Hlavní obsah

Vařte v páře a kila půjdou dolů!

Foto: Zbyněk Prokop

Vaření v parním hrnci je snadnéFoto: Zbyněk Prokop

Reklama

Chcete zhubnout, ale váha neklesá? Nevíte, jak si sestavit správný jídelníček? Nezoufejte! Na názorném videu vám poradíme snadný způsob, jak jíst zdravě a levně a uvidíte, že vaše kila shodíte jedna dvě. Nevěříte? Tak zkuste zázrak jménem parní hrnec! Máme pro vás hned 3 vynikající recepty!

Článek

Protože mi v seriálu o hubnutí hodně píšete, že máte o parní hrnec zájem, ale nevíte, jak v něm vařit, pozvala jsem si kamarádku Lucku, která v něm už nějakou dobu úspěšně vaří, aby mi ukázala pár receptů a způsob, jak se s tímto hrncem zachází.

Jak dopadla její návštěva u mě doma, jak se s hrncem manipuluje v praxi a jeden ze tří receptů, které jsme společně vařily, můžete vidět v přiloženém videu zde:

{stream-video}

Proč vařit v páře

Je to způsob vaření, při kterém se v potravinách uchovávají vitaminy, minerály i důležité antioxidanty. Potraviny si ponechají svou přirozenou vůni, která se díky oddělenému prostoru nemísí. Ideální je pro přípravu ryb, protože pára nepoškodí jejich strukturu a můžete je servírovat na talíř vcelku. Díky speciálnímu roštu může být zachován nejen tvar, ale i chuť, struktura a vůně jídla, protože pomáhá uchovávat esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6 v tučných rybách (např. losos, sardinky, makrela...). Uvařená zelenina ve srovnání s klasickými metodami vaření obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálů a stopových prvků, např. brokolice má o 60 % více vitaminu C, oproti klasickému vaření ve vodě, přičemž neztratí svou barvu, která podporuje chuťové buňky. Ovoce se dá vařit v hrnci i se slupkou a až poté oloupat, což opět zajistí vyšší podíl vitaminů a výživných látek v jídle. Jídlo je zkrátka zdravější a chutné!

Princip skládání potravin

Hned na začátku mě nadchlo, že se všechno dá vařit najednou a nevznikají tak časové prodlevy. Je ale potřeba se naučit správně skládat potraviny do jednotlivých částí hrnce. To, co se vaří nejdéle, umísťujeme do spodní části (brambory, rýži, jáhly – aby nepropadly, dáme je do speciální nádobky). Prostřední část je určená např. zelenině, kterou nemusíme před tepelnou úpravou rozmrazovat, a jejíž doba úpravy je cca 10 minut. Do vrchního dílu patří naopak potraviny, které se dělají nejrychleji. Překvapilo mě, že to bývá nejčastěji maso jako plátek kuřecího, ryba, vepřové apod. Rozmrazené (pozvolna při pokojové teplotě) potřebuje jen pár minut.

Co a jak dlouho vařit

Vaření trvá opravdu chvilku. Pokud však chcete dobu ještě zkrátit, můžete např. rýži nebo jáhly předem namočit na nějaký čas do vody. Lucka mi doporučila zalévat je vývarem (masovou kostkou), která jim dodá výrazně lepší chuť, což znám i z klasického vaření. (Je nutné ale počítat s tím, že neloupaná tmavá rýže potřebuje ke své úpravě více času než obyčejná bílá. Všeobecně tedy u celozrnných těstovin a dalších výživově bohatších potravin tepelná úprava zabere řádově o 10 – 15 minut déle.) Doba přípravy jednotlivých druhů potravin je vždy uvedena v příbalovém letáku u konkrétního hrnce. Jen pro informaci, ryby a kuřecí maso (plátky) se vaří okolo 10 – 15 min., mražená zelenina cca 15 minut, rýže, brambory a podobné přílohy asi 30 minut. V hrnci se dá jídlo i ohřívat, což trvá jen pár minut a výsledek je báječný. Při vaření se nemusíte bát, že se jídlo připálí a v klidu se věnovat úplně jiné činnosti. A teď ještě konkrétní recepty pro ty, co začínají.

Foto: Zbyněk Prokop

Všechno můžete vařit najednouFoto: Zbyněk Prokop

Recept číslo dva (první najdete ve videoreportáži):

Aljašská treska se sýrem a falešným bramborovým salátem

Suroviny na jednu porci: filet z aljašské tresky, citronová šťáva, koření na ryby, 2 větší brambory, cca 1/4 mražené zeleniny v sáčku (mrkev, hrášek, kukuřice), plátek sýra (eidam do 30% tuku), 1 vejce.

Na zálivku do salátu: půl kelímku bílého jogurtu, sůl, pepř, čajová lžička plnotučné hořčice

Postup: Filet necháme předem rozmrazit, pokapeme ho citronovou šťávou a posypeme kořením na ryby. Připravíme si brambory, mraženou zeleninu, plátek sýra, 1 vejce upravené natvrdo. Brambory ve slupce nakrájíme na malé kostičky (budou poměrně rychle uvařené), osolíme a vložíme do spodní části hrnce. Do prostřední nádoby dáme mraženou zeleninu a vajíčko. (U obou je doba úpravy shodná – tj. cca 10 – 12 minut.) Po pár minutách vaření přidáme i poslední díl pyramidy – rybu. Jakmile se prohřeje, poklademe na ni plátek sýra, víko hrnce opět přiklopíme a vyčkáme, až se sýr „rozteče“. Následně v míse smícháme brambory, zeleninu, oloupané a pokrájené vejce, a přidáme jogurtovou zálivku a vše dochutíme. Rybu nakonec můžeme ozdobit petrželkou či na talíř přidat zeleninovou oblohu z rajčete a okurky.

Náš tip: Podle vzoru našich babiček do samotného salátu přidejte menší oloupané a na kostičky pokrájené jablko, díky němuž získá šťavnatější a zajímavější chuť.

Třetí zdravá inspirace

Paprika plněná sýrem feta s rýží

Suroviny na jednu porci: paprika, dvě kostky sýru feta (tvrdá varianta), stroužek česneku, špetka oregana, troška olivového oleje a jako příloha neloupaná tmavá rýže

Postup: Do speciální nádoby (na rýži) nasypeme tmavou neloupanou rýži, zalijeme vývarem a aktivujeme vaření. Mezi tím si v misce smícháme prolisovaný česnek se sýrem feta, přidáme olivový olej a oregano a vydlabeme vnitřek papriky. Pokud ji máte ráda opravdu měkoučkou, rovnou ji ještě bez náplně vložte do hrnce a nechte povařit cca 15 minut (ještě teplá se později vyplní připravenou směsí a nechá na dalších pár minut prohřát). Jinak papriku naplňte hned a zhruba čtvrt hodinky před ukončením vaření vložte do prostřední části hrnce, aby byla hotová souběžně s rýží.

Jestli to se zdravou výživou myslíte opravdu vážně, parní hrnec bude vaším skvělým pomocníkem, který vás nenechá ve štychu. Všechna jídla byla moc dobrá, což potvrdil i kameraman jako zástupce mužského pohlaví, a velmi levná (za tyto tři recepty jsme zaplatily 120,- korun). I když jsme vařily po jedné porci, cena byla víc než přijatelná. Ráda bych Lucce poděkovala za super inspiraci! A kdy se do vaření v páře pustíte vy?

Máte nějaký svůj vlastní recept do parního hrnce? Napište nám jej do diskuse nebo na info@prozeny.cz. Těšíme se na vaše tipy!

Reklama

Načítám