Hlavní obsah

Zhubněte aneb 5 způsobů, jak jíst a netloustnout!

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý člověk ví, že by si měl udělat na jídlo čas a pomalu si ho vychutnávat. V dnešním hektickém světě je to sice složitější než dřív, ale nic není nemožné. Za pomalé jedení vám poděkuje nejen vaše trávení, ale také postava. Přinášíme tipy, jak na to.

Článek

Možná je to částečně pozůstatek z dětství, kdy rodiče motivovali děti ke snědení všeho, co dostaly na talíř příslibem, že kdo na něm bude mít první vymeteno, může se pyšnit titulem král/královna.

Vliv má samozřejmě i pracovní tempo a moderní technologie, které nás nenechají ani chvilku na pokoji. Vypadá to, jako by lidé už neuměli jíst pomalu. Jenže to je špatně, hrozí problémy s trávením i obezita.

Pro dobré trávení i štíhlou linii

„První fáze trávení probíhá už v ústech pomocí slin, takže čím více potravu rozkousáte a promícháte se slinami, tím lépe bude připravena na další trávení,“ upozorňuje výživový poradce František Blahoš. V případě hltání nemají sliny v ústech dostatek času, aby jídlo natrávily. O to větší námahu to potom stojí žaludek. S jídlem se při hltání navíc dostává do trávicí soustavy i větší množství vzduchu, které může způsobovat pocity těžkého žaludku a nadýmání.

Dalším problémem je, že žaludek nestihne sdělit mozku, že je sytý. „Možná z vlastní zkušenosti znáte, že pokud stravu hltáte, často toho sníte víc. Jednoduše řečeno, informace o tom, že už jste nasyceni, se nestihla včas přenést do mozku,“ vysvětluje nutriční terapeutka Eva Hvorecká. Hormon hladu ghrelin se totiž tvoří v žaludku a jeho produkce se během jídla postupně snižuje.

Studie realizovaná na téměř 60 000 lidech s cukrovkou, která byla zveřejněná v odborném časopise BMJ, napovídá, že může skutečně existovat spojitost mezi hltáním a obezitou. 45 procent účastníků, kteří jedli velmi rychle, bylo zároveň i obézních. Ve skupině pomalých jedlíků trpělo obezitou jen 21 procent. A jak tedy docílit pomalého jedení, když jste zvyklí do sebe jídlo naházet závratnou rychlostí?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Spojitost mezi hltáním a obezitou byla prokázánaFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

1. Nastavte si odpočet

Začátečníkům v pomalém jedení může pomoci, když si nad sebou vytvoří dohled. Zkuste si nařídit kuchyňský budík nebo odpočet na telefonu s tím, že prostě budete jíst minimálně tak dlouho, dokud nezazvoní. Čas můžete navyšovat postupně. Pokud jste teď s jídlem hotoví za pět minut, dejte si nejprve jako cíl sedm, potom osm a postupně se dopracujete třeba k patnácti minutám.

2. Dbejte na atmosféru

Dále je důležité vyhradit si doma i v práci místo na jídlo. Musí to být někde, kde se budete cítit příjemně. Samozřejmě by to nemělo být před televizí, u počítače nebo s telefonem v ruce. Těch pár minut si snad můžete dovolit nebýt na příjmu. Snažte se soustředit jen na pokrm před vámi. Vnímejte jeho barvy, chuť, vůni a každé sousto nerušeně a důkladně rozžvýkejte.

Doma věnujte péči také prostírání, a to i v případě, že budete jíst sami a nejde o žádnou zvláštní událost. Klidně vyndejte sváteční talíře, příbory, zapalte si svíčku a na talíř si jídlo naaranžujte tak, aby vypadalo co nejlákavěji. Když už jste si s tím tak pohráli, byla by přece škoda ho zhltnout během pár okamžiků.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Takhle ne! Vnímejte jídlo i nosem a očima. Věnujte mu plnou pozornostFoto: baranq, Shutterstock.com

3. Přerušujte

Nedávejte sousta do úst dříve, než rozkousáte a polknete jídlo, které už v nich máte. Po každém třetím soustu zkuste na chvilku odložit příbor. Mezi sousty se také můžete zhluboka nadechnout a vydechnout, až poté pokračovat.

4. Pořiďte si dětský příbor

S pomalým jedením může pomoci i malý příbor, který vám umožní krájet a vkládat do úst menší kousky potravy. Stejný efekt budou mít i čínské hůlky, nebo když místo příboru použijete kávovou lžičku.

5. Jezte v pravidelnou dobu

Jde o zcela banální poučku, ale její význam je důležitý. Prevencí bezmyšlenkovitého hltání je také to, že budete jíst v pravidelných intervalech a nenecháte vaše tělo dojít do stadia vlčího hladu. Po celém dni hladovění totiž hrozí, že večer bez mrknutí oka vybílíte ledničku.

Vychutnáváte si jídlo, nebo ve vás zmizí rychlostí světla?

Reklama

Načítám