Hlavní obsah

Večeře do 30 minut: Zapečte kuskus

Foto: Greta Blumajerová

Pohrajte si s kuskusem!Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké jsou snad nejrychlejší večeře na světě? No přece z kuskusu! Stačí k němu přidat pár ingrediencí, krátce prohřát, a za chvilku si už může pochutnávat celá rodina.

Článek

Kuskus je skutečně vděčným pomocníkem při vaření – je třeba ho jen zalít vroucím vývarem nebo vodou (na jeden díl kuskusu přijdou dva díly tekutiny), přiklopit, nechat pod pokličkou pracovat, a za pět minut už ho můžete bez obav sníst. Samozřejmě ho ale musíte dochutit a přidat další přísady. Jaké? Připravili jsme pro vás tři nápady na večeři!

Kuskus v paprice

Na 4 porce potřebujete: 4 papriky, 150 kozího sýru s bílou plísní, 4 lžíce sušených nakládaných rajčat, 120 g kuskusu, zeleninový vývar (asi 300 ml), sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Kozí sýr k paprice i kuskusu patříFoto: Greta Blumajerová

Kuskus zalijte vroucím vývarem a pod pokličkou ho nechte pracovat. Poté k němu přidejte nakrájená sušená rajčata, kousky sýru, sůl a pepř. Směsí naplňte papriky, které jste rozkrojili podélně na poloviny a vydlabali. Vše zakapejte olejem z rajčat a papriky vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi na 20 minut.

Čím vše vylepšit: Přidejte do nádivky rukolu a servírujte na směsi salátu.

Kuskus s tempehem

Na 4 porce potřebujete:100 g kuskusu, 200 g uzeného tempehu, 1 citron, 3 stroužky česneku, 1 červenou cibuli, 200 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, hrst cherry rajčátek, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Balíček z trouby je plný chutíFoto: Greta Blumajerová

Kuskus zalijte vroucím vývarem a zakryjte ho pokličkou. Mezitím si připravte na linku čtyři archy pečicího papíru, ze kterých budete dělat balíčky. Na dno každého balíčku rozdělte kuskus, zakapejte ho citronovou šťávou a olejem. Navrstvěte na sebe pokrájený česnek, kolečka cibule, kousky cherry rajčátek a nakonec i proužky tempehu. Dochuťte solí a pepřem. Zabalte vše do balíčku a dejte do trouby prohřát při 180 stupních Celsia asi 15 minut.

Čím vše vylepšit: Vložte do každého balíčku snítku rozmarýnu.

Rychlovka s brokolicí

Na 4 porce potřebujete:150 g kuskusu, 1 brokolici, 150 g sýru pecorino, 2 vejce, 300 ml zeleninového vývaru, lžičku jedlé sody.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud nemáte rádi brokolici, zaměňte ji za rukolu nebo kukuřiciFoto: Greta Blumajerová

Kuskus zalijte v hrnci vroucím vývarem a nechte ho odstát. Brokolici nakrájejte na růžičky a pět minut ji povařte ve vodě s jedlou sodou (neztratí tak barvu). Přeceděnou brokolici pak přidejte ke kuskusu, vmíchejte nahrubo nastrouhanou asi polovinu sýru, přidejte pepř a promíchejte. Směs zarovnejte do pekáčku, posypte zbytkem sýru a dejte vše zapéct do trouby při 180 stupních Celsia na zhruba 10 minut.

Čím vše vylepšit: Kuřecím masem.

A co vaříte doma z kuskusu vy? Podělte se o recepty v diskusi pod článkem!

Související témata:

Načítám