Hlavní obsah

Varování pro maminky: Co dětem nekupovat z druhé ruky?

Foto: thinkstock

Pro děti je spousta zboží z druhé ruky vyloženě nevhodnáFoto: thinkstock

Reklama

Znáte to. Dítěti koupíte nové boty, ale za chvíli jsou mu malé. I proto spousta rodičů nakupuje zboží z druhé ruky, tedy použité. Co byste ale dětem dle odborníků měli koupit nové? Řekneme vám!

Článek

„Synovi roste noha tak rychle, že bych mu musela snad každé tři měsíce kupovat nové boty. Ty ale stojí třeba tisícovku, a to mi přijde moc. Proto si beru boty od kamarádky, která má dítě starší, a dám jí jen symbolickou částku,“ popisuje Kamila. Boty před nošením vypere a prohlédne, jestli nemají nějakou zjevnou vadu.

Jenže ani to nestačí. V některých materiálech mohou být skryté vady. Na co je lepší našetřit a pořídit to nové a na co si dát pozor, když už ve výhodných bazarových nabídkách lovíte?

Boty a matrace nové

„Speciálně u bot je velmi důležité, aby byly nenošené. Bota se vždy uzpůsobí noze prvního nositele a každá noha je jiná. Pakliže už je někdo nosil, je vytvarovaná, a pokud se obuje na nohu zdravou, může to dítěti škodit. Nedoporučuje se dokonce, ani aby po sobě donášeli boty sourozenci,“ upozorňuje dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Pro někoho, kdo na tom není finančně zrovna dobře, může inzerát v tomto znění znít lákavě: Prodám dětskou molitanovou matraci do postýlky. Je po dvou dětech, jeví známky používání, ale na pohled to není vidět,“ nabízí žena v inzerátu za stokorunu matraci. V obchodech s nábytkem musí rodiče připlatit, nová kvalitní matrace přijde minimálně na patnáct stovek.

Foto: thinkstock

Pozor na poděděné boty, protože každý má jiný tvar nohy a způsob chůze. Nové z obchodu se vyplatí!Foto: thinkstock

Jenže u matrací je situace totožná s botami. „To znamená, že použitá matrace je už nějakým způsobem vytvarovaná a kvalita prostě není stoprocentní,“ doplňuje Hana Cabrnochová.

Plísně skryté v nádobí

Osobně za riziko považuje i nákupy použitého plastového nádobí, třeba kojeneckých lahví. Ty musí být pečlivě udržovány i nové, u použitých navíc není jasné, jak s nimi původní majitel zacházel. „Na přípravu dětské stravy je vždy lepší mít věci nové. V plastovém nádobí se mohou skrývat plísně, které nejsou pouhým okem k vidění,“ radí maminkám Hana Cabrnochová.

Bez diskusí do obchodu s novým dětským oblečením, a nikoli do bazaru byste potom měli zamířit v případě, že pořizujete potomkovi spodní prádlo nebo třeba plavky. Přitom i inzeráty na odprodej použitého se najdou. „Prádlo je otázka osobní hygieny, věc bezprostředně používaná na tělo, teoreticky mohou i ve vypraném oblečení zůstat některé bakterie,“ dodává Hana Cabrnochová.

Foto: thinkstock

V plastovém nádobí mohou být skryté plísněFoto: thinkstock

Co ještě radši nové

Hodně opatrní buďte v případě, že kupujete použitou sedačku do auta. Neměla by být z bouraného vozu, nemusela by pak být stoprocentně bezpečná. Z hygienického hlediska je důležité zakoupit i novou odsávačku hlenů nebo dětský teploměr. Miminku nedávejte ani použitý dudlík, byť ho „ocucalo“ třeba dítě kamarádky.

Jak navíc zboží z druhé ruky, kdy prodejce vůbec neznáte, a nemáte tedy jistotu, že popisovaný stav je skutečný, nakoupit s co nejmenším rizikem? „Důležité je co nejvíc pátrat. Internet nabízí možnost proklepnout si zkušenosti ostatních nakupujících, maminky si často v diskusích sdělují zážitky s konkrétním e-shopem,“ radí tiskový mluvčí České obchodní inspekce Denis Gaidoš. Výhodou velkých portálů, kde se často s použitým zbožím obchoduje, je, že o každém prodávajícím si můžete zjistit, jak ho hodnotí ti, kteří už od něj něco zakoupili.

Co byste z druhé ruky nekoupili pro své dítě vy?

Reklama

Načítám