Hlavní obsah

Uštvaná matka: Pryč se Santa Clausem a jeho kamionem!

Foto: Petr Makovička

Nechceme tu Santu, nám nosí dárky Ježíšek!Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě že máme sociální sítě, kde se družíme a virtuálně setkáváme, a můžeme tak vytvořit akci s názvem „Zachraňme Ježíška“. Avšak od mnohých lidí mi přijde jejich účast lehce pokrytecká. Připojí se k akci za záchranu našich českých vánočních tradic, a pak se hrnou na náměstí sledovat se svými dětmi přijíždějící vánoční kamion s Coca-Colou.

Článek

Nevím, odkud k nám kamiony přijíždějí, ale zakázala bych jim vstup do České republiky, protože nám blbnou děti. Nejen, že jsou zmatené z toho, jestli dárky nosí Ježíšek, nebo Santa Claus, už dokonce ani neví, jak se ten slavný americký Santa přepravuje. Santa už totiž nejezdí na saních tažených devíti soby v čele s Rudolfem, nespouští se k dětem komínem a nenaděluje jim dary do punčoch. Santa jezdí v kamionu, tažen takřka čtyřmi sty koní (kteří nemají jména pro svou početnost), děti navštěvuje dle trasy na GPS systému, a aby se nehádaly, všem daruje stejný dárek – lahodný přeslazený mok tmavé barvy.

Kdyby blbost jezdila na kole, „Amíci“ by museli do kopce sakramentsky brzdit. A vlastně je mi jich líto. Jejich Santa Clause vidí všichni stejně. Jako tlustého, staršího pána s bílými fousy a červeným hábitem. Pro nás je Ježíšek postavou, kterou si jsme všichni schopni představit dle vlastní fantazie. Někteří si jeho podobu spojí s obličejem Ježíše, jiní ho vidí jako malé miminko v jesličkách nebo jako uzlíček svíraný v Mariině náruči. A to je naše tradice. Ježíšek v Betlémě, nikoli Santa v kamionu.

My si nevěšíme punčochy na krbové římsy, nechystáme mléko a nečekáme, že k nám přijde komínem. V paneláku bychom se asi hodně načekali. My mu píšeme dopis se svými přáními. Mé děti zatím jen kreslí, ale jsou nadšené, když strčíme dopis za okno a ráno po probuzení zjistíme, že už tam není. A já každé to ráno zjistím, že mi letos opět při přebírání dopisu zapomněl Ježíšek umýt okna. (Příští rok mu zkusím na parapet nachystat kyblík se saponátem a stěrku. Třeba ho to trkne.)

Přesto, že nemám na stole adventní věnec se čtyřmi svícemi, se u nás tradice českých Vánoc drží a nepotřebuji se připojovat k akcím typu „Zachraňme Ježíška“. Je to jen na nás, zda si pustíme domů obtloustlého pána v rudém. Je jen na nás, co předáme našim dětem a v jakém duchu strávíme sváteční dny. Já neuznávám Svatého Valentýna ani Halloween, nebudu uznávat ani Santa Clause a pevně doufám, že se brzy vrátí za oceán stejně rychle, jak odtamtud přišel.

Vám všem přeji, aby vám nezaskočila rybí kůstka a aby vám kouzelná šupina přinesla mnoho štěstí. Nacpěte se k prasknutí, další Vánoce budou až za rok. Přeji vám klidné prožití adventního času v kruhu vašich nejbližších a užijte si rozzářených dětských očí u rozbalování dárků od vás. Pardon. Od Ježíška.

Veselé Vánoce.

Reklama

Načítám