Hlavní obsah

Večeře pro skvělou postavu: Čemu se vyhýbají trenérky?

Foto: Elena Kharichkina, Shutterstock.com

Foto: Elena Kharichkina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte, že fitness trenérky se vyhýbají jídlu velkým obloukem? Tak to jste na omylu. Tyto sportovkyně jsou naopak velké gurmánky a jídlo i vaření si náramně užívají. Jejich recepty (nejen) na večeře jsou rozmanité a obsahově zajímavé. Nechte se inspirovat a zkuste je i vy!

Článek

Fitness trenérky vědí, že základem úspěchu je jídlo. Říká se, že za 75 procenty toho, jak vypadáme, může právě strava. Jde o to, jak si jídlo rozložíte během dne, kdy jíst naposledy a jak měnit jídelníček podle výdeje energie. Správná strava pozitivně ovlivní celý váš den. A ani zdravá nemusí být nudná a nedobrá. Stačí zapojit trochu fantazie!

Veronika večeří podle tréninku

Fitness trenérky nemají díky své práci o pohyb nouzi. I proto příliš neřeší, v kolik hodin si své poslední jídlo dají. Záleží spíš na jeho skladbě a výdeji energie: „Mé večeře se liší složením v tréninkové dny a netréninkové dny. S časem, kdy večeřím, si hlavu nelámu, protože upřednostňuji rostlinnou stravu, která se tráví mnohem lépe než živočišná. Je velmi důležité vyživit svaly a dodat organismu zdraví prospěšné mikronutrienty. V tréninkové dny většinou večeřím bílkoviny, složité sacharidy, tuky a snažím se mít v jídle dostatek vlákniny,“ říká Veronika Jandová, trenérka, cvičitelka a poradkyně pro zdravý životní styl.

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Pokud si dopřejete dostatek zdravých tuků během dne, nebudete mít večer takový hladFoto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Cukry a tuky raději přes den, říká Denisa

Trenérky doporučují jíst nejvíc přes den. Pokud tělu dodáte dostatek energie během dne, nebudete mít nutkání dohánět to v pozdějších hodinách. „Velmi často se stává, že se lidé přes celý den pořádně nenají a pak vše dohání večer velkými porcemi jídla či nevhodnými potravinami, které v ledničce po celém dni objeví. Pokud si však již od rána dopřejete dostatečný příjem živin, pak vás určitě večer nepřepadne vlčí hlad či nezvladatelné chutě,“ radí Denisa Benáková, osobní fitness trenérka a poradkyně pro výživu.

Ideální je dopřát tělu během dopoledne dostatek vlákniny a energie, abyste nebyli unavení. Vhodné je jíst ovoce, ovesné vločky a mléčné výrobky. K obědu maso, ryby, rýži, brambory nebo kuskus či bulgur a večer už být skromnější. „Večer byste se měli vyvarovat většího množství sacharidů a naopak přidat více bílkovin,“ doplňuje Denisa Benáková.

Foto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Více kalorická jídla si dejte v ty dny, kdy budete mít dostatek pohybuFoto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Večer spíš zeleninu a bílkoviny, radí Veronika

Pokud nemáte dostatek pohybu a chcete zhubnout, budete si muset večer vystačit s lehkými jídly. Když se hýbete, můžete si se svým menu vyhrát o dost víc a zařadit i energeticky vydatnější suroviny. To ale neznamená, že si dáte k večeři smažený sýr s hranolkami. Myšleny jsou tím pochopitelně zdravé tuky, které najdete v tučných rybách, avokádu, oříšcích, olivách…

„Po tréninku si dám ráda uzené tofu s cizrnovým kari a zeleninou. V ty dny, kdy netrénuji, to se sacharidy v odpoledních hodinách moc nepřeháním. Tělo nespálí příliš kalorií, takže nejčastěji večeřím suroviny bohaté na bílkoviny, zdravé tuky a opět dostatek vlákniny. Doporučila bych třeba seitan osmahnutý na kokosovém oleji s lilkem na černo a zeleninovým salátem, zakápnutý dýňovým olejem, který má vynikající oříškovou chuť,“ popisuje Veronika a dodává recept, podle kterého si snadno připravíte lilek na černo i vy:

„Nakrájejte lilek na plátky a opečte na pánvi na lžičce kokosového oleje. Podlijte troškou vody a nechte ji odpařit, dokud lilek nezměkne. Okořeňte rozmarýnem a česnekem. Pak lilek nechte vychladnout a poté ho pokapejte bio sójovou omáčkou – ta je prospěšná pro střeva díky fermentačním kulturám. Stačí ale pouze pár kapek, protože obsahuje hodně soli," dodává trenérka.

Chleba při dietě? Podle Denisy ideální

I fitness trenérky někdy nestíhají a potřebují k jídlu něco opravdu rychlého. Po čem tedy sáhnout, když není čas?

„Po náročném dni s klienty ve fitness centru mi přijdou vhod třeba tři menší plátky večerního chlebíku, který obsahuje více bílkovin a méně sacharidů.“ Takzvaný večerní chlebík seženete v běžných obchodních řetězcích. Obsahuje sójový šrot, lněná, slunečnicová i sezamová semínka, sójovou i pšeničnou celozrnnou mouku a také jablečnou vlákninu.

Denisa k němu přidává celou řadu různých pomazánek. „Díky nim mi večeře tohoto typu nezevšední. Momentálně je mou nejoblíbenější avokádová, která mi svou snadnou přípravou zabere méně než 15 minut času. Kromě pomazánek pak občas zvolím také jídla jednoduchá na přípravu, jako je například celozrnný kuskus se zeleninou a kuřecím masem,“ popisuje trenérka Denisa. Jeden avokádový tip najdete zde.

Není to tedy zas taková věda – stačí o jídle trochu přemýšlet a nezaplácnout se čímkoli, co je zrovna po ruce. Pokud budete tělu dodávat potřebné živiny průběžně, po několika hodinách, nestane se vám, že tělo vyhladoví: nebudete unaveni, budete mít lepší náladu a vše se bude zdát zvládnutelné – dokonce i dieta! A pokud vás přece jen přepadne chuť na sladké, vyzkoušejte tip od trenérky Veroniky: „Když mě honí mlsná, dám si svůj oblíbený rostlinný čokoládový protein, ze kterého si udělám puding nebo třeba raw cacao s domácím kokosovým mlékem a skořicí.“

Co nejraději večeříte vy?

Načítám