Hlavní obsah

Geniální jahody: Mají minimum kalorií a zvyšují chuť na sex

Foto: Minicase, Shutterstock.com

Foto: Minicase, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červen je odedávna měsícem jahod. Červené plody se pokoušejí o všechny naše smysly: mají nádhernou barvu, skvěle voní i chutnají, a navíc jsou super zdravé. A my pro vás máme skvělý tip na jahodový džem s proseccem, nalákáme vás?

Článek

Někdo si víc pochutná na jahodách zahradních, někdo na drobných plodech lesních jahůdek. Jakmile se jahodníky začervenají a u plantáží se začnou stát fronty na typické košíčky, ze kterých se line známá omamná vůně, je jasné, že je načase oprášit recepty na ovocné knedlíky i marmelády.

Na úvod si ale pojďme říct, co všechno jahody umí...

Na dietu i libido

Snažíte se zhubnout či si váhu udržet? Věnujte jahodám zvýšenou pozornost. Zaženete jimi totiž mlsnou raz dva a přitom jsou tvořeny z 90 procent jen vodou a chlubí se minimem kalorií. Navíc jsou bohaté na vitamin C, posilují imunitu a pomáhají bojovat proti chudokrevnosti – obsahují látky podporující vstřebávání železa a tím se řadí i mezi osvědčené bojovníky s únavou.

Jahody pomohou i k detoxikaci těla, která je důležitá nejen při redukční dietě. Podporují metabolismus, čistí játra a díky vysokému podílu rozpustné vlákniny i střeva. Dopřávat by si je měli i ti, kteří trpí artrózou nebo revmatickými bolestmi. V neposlední řadě jsou jahody také známé pro své afrodiziakální vlastnosti. Za to může vysoký podíl zinku v jahodových semínkách. Takže pozor, nepasírovat a jíst plody pěkně celé!

Jak o jahody pečovat?

Ideální je jahody spotřebovat co nejrychleji po otrhání. Plody se snadno pomačkají (i samy o sebe) a podléhají rychlé zkáze. Než se vrhnete na misku červeného potěšení, je potřeba zbavit plody zbytků hlíny a jiných nečistot. Jak to ale udělat, abyste je nepoškodili? Když totiž jahody omyjete pod tekoucí vodou, připravíte se o spoustu vůně. Je proto lepší je jen namočit po pár kusech do vody a rukama je trochu promísit, aby nečistoty opadaly.

Chystáte-li se na samosběr – ať už na vlastní zahradu, nebo někam na plantáž, je lepší sklízet hned ráno, dokud jsou plody chladné. Při okamžitém zachlazení v lednici vám bez problémů vydrží i několik dní. Jestli ale plánujete jahody spotřebovat ještě ten den, sbírejte klidně až v poledne. Sluníčko rozvine jejich typické aroma na maximum a vy si tak do sklenice zavaříte skutečně kus léta i s jeho vůní a energií.

Foto: baibaz, Shutterstock.com

Také máte chuť na lahodný jahodový džem?Foto: baibaz, Shutterstock.com

Jahodový džem s proseccem

Potřebujete: 500 g jahod, 350 g třtinového cukru, 75 ml prosecca, citronovou šťávu

Postup: Jahody očistěte, nahnilé nebo potlučené plody vyřaďte – mohla by se kvůli nim rychle zkazit celá várka. Zdravé plody rozmačkejte šťouchadlem na brambory a zasypte polovinou cukru. Promíchejte a nechte jednu až dvě hodiny odležet, jahody tak pustí spoustu šťávy. Poté šťávu sceďte do hluboké pánve nebo do hrnce s velkou plochou dna a přilijte prosecco. Zhruba pět minut provařte, pak přidejte zbytek cukru a vařte ještě asi deset minut. Mezitím si nahřejte zavařovací sklenice a omytá víčka vytřete dosucha. Když se směs v hrnci svaří na polovinu, přidejte scezené kousky jahod a ještě pět minut provařte. Dochuťte citronovou šťávou – ta působí i jako konzervant.

Výsledná marmeláda bude chuťově o něco sladší, než je ta horká, takže by na chuť měla být o trochu kyselejší, než chcete. Směs ihned naplňte do horkých skleniček (práci vám ušetří trychtýře na zavařeniny s širokým hrdlem), hrdlo otřete dosucha a pořádně utáhněte víčko. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Je zavařeno!

Jak si užíváte jahodovou sezonu vy?

Reklama

Načítám