Hlavní obsah

Varování: Tyhle dárky k Vánocům nedávejte!

Foto: Thinkstock

Jak na tohle Ježíšek přišel?Foto: Thinkstock

Reklama

„No né, maminko, vlněné ponožky, ty jsem si tak přál!“ Nejenom obligátní teplé prádlo, bačkory nebo láhev laciného vína jsou dárkem, který zavání trapností na kilometry. A tak jsme pro vás zjistili, které dárky svým blízkým opravdu nikdy nedávejte!

Článek

„Nechte si od blízkých poradit nejen s tím, co si přejí, ale i s tím, co si nepřejí. Pokud vám například rodiče výslovně řeknou, že nechtějí novou televizi, respektujte je,“ radí psycholožka Alena Němcová a dodává: „Nemyslete si, že se stydí nebo že změní názor, až dárek spatří. Místo radosti potom uvidíte spíš rozpaky.“

Dary věčně kolující

Nikdy nedávejte do oběhu věci, které jste sami dostali, ale nelíbily se vám. Existuje poměrně velká šance, že se to obdarovaný dozví, v horším případě recyklovaným dárkem omylem obdarujete přímo toho, kdo jej před časem sám kupoval. Opravdu chcete darovat švagrové kýčovitou pozlacenou vázu z asijské tržnice, která u vás před lety vyhrála první místo v soutěži o nejnevkusnější svatební dar?

Foto: Thinkstock

Jé, to je ale překvapení. Zase svetr...Foto: Thinkstock

Jak to vidí čtenářkaVeronika, 32 let: „K loňským Vánocům jsem dostala od tchyně láhev whisky i přes to, že tvrdý alkohol skoro nepiju a všichni to o mně vědí. Trapas byl, že dárková taštička byla zcela kompletní – nechybělo v ní ani blahopřání s textem, určeným původně tchánovi: Milému Vaškovi k 60. narozeninám přejí vše nejlepší Procházkovi!“

Příliš drahý luxus

Je hezké, že chcete na milovanou osobu udělat dojem, ale pokud se rozhodnete darovat například luxusní šperk, ujistěte se nejprve, že odpovídá jejímu vkusu. Pozor na příliš okázalé doplňky nebo oblečení s velmi nápadným logem značky. Myslete také na to, že velmi drahým dárkem uvedete dotyčného do rozpaků, pokud si nebude moci dovolit vás obdarovat v podobně velkolepém stylu. Vždyť i maličkost, navíc když je pěkně zabalená, může udělat velkou radost!

Příliš malé nebo velké oblečení

Toto upozornění je důležité především pro pány: nikdy nekupujte ženě cokoli, co se jakkoli vztahuje k její hmotnosti nebo konfekční velikosti, pokud si nejste stoprocentně jisti, že to obdarované skutečně padne! Není nic více ponižujícího než se snažit nasoukat do sexy krajkových kalhotek o číslo menších, a ještě se přitom tvářit radostně! I druhý opak, oblečení, které je dotyčné velké, dokáže zabolet a ženu uvidíte opticky mnohem silnější, než ve skutečnosti je. Pozor na to!

Foto: Thinkstock

Ne každý dárek je opravdu vhodnýFoto: Thinkstock

Dětské dárky – tyhle nebrat!

Až budete vybírat dárek pro děti svých blízkých, myslete také na jejich rodiče a vyvarujte se velmi hlučných hraček, opakujících dokola stále tutéž větu nebo melodii. Rozhodně se vyhněte i „měkkým dárkům“ – kupovat pětiletému chlapečkovi povlečení do pokojíčku je vážně trochu podraz, protože on to jistě neocení! A co tedy vybrat? Tyhle krásné dárky letos mezi dětmi letí!

Jak to vidí čtenářka Nina, 25 let: „Když mi bylo devět, přála jsem si ze všeho nejvíc kolečkové brusle. Na poslední, největší krabici bylo moje jméno, a protože všichni o mém velkém přání věděli, rozbalovala jsem dárek s naprostou jistotou a v úplné extázi. Jaké bylo moje zklamání, když jsem v krabici našla sadu dvou papiňáků od babičky do výbavy, to se snad ani nedá popsat!“

Dárky podle vašeho gusta

Rustikální sada drátované keramiky pro dceru, která má celou kuchyni zařízenou v přísně minimalistickém stylu, nebo oblečení, ve kterém byste rádi viděli svého partnera, i když on sám má vkus úplně jiný – nedávejte nikdy dárky, které byste rádi dostali vy sami! Jsou to vyhozené peníze; to už dotyčným raději rovnou dejte je.

Tip redakce:Nevíte, co dát blízkým pod stromeček? Jako poslední možnost jsou peníze. Poradíme vám, jak je darovat stylově a s vkusem ZDE.

Největší dárkové průšvihy:

  • Živé zvíře – štěňátky a zakrslými králíčky rozhodně nepřekvapujte své blízké a děti vašich přátel.
  • Kosmetika– pokud neznáte typ pleti a vkus obdarované, pozor na dekorativní kosmetiku a správnou volbu barev!
  • Bytové doplňky a oblečení– vybírejte s ohledem na styl obdarovaného (ne váš)!
  • Parfémy– rozhodně nekupujte podle toho, co voní vám, a jděte raději najisto podle tipu, který z dotyčného nenápadně vylákáte.
  • Adrenalinové zážitky – opravdu touží vaše sestra po letu ve větroni? Neměla by větší radost z poukazu na wellness pobyt?
  • Kuchyňské doplňky – mladá, akční a společenská maminka, která je třetí rok doma na mateřské, si určitě nepřeje pod stromečkem najít ruční šlehač a lis na česnek!
  • Stejné dárky– vaše nejlepší kamarádky by asi byly ve velkých rozpacích, kdyby zjistily, že všechny tři nosí stejnou šálu! Inspirujte se raději v našem nákupním průvodci.

Jaký nejhorší dárek jste v životě dostali? Napište nám do diskuse pod článkem.

Reklama

Načítám