Hlavní obsah

Utáhněte ho na kravatě

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kravata může sloužit i k tomuto účelu...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle kravaty můžete odhadnout osobnost i náladu jejího majitele. Řada mužů však při jejím výběru stále tápe. Poraďte svému miláčkovi, co dělat, aby se ve společnosti neztrapnil.

Článek

Když se muž chystá na důležité jednání, chce mít jistotu, a sahá po ustálené klasické kombinaci oblečení. Obvykle je to tmavý oblek, bílá košile a tmavé doplňky. V této uniformitě je vázanka tím jediným, co ho dešifruje a umožňuje odlišit se, a to v dobrém i špatném.

Kravata musí být uvázána tak, že délka při vzpřímeném postoji, dosahuje ke sponě pásku. Nesmí být kratší, to je stejná chyba, jako by se dolní cíp kravaty ocitl až v rozkroku. Existují dva základní typy uzlů - široký a úzký.

Uzel „Manhattan", nejpoužívanější kravatové uvázání, je tou užší variantou, která se hodí především pro denní nošení. Oproti tomu uzel „Windsor" je objemný, trojúhelníkový, hodí se na širší kravaty a pro společenské události. Volnější uzel „Long" se neutahuje a doporučuje se k delším špičatým límcům košilí. Kravaty se nosí k obleku, vestičce nebo jen vlněnému véčku či samotné košili. Nesmí se kroutit a musí držet tvar, proto kravatu po celodenním nošení nechte dva tři dny vyvěsit. K příležitosti, na které vám opravdu záleží, oblékejte jen hedvábnou kravatu, polyesterovou nechte nepříteli.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedVázanka umožňuje muži odlišit seMateriály a ceny

Dnes se vyrábějí kravaty z vlny, pravého i umělého hedvábí, polyesteru, ale i kůže a štrasu. Kravaty jsou zajímavým doplňkem i pro ženy, které milují pánský styl. Ceny se odvíjí od materiálu, z kterého jsou vyrobeny, ale i způsobu zpracování. Když je vzor tištěný tzv. print, je kravata levnější než u vyplétaného žakarového vzoru. Jedná-li se o značkovou kravatu, potom cena několikanásobně převyšuje výrobní cenu. Platí se zde za image, který dodává svému majiteli. Ceny kvalitních kravat se pohybují od 500 korun (např. Hedva, Avantgard) až do částky 4500 korun (Kenzo, Armani, Dolce Gabana, Versace). Skutečnou perličkou jsou kravaty značky Hermés, jsou zárukou kvality a nadčasovosti.

Načítám