Hlavní obsah
3,7
(59)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kapustnica je na Slovensku tradiční součástí štědrovečerní večeře a silvestrovských oslav. Kolik rodin, tolik receptů. Liší se v jednotlivostech – někdo používá méně druhů masa, jiný přidává sušené švestky – základ ale vždy tvoří to nejlepší kysané zelí, které seženete. A nikdy se nepoužívá mouka na zahuštění. Uvařte kotel před silvestrovským večírkem a dejte si ji po půlnoci tak, jak to dělají u východních sousedů.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Polévka
  • 1 kg uzených žeber
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g vepřové plece
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 2 listy bobkového listu
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 1 bochník chleba
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného, výborný je třeba ocásek) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 20 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.

02.

Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát.

03.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, vepřovou plec opláchněte a nakrájejte na menší kostky.

04.

Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmahněte do světlehnědé barvy. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli (solte opravdu symbolicky, díky kysanému zelí bude polévka slaná dostatečně). Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek.

05.

Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a důkladně, ale rychle, ji zamíchejte do základu. Zalijte uzeným vývarem a vraťte na oheň.

06.

Sceďte a vymačkejte kysané zelí, šťávu zachyťte. Zelí neoplachujte a vložte do hrnce. Přidejte sušené houby i s vodou, ve které byly namočené, případně dolijte do hrnce ještě trochu vody, aby bylo všechno ponořené. Přidejte bobkový list a zbytek nového koření a pepře, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 40 minut.

07.

Po 40 minutách přidejte do hrnce obrané uzené maso a pikantní klobásu v celku. Ochutnejte a dolaďte polévku – solit pravděpodobně nebude nutné, můžete ji dokyselit odloženou štávou ze zelí. Dále pomalu vařte asi 20 minut, až bude maso i zelí měkké.

08.

Vylovte z polévky klobásu, nakrájejte ji na kolečka, vraťte do hrnce a promíchejte.

09.

Polévku podávejte s krajícem dobrého chleba a kopečkem zakysané smetany.

Tip

Zelňačka je nejchutnější ohřívaná, druhý až třetí den po uvaření. Když máte rádi ostřejší jídla, můžete kromě sladké použít do základu i půl lžičky pikantní papriky.

Už jste se pustili do vaření? 

Související témata:

Načítám