Hlavní obsah

Vajíčka ve 3 svěžích receptech: Zkuste burrito, omeletu nebo shakshuku

Foto: Greta Blumajerová

Bude to omeleta, shakshuka nebo snad snídaňové burrito?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Vajíčka už dávno nejsou takovým strašákem při boji s cholesterolem, jako v minulosti. Naopak, jejich (rozumná) konzumace je pro vaše zdraví prospěšná. A pro vaše chuťové buňky zase lahodná!

Článek

S blížícími Velikonocemi se pulty obchodů plní vajíčky, a my už to prostě nemohli vydržet a pustili se do receptů, ve kterých hrají vejce prim už teď. Podíváme se do severní Afriky, odkud pochází zeleninová směs shakshuka, do Ameriky, kde frčí snídaňové burrito (kdo říká, že plněné tortilly musí být jen výsadou nočních nájezdů na fast foody?), i do Asie, kde se inspirujeme omeletou s jarní cibulkou, sezamovým olejem a krevetami.

Zelená shakshuka

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, sušené chilli, 4 lžíce olivového oleje, 2 zelené papriky, 1 cuketu, 3 stroužky česneku, drcený římský kmín, 80 g baby špenátu, ¾ hrnku čerstvého nebo mrazeného hrášku, sůl, pepř, 4–8 vajec, 50 g sýru Feta, hrst čerstvé máty

Foto: Greta Blumajerová

Svěží pánev plná zeleniny, vajíček a máty je dokonalým jarním jídlemFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na proužky pokrájenou cibuli a papriky restujte na oleji spolu se špetkou chilli téměř doměkka. Osolte, přidejte nasekaný česnek, římský kmín a nastrouhanou cuketu a poduste do změknutí. Poté vmíchejte špenát, hrášek a čerstvě mletý pepř, nechte chvíli prohřát a lžící udělejte do směsi důlky. Rozklepněte do nich vajíčka, osolte je a ještě asi 10 minut prohřívejte, až vejce zatuhnou. Pánev můžete dát i na chvilku do trouby nebo přiklopit pokličkou, aby se vejce uvařila rychleji. Posypejte sýrem a nasekanou mátou a podávejte.

Tip: Do zelené verze můžete přidat i pórek, brokolici, kapustu, jarní cibulku či koriandr nebo si uvařte tradiční shakshuku v červené omáčce z rajčat a paprik.

Snídaňové burrito

Na 2 velké porce potřebujete: 4 vejce, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 60 g sýra (čedar, gouda, ementál), 2 tortilly, 1 avokádo, hrst špenátu nebo salátu, hrst naložených paprik, 2 kousky uzené ryby (já dala lososí bříška)

Foto: Greta Blumajerová

Uvidíte, že plněné tortilly nemusí být jen výsadou rychlého (a nezdravého) občerstvení! Kombinace vajíček, avokáda, ryby a sýra vás nejen po ránu pěkně nakopne!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Rozšlehaná vajíčka vlejte na rozpálené máslo, osolte a opepřete a za občasného míchání nechte zatuhnout. Vmíchejte nastrouhaný sýr. Tortilly z obou stran potřete vodou, ohřejte v mikrovlnce nebo v troubě a doprostřed na ně rozdělte vajíčka, proužky avokáda, špenát, papriky a rybu. Nejprve dolní okraj a poté i strany přehněte dovnitř přes náplň a pevně zarolujte. Zabalte do alobalu nebo pečicího papíru, rozpulte a ihned podávejte. Tortilly si můžete připravit i večer a ráno jenom ohřát.

Tip: Příště k vajíčkům zabalte plátky vypražené slaniny, restovanou zeleninu, sušená rajčata, zbytky brambor nebo hranolků, čerstvé bylinky, kukuřici nebo třeba tuňáka.

Omeleta s krevetami a jarní cibulkou

Potřebujete: 3 jarní cibulky, chilli, 1 mrkev, lžíci sezamového oleje, lžíci řepkového oleje, 160 g vyloupaných krevet, 6 vajec, lžíci mléka, sůl, pepř. K podávání: sójovou omáčku, rýžový ocet, sezam, 1 jarní cibulku

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste omeletu trochu jinak: s krevetami, jarní cibulkou a sezamovým olejem, jako se jí v AsiiFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na velké pánvi orestujte na řepkovém oleji nasekanou cibulku, špetku chilli a nahrubo nastrouhanou mrkev, přidejte sezamový olej a do pánve rozprostřete krevety. Zalejte osolenými a opepřenými vajíčky, která jste rozšlehali s mlékem. Přiklopte a nechte několik minut zatuhnout. Krájejte na menší kousky, posypejte jarní cibulkou a máčejte v sójové omáčce ochucené trochou octa a sezamem.

Inspiroval vás některý z dnešních receptů?

Reklama

Načítám