Hlavní obsah

Už nechcete být milenkou zadaného muže? Víme, jak se od něho odpoutat!

Foto: conrado, shutterstock.com

Být v roli milenky může být fajn, ale dlouhodobě se v ní dobře cítí málokdoFoto: conrado, shutterstock.com

Reklama

Neplánovaly jste to, nechtěly jste to, ale stalo se. Je z vás milenka! Chvilku to bylo nádherné, ale teď je vám smutno, už nechcete být ta druhá. Jak se ale od zadaného muže odpoutat?

Článek

Nejspíš žádná žena si neřekne: „Tak a teď chci být milenkou, chci se dělit o muže, kterého miluji.“ Jenže život to občas zamíchá jinak, než si plánujete. A vy podlehnete, skončíte v náruči muže, který by měl být spíš doma s manželkou a dětmi.

Nějaký čas si to užíváte, zavíráte oči před tím ošklivým. Ale přijde den, kdy se začnete opravdu trápit. A chcete z toho vztahu ven, což ale není tak snadné. Odejít od muže, kterého milujete, nejde jen tak. Tady je návod, jak na to.

Proč?!

Základem je ujasnit si, co vás do náruče zadaného muže vehnalo. Jen málokdy je to totiž opravdová láska, spíš zahrál na vaši slabinu, vyplnil něco, co bylo prázdné. „Mnohdy jsou ženy k ženatým mužům přitahovány právě pro jejich nedostupnost. Mají pocit, že ho milují, jde však o emoční závislost,“ říká vztahová koučka Míša Zdráhalová.

Foto: George Rudy, shutterstock.com

Být pořád tou druhou, čekat, až se ozve, doufat, že si na vás vyšetří alespoň chvíli. To není příjemnéFoto: George Rudy, shutterstock.com

Nejčastěji je za tím nenaplněná potřeba lásky a přijetí v dětství, kdy je ženatý muž vlastně tím, čím pro vás v dětství býval třeba otec. Tedy mužem, po kterém toužíte, ale nemůžete ho mít (protože s vámi nežil, neměl o vás zájem, odmítal vás a stále vás kritizoval…).

Druhou možností je, že jste ho potkaly ve chvíli, kdy jste byly oslabeny (měly jste velké starosti a on nabídl útěchu, někdo vám zlomil srdce a u něj jste znovu našly pocit milovanosti…).

A třetí častou příčinou je nízké sebevědomí. Nevěříte, že byste mohly být pro někoho jedničkou, a nevědomky se tak spokojujete s rolí dvojky.

Konec hry

Jakmile ale ten důvod pojmenujete, jste v podstatě v cíli. Možná rovnou zvládnete říct „dost“ a odejdete od něj. Pokud ne, mělo by vám to pomoci alespoň s ukončením té líbivé hry na pana nedostupného a slečny zamilované čekající. Je čas začít hrát otevřenou hru. Odborníci radí následující:

  • Žádné předstírání – „Nenasazujte si před svým milencem žádnou masku, nehrajte tu, která je vždy tolerantní a chápavá,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Mluvte o tom, jak se cítíte, co vám vadí, co se vám na vašem vztahu nelíbí.
  • Poslouchejte, co říká – Tvrdí vám, že se nemůže rozvést? Tak v to nedoufejte! Pokud říká „ne“, je to ne. Na vaše stesky nic neříká? Mlčí? Je to jen trochu jiné „ne“. Přiznejte si, že tenhle vztah nemá budoucnost.
  • Hoďte to na papír – Pokud si stále nejste jisté tím, že od něj chcete odejít, jednoduše si to spočítejte. Jak často se cítíte šťastně, a jak často se topíte v slzách? Co vám ten muž dává, a co naopak bere? „Tohle vás může nasměrovat k rozhodnutí,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Honem pryč a nikdy zpátky

Pokud tohle dodržíte, stanou se nejspíš dvě věci. Vy si uvědomíte, že tohle není pro vás, nečiní vás to šťastnými, spíš naopak. A jemu dojde, že vztah napůl vám nestačí. Buď je to opravdu láska a rozvede se, nebo sám začne couvat. Vlastně vám to ulehčí.

Foto: lightwavemedia, shutterstock.com

Opustit ženáče není tak lehké, jak by se mohlo zdátFoto: lightwavemedia, shutterstock.com

A při troše štěstí si z toho vezmete ponaučení. „Pro mnoho žen tohle bývá lekcí na celý život. Uvědomí si svoji cenu a to, koho vedle sebe chtějí mít,“ říká Lucie Mucalová.

Bohužel jsou i ženy, které se v pozici milenky zacyklí, a je jen otázkou času, kdy zase u někoho zadaného skončí. V takovém případě bývá nutná pomoc odborníka, s jehož pomocí byste měly zjistit, proč to tak je, a těchto špatných milostných rovnic se zbavit.

Byly jste někdy v roli milenky? Jak to dopadlo?

Reklama

Načítám