Hlavní obsah

V Paříži se oblékne každá! Nevěříte?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Paříž nabízí módu pro každéhoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pařížská móda není nedostupná. Oblékne se zde každá z nás, ať máme v kapse pár desítek, pár stovek či pár tisícovek euro. Je ale dobré vědět, kam vyrazit. „Odkud máte tu kabelku, váš top je tak originální a elegantní, odkud je?" To jsou otázky, které vás po návratu z Paříže nesmí zaskočit. Naopak, vy na ně čekáte...

Článek

Kvalita za pár desítek euro

Rájem pro kvalitní, běžnou a mladistvou módu je bulvár Saint Michel. Dostanete se na něj ze stejnojmenné stanice metra nebo po mostě z Il de la Cité a nábřeží Zlatníků. Butiky, táhnoucí se po obou stranách bulvárů až k Lucemburské zahradě, nabízí jeden vedle druhého pařížský šmrnc v kvalitním a dostupném provedení. Nakupují zde studentky ze Sorbony, která je nedaleko, stejně jako turistky, které nemají na Chanela.

Luxus za pár stovek 

V buticích na bulváru Saint Germain, který kříží Saint Michel, lze nalézt pěkné kousky pret a porter nebo haute couture ve slevách. Vejděte a prohrábněte je. Obchodní domy jako Printemps za pařížskou operou prodávají spíše usedlejší módu, pro vyšší střední třídu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na bulvár Saint Michel se dostanete z Ile de la CitéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Kde nakupuje horních deset tisíc

Nejluxusnější značky najdeme na bulváru Bobourg Saint Honoré. Táhne se od muzea Louvre v samém centru paralelně s ulicí Rue de Rivoli a náměstím Concorde až k Elysejskému paláci, sídlu francouzských prezidentů. Zde má svůj butik i papežka spodního prádla Chantal Thomass nebo Hermés. Chanel najdete hned vedle v přilehlé uličce Rue Cambon. Další vyhlášené značky a salony sídlí u Eiffelovky v Rue Montaigne, kde dožila i Marleine Dittrich.

Hrabárna za pár euro

Levnou módu z Turecka, Maroka a bůhví odkud ještě, s nádechem ethno stylu pořídíte za pár euro na Montmartru. Pravda, barvy ani materiály nebudou tak ušlechtilé, zato si za padesát euro uděláte spoustu radosti. Tati a Monoprix budou ty pravé značky pro vás na bulváru Rochechouard a Clichy.

Pařížský šmrnc

Pařížanky jsou zvláštní druh, který se liší nejen od zbytku Evropy, ale i zbytku Francie svým šarmem, vytříbeným stylem a vkusem pro detail. Typická Pařížanka neměří víc než 162 cm a váží kolem 40 kg. Cupitá na podpatcích, nabitá energií, s nápadnou, ale vkusnou bižuterií. Má nalíčené rty, často kouří cigárko a na vodítku má roztomilého psíka. Je připravena vždy koketovat, seznámit se a mít radost ze života. Nedrží žádné diety, dopřává si dobré, ale miniaturní porce od všeho, hodně chodí pěšky a je prostě neodolatelná. Většinou tmavovláska s čokoládovýma očima a porcelánovou pletí. Kolik žen na světě by se jí chtělo podobat. Nepřipomíná totiž papoucha, který touží, aby si ho někdo všimnul, přesto je nepřehlédnutelná. Má totiž styl, ať už je či není bohatá. A nikdy jí není víc než čtyřicet.

Vyrazte proto s blížícím se létem na nákupy do Paříže, a když se v ní stylově ztratíte, ptejte se na cestu opravdové Pařížanky, nezklame vás.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V Paříži pořídíte i zlevněné věci od návrhářůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pár dobrých pařížských adres navíc:

Mouton a cinq pattes, Rue Grégoire de Tours, č. 19 - můžete zde spolu s módy znalými Pařížankami strávit jedno půldne, najdete zde kreace špičkových návrhářů již od 50 euro, některé z druhé ruky.

Didier Ludot, 20-24 galerie de Montpensier, č.20-24, Palais Royal nebo Galerie de Valois, Palais Royal (M: Palais Royal) - zde dostanete špičkovou kosmetiku a doplňky značky Chanel nebo Hermés o 50 % levněji a také všechno oblečení, jež lze označit za malé černé.

Miss Griffes, Rue de Panthiévre č. 19 (Metro: Miromesnil) - přehlídkové second-hand modely z aktuálních kolekcí YSL, Givenchyho, Chanelu aj. za poloviční ceny.

Annexe de Créateurs, Rue Godot de Mauroy č. 19 (M: Madeleine) - ty nejkrásnější večerní šaty od Muglera, Lempicé, Moschina, Galliana, Prady, Miu-Miu, Chloé a Lacroixe čekají již od 400 euro za 40 až 70 % původní ceny jen na vás.

A co vy, milé dámy, už máte koupenou letenku do Paříže?

Reklama

Načítám