nebo ho pořádně přichyťte (jeho strhnutí figuruje na seznamu popálenin v prvních řadách) 8. Nevařte s dítětem v náručí 9. Své dítě chraňte před otevřeným ohněm (táboráky, pyrotechnika) 10. Nezapomeňte zajistit elektrické zástrčky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S dětmi nikdy nevařteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hrozící nebezpečí

Níže uvedený seznam hrozících nebezpečí pro vás asi nebude velkou novinkou. Přesto si dovolím pár strašáků připomenout:

  1. Srážka s autem
  2. Lékárnička dostupná nenechavým ručičkám
  3. Popálení žehličkou
  4. Popálení kyselinou
  5. Pád z výšky
  6. Nezajištěné okno
  7. Jízda na kole bez helmy

Zase ta prevence

Pohled na statistiku je bohužel zdrcující. Ročně v ČR zemře na příčiny úrazu 300 dětí a 3000 dalších si odnesou trvalé následky. Nejdůležitější je tedy zase  prevence! I v případě, že jsme dokonalými rodiči a za svou pozornost bychom zasloužily metál, se tahle katastrofa stát může. Někdy chybí jen trocha štěstí a za úraz dítěte skutečně nikdo nemůže. Potom na scénu přichází paní statečnost a rodiče musí být silní...

I když své děti na řetízek uvázat nemůžeme, protože bychom jim způsobily šrám na duši a připravily je o nezbytnou svobodu, něco udělat musíme. Být jim nablízku. Snažit se úrazy předvídat a připravit jim bezpečný domov.

Reklama

Související témata:

Načítám