Hlavní obsah

Utrácet za probiotika? Tohle o nich musíte vědět!

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli byste investovat do přípravků s probiotiky, nebo stačí sníst jogurt, a máte vystaráno? A je vůbec nutné se nějakými probiotiky zabývat? Naučíme vás, jak za ně zbytečně nevyhazovat!

Článek

I ve vašich střevech by měl ideálně být kilogram a půl bakterií, které vás chrání proti střevním patogenům a posilují vaši imunitu. Daří se jim, pokud je dostatečně vyživujete a nezabíjíte je stresem nebo antibiotiky. Co dělat, když jsou oslabené a přestanou vás chránit? Pomohou pak probiotika?

Co jsou to probiotika?

Probiotika jsou směsí živých mikroorganismů, říká se jim také bakterie mléčného kvašení, které osidlují vaše střeva. „Jde hlavně o laktobacily a bifidobakterie. Ovlivňují imunitní systém, potlačují růst hnilobných bakterií, zlepšují toleranci laktózy, snižují cholesterol a ovlivňují vstřebávání a tvorbu některých vitaminů. Působí také protinádorově,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékárny v Mladé Boleslavi.

Kde se probiotika berou?

Prvním a zásadním zdrojem probiotik je mateřské mléko, ale děti „nasbírají“ mnohé z nich i kolem sebe, když si všechno dávají do pusy. Probiotika se doplňují i díky zakysaným mléčným výrobkům – jogurtům a kefírům, ale jsou i v kvašené zelenině či moštu.

Střevní mikroflóra, kterou vytvářejí, může trpět v souvislosti s konzumací jídla s chemickými přísadami, při užívání hormonů, dlouhodobém stresu nebo při léčbě antibiotiky. V důsledku toho „hodné“ bakterie vymírají a jejich místo obsazují škodlivé. Že je něco špatně, se neprojeví jen zhoršením zažívání nebo plynatostí, ale také opakovanými infekcemi, kožními potížemi, výskytem alergie, kvasinkovým onemocněním a podobně. A to je chvíle probiotika doplnit.

Foto: marekuliasz, Shutterstock.com

Přírodní probiotika jsou v kvašených potravinách, takže si je pravidelně dopřávejteFoto: marekuliasz, Shutterstock.com

Jak rychle doplnit probiotika?

Pokud potřebujete probiotika doplnit, můžete sáhnout po potravinách, které přirozeně bakterie mléčného kvašení obsahují – již jsme zmínili kvašenou zeleninu, zakysané výrobky a podobně. Na trhu objevíte i potraviny, do kterých byla probiotika dodána – třeba nápoje s probiotickou kulturou či některé džusy. Samozřejmě lze sáhnout i po potravinových doplňcích, které se dají koupit v lékárně. „Nabízíme je v několika lékových formách – pro dospělé tobolky či tablety, pro nejmenší sáčky nebo kapsle, jejichž obsah se rozmíchá v nápoji či potravě, v kapkách a sirupu. Větším dětem vyhovují pastilky rozpustné v ústech nebo žvýkací,“ říká Mgr. Monika Mikulková z lékárny Sfinx Brno.

Chyby při užívání probiotik

Často se lidé ptají, jestli je opravdu nezbytné utrácet za probiotika a nestačilo by jíst potraviny, které je obsahují. Pokud jste zdraví a nemáte potíže, pak vám postačí sníst kvalitní jogurt či alespoň porci kvašené zeleniny denně – ale kolik obsahují probiotik nezjistíte, takže v případě potřeby je lepší sáhnout po přípravku, který ono množství garantuje. Vyplatí se to po nemoci nebo když se pohybujete třeba v prostředí plném smogu a podobně, už je dobré si vypomoci. Ovšem když už do probiotik investujete, měli byste si ohlídat, abyste je užívali správně. Na co pozor? 

  • Obsah bakterií - denní dávka pro dospělého je alespoň 10 miliard živých bakterií, u dětí polovina. Spočtěte si tedy cenu za balení počtem denních dávek a zjistíte, jak výhodné opravdu ono balení je
  • Přítomnost prebiotik - prebiotika jsou „potravou“ probiotik, tedy zvyšují jejich schopnost se ve střevě uchytit a rozrůstat. Pokud není prebiotikum součástí přípravku, měli byste si ho přikoupit a užívat společně
  • Doba expirace - bakterie jsou živé organismy, které i správně skladované časem umírají. Někteří výrobci udávají dokonce jejich garantovaný obsah na konci expirace
  • Kdy užívat - nepolykejte je najednou s antibiotiky, ta jich mohou spoustu zabít - i když závisí na kmeni bakterií, které jsou v přípravku obsazeny. Probiotika se většinou užívají několik hodin po poslední dávce antibiotik za den. Berte je celou dobu s antibiotiky a nejméně týden po ukončení antibiotické léčby
  • Jak užívat a skladovat - nezabíjejte je přílišným teplem či zimou při skladování nebo zapíjení vroucím čajem nebo ledovou vodou. Dejte na rady výrobce - pokud doporučuje uchovávat například nápoj v teplotě do 8 °C, není dobré ho brát s sebou v létě k vodě nebo na výlet.

Zakysané mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem probiotik - ale existují i další důvody, proč je jíst. Čtyři z nich vám představíme v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Načítám