Hlavní obsah

Vánoce: Kdo nosí dárky? Santa Claus, Ježíšek i 13 mužíků

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Ježíšek v Evropě a Santa Claus v Americe, Asii nebo Austrálii nepochybně dominují. Nejsou to však zdaleka jediné vánoční postavy. Například na Islandu se o nadílku stará celkem 13 postav a v Argentině naděluje dárky kůň. A uhádnete, ve které zemi má na starost dárky žena?

Článek

Rozdávání dárků je s oslavami Vánoc spojené zhruba od 19. století, kdy se objevují literární zmínky o obdarovávání rodiny, přátel nebo služebnictva. Vánoce se však slaví v desítkách zemích po celém světě, které navzdory globální unifikaci nemají totožné tradice. Tušíte, kdo rozdává dárky na Islandu, v Itálii nebo v Rusku?

USA: Santa Claus

Usměvavý tlouštík s bílými vlasy, vousy a armádou sobů, které táhnou létající sáně s dárky, je v současnosti asi nejznámější vánoční postava. Původ má ve Spojených státech, kde ho ve třicátých letech zpopularizovala společnost Coca Cola. První literární zmínky pak pocházejí z 19. století.

Santa Claus v současnosti nenosí dárky jen dětem v USA nebo Kanadě, ale také v mnoha asijských zemích. Například v takovém Thajsku tvoří více než 95 procent populace buddhisté. Ovšem Vánoce se zde přesto slaví, a to jako ryze komerční svátek. Podobně jako u nás Valentýn nebo Halloween. Dárky pak pochopitelně naděluje Santa.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Komerční svátky plné nákupů si v podobě Santa Clause našly cestu například i do buddhistického ThajskaFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Argentina: kůň Magi

Ve většině států jižní Ameriky nosí dárky postavy, které představují různé variace na Santa Clause. V Chile je vánoční stařík, v Kolumbii Papá Noel neboli Otec Vánoc a ve Venezuele nebo Mexiku přímo Santa Claus.

Výjimkou je Argentina, kde navzdory komerčnímu tlaku stále přežívá tradice vánočního koně Magiho. Děti před dveře nachystají seno a vodu a Magi jim nechá nadílku v botách nebo stejně jako u nás pod stromečkem.

Rusko: Děda Mráz

Kdo viděl pohádku Mrazík (1964) dokáže si přesně představit, jak vypadá postava, která naděluje dárky v Rusku. Děda Mráz má dlouhé bílé vlasy a vousy, zdobný, obvykle červený oděv a jezdí na saních v doprovodu své vnučky Sněhurky. Dárky dětem naděluje pod stromeček. Současná verze Dědy Mráze, který se objevuje mimo jiné i v tradici Srbska, Slovinska nebo Ukrajiny, se stále více podobá Santa Clausovi.

Foto: sergo1972, Shutterstock.com

Vyrostla bílá jedlička, tam mezi modříny... Také se zase těšíte na Mrazíka? Foto: sergo1972, Shutterstock.com

Island: 13 vánočních mužíků

Islandské děti se z vánoční nadílky mohou radovat každý den po dobu skoro dvou týdnů. Dárky totiž nosí vánoční mužíci, chcete-li trpaslíci, kteří jsou podle legendy synové bohyně Grýly, která pojídala děti. Zní vám to na vánoční tradici trochu drsně? Taková holt severská mytologie je. Výhodou však je, že první mužík přichází 25. prosince a naděluje dárečky do ponožek. Následující dny přichází další mužíci a děti tak mají celkem 13 nadílek.

Itálie: čarodějnice Befana

Široko daleko jediná ženská postava rozdává dárky v Itálii, respektive v některých částech Itálie, neboť například Jižní Tyrolsko má stejně jako my Ježíška. Čarodějnice Befana přilétá na koštěti a do domu se dostává komínem. Befana je podle legendy tuze ošklivá, o to vřelejší je však její povaha.

Maďarsko, Rakousko, Německo: Ježíšek

Stejně jako u nás chodí v Maďarsku neviditelný Ježíšek, a to o Štědrém večeru 24. prosince. Podobně je tomu i v dalších zemích, které jsou v naší bezprostřední blízkosti jako třeba v Rakousku nebo na Slovensku. Ježíšek chodí také v některých částech Německa, zejména na jihu. Naopak sever Německa má zrzavého vánočního muže známého jako Weihnachtsmann.

Už pečete? Tady je recept na nejlepší linecké nebo na vánoční kokosky.

Reklama

Načítám