Hlavní obsah

Uvařte levně: Oběd i sladkou tečku!

Foto: Greta Blumajerová

Pochutnejte si. Levně!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Vtrhli jsme do supermarketu s jediným cílem: nakoupit levné potraviny a uvařit z nich hned několik jídel. Jak se nám to povedlo? Inspirujte se cibulovými koláčky, škubánky i lívanci!

Článek

Hlavní ingrediencí koláčků je cibule, škubánky připravíte z brambor a na nekynuté lívance? Na ty vám stačí skutečně jen pár surovin. Inspirujte se naším dnešním menu pro rodinu za babku. Pochutnáte si a ušetříte.

Na rozjezd: Cibulové koláčky

Na 20 koláčků potřebujete: 3 (červené) cibule, 100 g tvrdého sýru vcelku, 21 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 220 g hladké mouky, 75 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, sůl, pepř, kmín a vejce na potření.

Foto: Greta Blumajerová

Koláčky nejsou velká věda, uvedené množství vás přijde na přibližně 40 korunFoto: Greta Blumajerová

Postup: Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, rozdrobte do něj kvasnice a nechte vzejít kvásek. Ten poté přidejte k mouce, soli a oleji. Vypracujte vařečkou hladké těsto, které nechte na teplém místě asi 40 minut kynout. Těsto pak vyválejte na 4 mm vysoký plát, vykrajujte z něj kolečka (pomůže sklenička), které potřete rozšlehaným vejcem. Doprostřed každého umístěte několik měsíčků cibule, posypte je pepřem, kmínem a najemno strouhaným sýrem. Koláčky pečte na plechu s pečicím papírem asi 20 minut při 180 stupních Celsia.

Co vás zasytí: Škubánky

Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor (varný typ C), 400 g hrubé mouky, lžičku soli, 0,5 litruvody, 6 lžic moučkového cukru, 6 lžic mletého máku, 50 g másla.

Foto: Greta Blumajerová

Škubánky můžete připravit na sladko i na slano. Celá dávka vás přitom nebude stát více než 40 korunFoto: Greta Blumajerová

Postup:Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky, zalijte předepsaným množstvím vody a nechte je asi 12 minut vařit. Poté polovinu vody slijte, přisolte je a rychle rozšťouchejte. Druhou stranou vařečky v „kaši“ vytvořte důlky, zasypte je hrubou moukou, přiklopte pokličkou a na dvacet minut nechte hrnec stát, tím se mouka spaří. Po uplynutí času vezměte vařečku a hmotu propracujte, dokud nebude držet při sobě a přestane se lepit na dřevo. Máslo rozehřejte v hrníčku, namáčejte v něm lžíci a tou škubánky oddělujte. Servírujte posypané mákem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Sladká tečka: Rychlé lívance bez kynutí

Na 4 porce potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 200 ml kefírového mléka, 2 vejce, špetku soli, 1 vrchovatou lžičku jedlé sody, marmeládu, kterou máte rádi.

Foto: Greta Blumajerová

Nadýchané lívanečky bez kynutí? Za sladkou tečku pro celou rodinu zaplatíte asi 35 korunFoto: Greta Blumajerová

Postup: Vejce rozšlehejte v mléce a přimíchejte k nim mouku smísenou s jedlou sodou a solí. Lívance smažte na mírném ohni na másle, nejlépe v lívanečníku. Podávat je můžete s marmeládou nebo si vyhrát s chutí a přidat javorový sirup, potřít je rozpuštěným máslem a rumem nebo obalit ve skořicovém cukru. Výhoda tohoto receptu je, že přestože lívance nejsou kynuté, jsou chutné a nadýchané.

A jaké dobroty děláte doma vy, když je hluboko do kapsy?

Reklama

Načítám