Hlavní obsah

Vánoce podle paní módy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I Vánoce jsou ovlivněny módními trendyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak jste na tom s vánoční výzdobou? Už máte hotovo? Jestli ještě ne, anebo vám chybí pověstná „třešnička na dortu", vstupte spolu s námi na módní molo a nechte se inspirovat. V hlavní roli jsou vánoční dekorace!

Článek

Nejen naše šatníky se řídí podle paní módy. Děje se tak i u vánočních dekorací. Protože do Štědrého dne zbývá ještě několik dní, máme dost času, abychom si svůj domov vyšperkovali podle posledních trendů.

Co se nosí?

Stejně jako textil, obuv, porcelán, nábytek... mají i Vánoce svůj veletrh. Koná se každoročně v lednu ve Frankfurtu nad Mohanem a jsou na něm představeny vánoční tipy pro daný rok. Letos světový designér, profesor Gunar Frank, vyzval svět, aby se zřekl monotónně laděných Vánoc a dal přednost různorodosti - k tomu představil čtyři hlavní trendy Vánoc.

Prvním z nich je takzvaný Sladký západ - který představuje vánoční svátky v pop-artovém duchu. To znamená spoustu barev a nejrůznějších stylů na jedné hromadě. Můžete klidně zkombinovat figurku ze slámy s červenými, modrými, zlatými kouličkami a vůbec vším, co se blýská . Pokud si vystrojíte Vánoce ve stylu Sladký západ - budete sice maximálně „in", ale váš interiér se zároveň promění v jeden velký kýč.

Foto: Ikea

Jak slavnostně prostřít vánoční tabuli?Foto: Ikea

Druhým oficiálním stylem je Zenový východ. Tento trend sází především na lakované sklo a kov... Plastové stromky s ozdobami z těchto materiálů by měly vytvořit klidné prostředí k meditaci. Zajímavý trend, ale ve většině našich rodin nemá naději na uplatnění.

Třetí oficiální trend se jmenuje Lagom sever. Jeho pojetí představuje už samotné slovo „lagom", které ve švédštině znamená příjemný, milý. Pro tento trend je typická skandinávská jednoduchost. Slavnostní výzdoba má podobu spousty svíček, naivních květinových vzorů, porcelánové nádobí, dřevěné doplňky.

Posledním trendem letošních Vánoc je Barokní jih. Klasické baroko je zde odlehčeno moderním výrazem. Základními barvami je akvamarínová modrá a fialová, kterým dodává slavnostní ráz zlatá - na svícnech, nádobí a ozdobách na vánoční stromeček.

Foto: Holandská květinová kancelář

Jednoduché květiny, tvary a akvamarínová barvaFoto: Holandská květinová kancelář

Z mola do obýváku

Stejně jako je tomu u oblečení, tak i v případě vánočních dekorací, ne vše, co se předvádí na molech, najde odezvu v životě. Málokterá rodina si svůj domov v době rodinných svátků vyzdobí ve stylu pop-art a ani ostatní zmíněné styly většinu z nás neuchvátí. Vánoce si ve většině našich domácností uchovávají kus tradice, ignorují extravaganci a spokojí se s podstatně umírněnějšími módnějšími trendy, než vyhlásil profesor Gunar Frank.

Tak tedy, jakými dekoracemi vyzdobit interiér, aby byl vkusný a zároveň alespoň trochu držel krok s módou? V první řadě byste měli vyznávat jeden jediný styl dekorací, jednu barvu či kombinaci. Co se týče barev, stále moderní je nesmrtelná červená, kombinovaná se zlatou. Ozdoby na stromek se na rozdíl od uplynulých let vyrábějí s větším ohledem na detail, což se týká jak skleněných, tak i plastových. Z ostatních barev, stejně jako u nábytku, se oblibě těší především zemité odstíny - hnědá, béžová, cihlově červená.

Ozdoby na stromek mají nejčastěji podobu kouliček, zvláštní oblibě se letos těší moderně ztvárnění andělíčci, nejčastěji vyrobení ze skla nebo plastu. Návrhářům však padly do oka komponenty využívané k výrobě šperků a bižuterie - například imitace perel či obyčejné, nejčastěji stříbrné, korálky.

Foto: Holandská květinová kancelář

Nestárnoucím hitem je červená v kombinaci se zlatouFoto: Holandská květinová kancelář

Zima přišla k nám

Jedním z výraznějších trendů letošních Vánoc jsou dekorace připomínající atmosféru zimy. Ojíněné větvičky, koule zdobené dekorem krajky..., doplněné kovem v nejrůznější podobě. Vzhledem k tomu, že nám meteorologové předpovídají Vánoce na blátě, není to špatné řešení.

Ale ještě na něco bychom neměli zapomenout. V období Vánoc by v žádném domě neměly chybět řezané květiny. Módní jsou především aranžmá bílé barvy, v kombinaci s přírodními tóny a jemnými odstíny růžové a nachové. Z květin letos hraje hlavní roli orchidej, ale i karafiát, anturie, šater, limonka či eustoma.

Krásné Vánoce!

Reklama

Související témata:

Načítám