Hlavní obsah

Ušetřete na silvestru! Levněji můžete koupit sekt i pivo

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez čeho si nedovedete představit oslavu silvestra? Sázíte spíš na sekt, pivo, nebo třeba kvalitní rum? Alkohol je většinou největší položkou na mejdanové účtence – ale jak jsme zjistili, lze na něm letos výrazně ušetřit!

Článek

Oslava konce starého a začátku nového roku je tradice a i obchodníci počítají s tím, že právě teď lidé dokupují zásoby do domácího baru. „Akční letáky mají shodně stejné téma, tedy sekt, alko i nealko nápoje, piva, zábavnou pyrotechniku a různé pochutiny, které také patří k silvestrovské oslavě,“ říká Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz.

Bez bublinek to nepůjde

Vítáte nový rok bouchnutím láhve sektu? Letos to může být i pravé šampaňské, protože jeden řetězec ho nabízí za polovic běžné ceny, tedy za 299 Kč.

„Nejoblíbenější český sekt, kterým slavíme konec roku, Bohemia Sekt stojí stejně jako vloni. Nejlevněji ho seženete v akci za 88,90 Kč, za 0,75 litru byste se měli při slevě nejčastěji vejít do stovky. Novinkou je nespočet různých mutací tohoto oblíbeného nápoje – už si nemusíte vybírat jen to, zda půjde o demi sec nebo brut, ale nabízí se spousta dalších variant,“ upozorňuje Petr Miklík.

Sekty Avanti, které stávají kolem 70 Kč za 0,75l láhev, pořídíte v akci již od 36,90 Kč, zpravidla pak do 40 korun. Sekt Rotkäppchen Demi Sec (0,75 l) bývá obvykle za 137,29 Kč, teď ho v akci koupíte od 89,90 Kč. Sekt Mucha Demi Sec (0,75 l) běžně stojí 161,65 Kč, ale objevili jsme výhodné nabídky: nejlevnější za 89,90 a 94,90 Kč.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Letos si i díky slevové akci můžete dopřát přípitek opravdovým šampaňským!Foto: Rido, Shutterstock.com

Akce jsou i na pivo

Není sekt zrovna vaším oblíbencem? Pak vás potěší, že obchodní řetězce myslely i na slevy ostatního alkoholu. Radost však asi neuděláme pivařům. Loni byla půllitrová Plzeň 12° v akci za 14,80 Kč, to se však letos nekoná, akční cena meziročně výrazně vzrostla: nejlevněji ji pořídíte za 18,90 Kč.

Laciněji dostanete například světlé výčepní pivo Classic Budweiser Budvar – půllitr běžně stojí 14,65 Kč, v akci ho nabízejí od 8,90 Kč (plus tři koruny záloha za láhev). Pivo světlé výčepní Originál 10° Gambrinus 0,5 l bývá obvykle za 14,36 Kč, ale nyní vás vyjde jen na 9,70 Kč. Normální cena půllitrovky světlého ležáku Staropramen Jedenáctka je 16,10 Kč, ale v letáku u ní najdete i cenovku 9,90 Kč.

Je libo něco tvrdšího?

Z tvrdého alkoholu vybíráme značky Jägermaister, Tullamore Dew, Becherovka a Jack Daniel’s Honey. Likér Jägermaister (0,7 l) je výrazně levnější než vloni – stojí 239,90 Kč, což je oproti minulému roku hned o dvacku méně. Podobně je na tom irská whiskey Tullamore Dew: letos stojí 259 Kč a je tak o 16 korun lacinější než loni. Česká klasika Becherovka je stálice nejen v oblibě, ale i v ceně – po celý rok se skoro nemění a v akci lze 0,7litrovou láhev sehnat průběžně za 199 Kč. Letošním hitem jsou speciály Jack Daniel’s – varianta Honey (0,7 l) je k dostání od 399 Kč, přitom nejčastější akční cena je 469 Kč.

Roste obliba kvalitních rumů, což se projevilo v širší nabídce na trhu i v akčních letácích. Například velmi oblíbený kubánský rum Legendario Elixir právě teď seženete za nejvýhodnější cenu v historii, a to za 399 Kč za 0,7 litru.

Čím je dána cena

Napadlo vás v této souvislosti, co vlastně ovlivňuje ceny alkoholu? „Hlavně daně, zejména spotřební, naopak ceny výchozích surovin a další náklady mají na cenu daleko menší vliv. K tomu se váže i varování – příliš levný alkohol, například na tržnicích, je podezřelý, obvykle totiž výrobce neodvede v takových případech daň, což ukazuje na nějakou černotu. To neplatí u vína, kde je spotřební daň nulová a kde se na cenách výrazněji podepisuje například vývoj počasí. Obecně u všeho samozřejmě platí, že cenu ovlivňuje poptávka – když nějaký produkt lidé hodně kupují, obvykle rostou jeho ceny,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Máte rádi míchané drinky? Pak můžete využít některou akci na kolové nápoje, které se do nich často přidávajíFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Nealko si cenu drží

K alkoholickým nápojům je třeba koupit i nějaké nealko – klasické jsou kolové nápoje. U těch je cena zhruba stejná jako loni. Coca-Cola (1,75 l) je nejlevněji v akci za 18,70 Kč (při zakoupení čtyř láhví najednou), přesto je to o dvě koruny více než loni. A když koupíte jednotlivé lahve, je cena ještě vyšší, dokonce 21,90 Kč. Konkurenční Pepsi je nejčastěji v akci v balení 2,25 l za cenu od 19,90 Kč – to je stejná částka jako v minulém roce. Oblíbená Kofola si také drží loňskou cenu a je v akci k dostání za 13,73 Kč při zakoupení balení 4 × 2 litry.

Co k tomu?

Na silvestrovském stole by nemělo chybět ani něco malého k zakousnutí. Tady velmi záleží na tom, co si jako občerstvení dopřejete, ale například 230gramové balení bramborových lupínků Bohemia Chips běžně stojí 49,90 Kč, ale v letáku je najdete už od 24,90 Kč. 150 gramů chipsů Lay’s bývá za 37,30 Kč a v akci je koupíte od 19,90 Kč. Chipsy Pringles (165g tubus) normálně dostanete za 71,50 Kč, ale ve slevě je můžete mít již od 37,90 Kč.

Kolik utratíte za oslavu silvestra vy?

Reklama

Související témata:

Načítám