Hlavní obsah

Vajíčkové pomazánky z obchodů: Smiřte se s éčky

Foto: Profimedia

Jakou pomazánku si dát na chleba a nemít strach z éček? Podívali jsme se blíž na ty vajíčkovéFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi vajíčka v jakékoli podobě, a tak si občas dopřejete i pomazánku? Děláte chybu, když si ji jdete raději koupit, než byste ji vyrobili doma? Snažili jsme se to zjistit.

Článek

Také vás občas „honí mlsná“ na vajíčkovou pomazánku? Zajímalo nás, co nabízí různé obchodní řetězce.

Na co se při výběru zaměřit? Co ve složení vajíčkové pomazánky čekat – a na co pozor? „Standardními ingrediencemi jsou samozřejmě vajíčka, ale také majonéza, cibule, okurky, hořčice. Za velmi vhodné považuji použití bylinek – pažitky a tak dále, protože trochu snižují kalorický potenciál ,kalorické bomby´, stejně jako použití například nízkotučného jogurtu,“ říká agrární odborník Petr Havel.

U kupovaných pomazánek obecně – vajíčkovou nevyjímaje – musíte počítat s přítomností konzervantů, zahušťovadel, někdy i dochucovadel. „Má to logiku, neboť balený výrobek musí déle vydržet. A daní za trvanlivost jsou právě tato éčka. Vejce a výrobky z nich navíc představují značné riziko výskytu salmonel a bez konzervantů by se zvyšovalo riziko pro spotřebitele,“ vysvětluje Petr Havel.

Jak se od sebe liší kupované pomazánky?

Na trhu jsme našli pět pomazánek od čtyř výrobců a podívali se na jejich složení. Seřadili jsme je podle ceny za 100 g pomazánky – od nejdražší po nejlevnější.

Gastro Vajíčková pomazánka

Foto: archiv redakce

Cena za 120 g je 21,90 Kč, tedy 18,25 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení: vejce min. 59 %, majonéza (rostlinný olej řepkový, pitná voda, hořčice plnotučná, jedlá sůl, sušený vaječný žloutek, ocet kvasný, stabilizátor guma guar a xanthan), cibule nakládaná (oxid siřičitý), brambory, hořčice plnotučná, pažitka mražená, cukr, sůl jedlá, koření, konzervant benzoan sodný, sorban draselný.

Komentář:Tato pomazánka je na druhém místě, co se obsahu vajíček týče. O nutnosti konzervace a stabilizace víme, čili jejich přítomnost nelze kritizovat – ostatně konzervanty a stabilizátory najdete ve všech pomazánkách.

Toppo vajíčková pomazánka

Foto: archiv redakce

Cena za 80 g je 13,90 Kč, tedy 17,40 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení: 50 % vejce, řepkový olej, pitná voda, cukr, vaječný žloutek, mletá hořčičná semínka, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, koření, celer, strouhaný křen, 0,3 % pažitka, zahušťovadla: guma guar, xanthan; regulátory kyselosti: kyselina mléčná, kyselina citronová; konzervanty: sorban draselný, benzoan sodný; aroma, sladidlo: sodná sůl sacharinu.

Komentář: Čtvrté místo v obsahu vajec. V porovnání s ostatními se liší i přítomností sladidla – i když ho není, podle pozice ve výčtu, moc. Obsah umělých sladidel obecně nepovažujeme za přínos. Oceňujeme přírodní bezpečné regulátory kyselosti.

Seko Vajíčková pomazánka

Foto: archiv redakce

Cena za 80 g je 13,90 Kč, tedy 17,40 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení: Vařená vejce nakládaná 44 % (vejce, voda, sůl, lihový ocet, regulátor kyselosti: kyselina citronová), řepkový olej, voda, cukr, třený křen (obsahuje mléko v prášku), bramborové vločky, sůl, lihový ocet, regulátor kyselosti: kyselina mléčná, kyselina citronová, lakton kyseliny glukonové, mléčnan vápenatý, kyselina jablečná; antioxidant; kyselina askorbová; hořčice (voda, zrna hořčice, lihový ocet, cukr, sůl, vinný ocet, koření), vaječný žloutek v prášku (0,75 %), sladidla: sacharíny, acesulfam K: konzervanty; sorban draselný; zahušťovadla; guarová guma, xanthanová guma; látka zvýrazňující chuť a vůni: glutaman sodný; barviva: karoteny, paprikový extrakt; pažitka sušená.

