Hlavní obsah

7 typů potravin, které můžete v klidu sníst i prošlé

Foto: Profimedia

Většina potravin se dá jíst aspoň ještě pár dní potom, co vypršela jejich trvanlivost

Klasický scénář. Nakoupili jste potraviny do zásoby nebo jen větší množství, než bylo třeba, a dřív než jste se nadáli, vypršela doba trvanlivosti. Co teď? Můžete je použít? Které ano, a které nikdy?

Článek

Obaly potravin bývají označeny datem, do kdy by měl být výrobek zcela zaručeně nezávadný. To ovšem neznamená, že jej po vypršení této doby musíte vyhodit. Naopak. Spousta potravin se dá konzumovat i dlouhou dobu poté.

Spotřebujte do...

„Můžete se setkat se dvěma druhy označení týkajících se trvanlivosti. Pro potraviny, které snadno podléhají zkáze, se používá datum použitelnosti, které můžete nejčastěji vidět jako ,Spotřebujte do‘. Tyto potraviny se po tomto datu nikdy nesmí prodávat. Když se ale stane, že toto datum přesáhnete u potravin, které máte doma, není nutné je hned všechny vyhazovat,“ uvádí Ing. Hana Málková ze společnosti STOB – stop obezitě.

Dále mohou být potraviny označeny datem minimální trvanlivosti. Bývají to především trvanlivější produkty jako různé cereálie, koření a ochucovadla, těstoviny či mrazené výrobky. Ty se mohou prodávat i po tomto datu – samozřejmě s upozorněním – a prodejce ručí za to, že jsou nezávadné.

Jaké potraviny můžete sníst i prošlé?

„Velmi zjednodušeně lze říci, že čím delší mají potraviny trvanlivost, tím déle je můžete konzumovat i po expiraci. Důležité je však dbát na jejich správné skladování a zabránit poškození jejich obalu,“ podotýká Hana Málková.

1. Těstoviny, rýže, luštěniny, mouky

Za dlouhou trvanlivostí těchto potravin stojí především jejich nízký obsah vody. Pokud tedy nejsou napadeny nějakými škůdci jako třeba moly, můžete je zkonzumovat i několik měsíců po vypršení expirace.

„Podobně to platí i pro různé dehydratované výrobky a sušené polotovary, jako jsou například instantní polévky, pudink v prášku a další sušené směsi pro přípravu omáček, knedlíků, sladkých pokrmů a podobně,“ dodává Hana Málková.

Foto: Profimedia

Těstoviny mají nízký obsah vody, proto vydrží poměrně dlouho

2. Cereálie a müsli

Zde platí v podstatě totéž jako u těstovin a rýže. Trochu opatrnější buďte ale u směsí, které obsahují ořechy.

3. Čokolády, sušenky, bonbony

Opět potraviny s nízkým obsahem vody, které nepředstavují ideální prostředí pro množení bakterií.

4. Konzervované potraviny

„Konzervované produkty, jako jsou zelenina, ovocné kompoty, ale i sardinky nebo tuňák se nemusíte bát konzumovat i dlouhou dobu po expiraci. Jejich trvanlivost je zaručena zahřátím. Pokud není poškozen obal, tak mají tyto potraviny dobu trvanlivosti až několik let,“ komentuje Hana Málková.

5. Trvanlivé mléko

V pokojové teplotě vydrží trvanlivé mléko, které bylo při výrobě ošetřeno vysokou teplotou, i několik měsíců. Po otevření je ale nutné ho zpracovat během několika dnů.

Foto: Profimedia

Po otevření je i trvanlivé mléko nutné zpracovat do pár dnů

6. Jogurty a kysané mléčné výrobky

Trvanlivost těchto produktů zajišťují příznivé bakterie a kyselé pH. Můžete je proto sníst, i když jsou několik dní prošlé. Ovšem pokud má jogurt výrazně vypouklé víčko, vyhoďte ho.

7. Sýry

V tomto případě je důležité si uvědomit, že není sýr jako sýr. Bezproblémové jsou ty tavené, které prošly tepelnou úpravou, stejně jako ty, co dlouho zrají – například parmezán. Naopak pozor si dejte u čerstvých sýrů, a také u polotvrdých sýrů, na nichž se po čase může objevit plíseň.

Co nikdy nejíst prošlé?

Rychle podléhají zkáze maso, ryby a mořské plody. Když maso zapáchá, určitě ho nejezte! Totéž platí u šunky, ale i dalších uzenin. A dále samozřejmě u zákusků a lahůdkového zboží jako jsou různé pomazánky, saláty nebo chlebíčky.

Obecně si ale dejte pozor na všechny potraviny s atypickým zbarvením, zápachem či plísní. „U plísně platí, že jakmile najdete jen malou ťupku, musíte vyhodit úplně vše. Jejich spory totiž prorůstají celou potravinou,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím a piju.

Sníte i prošlé potraviny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama