Hlavní obsah

Vánoční zelňačka aneb Nepřekonatelná slovenská kapustnica

Hodnocení:
(39)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Kapustnica je na Slovensku tradiční součástí štědrovečerní večeře a silvestrovských oslav. Kolik rodin, tolik receptů. Liší se v jednotlivostech – někdo používá méně druhů masa, jiný přidává sušené švestky – základ ale vždy tvoří to nejlepší kysané zelí, které seženete. A nikdy se nepoužívá mouka na zahuštění. Uvařte kotel před silvestrovským večírkem a dejte si ji po půlnoci tak, jak to dělají u východních sousedů. A tam vědí o tom, jak slavit, opravdu hodně.

Ingredience pro:
12 porcí
Budete potřebovat:
  • 1 kg uzených žeber
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g vepřové plece
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 nožka pikantní klobásy
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček celého nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
K podávání:
  • 1 bochník chleba
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Uzená žebra (můžete použít i jinou část uzeného, výborný je třeba ocásek) opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření, 5 kuliček celého černého pepře a povařte asi 20 minut. Uzený vývar sceďte a uchovejte, maso oberte od kostí.

Krok 2: Sušené houby zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát.

Krok 3: Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, vepřovou plec opláchněte a nakrájejte na menší kostky.

Krok 4: Ve velkém hrnci rozpalte sádlo a cibuli na něm osmahněte do světlehnědé barvy. Vsypte vepřové maso a opečte ho. Osolte špetkou soli (solte opravdu symbolicky, díky kysanému zelí bude polévka slaná dostatečně). Počkejte, až se vydusí šťáva, kterou maso pustilo, a přidejte prolisovaný česnek.

Krok 5: Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku a důkladně, ale rychle, ji zamíchejte do základu. Zalijte uzeným vývarem a vraťte na oheň.

Krok 6: Sceďte a vymačkejte kysané zelí, šťávu zachyťte. Zelí neoplachujte a vložte do hrnce. Přidejte sušené houby i s vodou, ve které byly namočené, případně dolijte do hrnce ještě trochu vody, aby bylo všechno ponořené. Přidejte bobkový list a zbytek nového koření a pepře, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 40 minut.

Krok 7: Po 40 minutách přidejte do hrnce obrané uzené maso a pikantní klobásu v celku. Ochutnejte a dolaďte polévku – solit pravděpodobně nebude nutné, můžete ji dokyselit odloženou štávou ze zelí. Dále pomalu vařte asi 20 minut, až bude maso i zelí měkké.

Krok 8: Vylovte z polévky klobásu, nakrájejte ji na kolečka, vraťte do hrnce a promíchejte.

Krok 9: Polévku podávejte s krajícem dobrého chleba a kopečkem zakysané smetany.

Můj tip: Zelňačka je nejchutnější ohřívaná, druhý až třetí den po uvaření. Když máte rádi ostřejší jídla, můžete kromě sladké použít do základu i půl lžičky pikantní papriky.

Už jste se pustili do vaření? 

ynezorPumanzeSaNyknalC
18. 12. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.