Komentář: Pokud porovnáte složení s předchozí pomazánkou, které se i velmi podobá balením a mají stejnou cenu, dopadne Seko hůř. Toppo vítězí obsahem vajec a je bez glutamátu. Seko obsahuje dokonce dva druhy umělého sladidla. Pozitivní je obsah přírodních barviv.

Boneco Vaječná pomazánka

Foto: archiv redakce

Cena za 140 g je 24 Kč, tedy 17,14 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení: 60 % vejce, majonéza (řepkový olej, pitná voda, vejce, ocet kvasný lihový, semínko hořčice, dtabilizátory guarová guma a xanthan), cibule 8 %, jedlá sůl, bramborové vločky, ocet kvasný lihový, koření, byliny, konzervanty: sorban draselný a benzoan sodný, barvivo kurkumin.

Komentář: Boneco je výhercem v procentuálním obsahu vajec. Opět si ceníme toho, že v pomazánce je opravdu jen nejnutnější počet éček. Je příjemné, že když už chtěl výrobce přidat barvivo, sáhl po čistě přírodním kurkuminu.

Delika Vajíčková pomazánka

Foto: archiv redakce

Cena za 140 g je 22,90 Kč, tedy 16,40 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení: vejce 35 %, majonéza (řepkový olej, vejce, hořčice – semena hořčice, kvasný ocet, cukr, jedlá sůl – kvasný ocet, modifikovaný škrob, jedlá sůl, stabilizátory: guma guar a xanthan, regulátor kyselosti: kyselina citronová, maltodextrin), tavený sýr (sýry, smetana, tvaroh tučný, tavící soli: fosforečnany sodné, polyfosforečnany, difosforečnany, stabilizátor: karagenan), tvaroh, cibule sterilovaná (cibule, ocet kvasný, jedlá sůl, antioxidant: disiřičitan draselý, sladidlo: sukralosa), hořčice (hořčičné semeno, ocet kvasný, cukr, jedlá sůl, koření, barvivo: karoteny), cukr, jedlá sůl, pažitka, konzerant: sorban draselný, benzoan sodný, koření.

Komentář: Delika obsahuje nejméně vajec z testovaných pomazánek. Kvůli přítomnosti taveného sýra jsou v pomazánce i další éčka – tavicí soli, které v menším množství naštěstí neškodí, ale právě kvůli nim nelze doporučit vyšší konzumaci tavených sýrů, protože ve větším množství mohou způsobovat odvápnění kostí.

Toppo Vajíčková pomazánka

Foto: archiv redakce

Cena za 150 g je 19,90 Kč, tedy 13,26 Kč za 100 gFoto: archiv redakce

Složení: 52 % vařená vejce, řepkový olej, přírodní sýry, pitná voda, marinovaná cibule, tvaroh, hořčičné semeno, pasterovaný vaječný žloutek, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl, zahušťovadla: guma guar, xanthan; konzervant: benzoan sodný; regulátor kyselosti: sírany sodné; tavicí soli: citronany sodné, difosforečnan vápenatý; sušená pažitka, koření.

Komentář:Třetí nejvyšší obsah vajec, kromě zahušťovadel a konzervantů obsahuje jen takové látky, které jsou považovány za neškodné, s výjimkou difosforečnanu, o kterém platí, že může při vyšších dávkách vyplavovat vápník. Z hlediska poměru ceny a kvality ji ale chválíme.

Závěr: Chcete-li pomazánku bez zbytečných éček, uvařte si pár vajec a udělejte si ji doma. Jinak se řiďte například tím, jak dlouhý je výčet položek. Čím méně, tím lépe. Co se složení týče, vítězem je Boneco s nejvyšším obsahem vajec a Gastro, které je v tomto ohledu na druhém místě.V poměru ceny a obsahu bychom zvolili Toppo Vajíčkovou pomazánku ve 150 g balení.

Inspiraci na domácí recepty z vařených vajec najdete i v článku Souboj receptů: Vajíčka natvrdo? Uvařte z nich polévku nebo lodičky.

Foto: archiv firem

Tyhle pomocníky oceníte při přípravě receptů z vajíčekFoto: archiv firem

Kupujete vajíčkovou pomazánku, nebo si ji raději vyrobíte doma? Napište nám!

Reklama

Načítám