Hlavní obsah

Štíhlé bez diety! Triky Francouzek, Italek a Japonek pro krásnou postavu

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Už jste si někdy položila otázku, jak je možné, že jsou Francouzky nebo Japonky stále tak štíhlé? Čím se udržují v kondici, aniž by běhaly hodinu denně? Cizinky mají různé fígle na to, jak se udržet ve formě a netloustnout. Triky Pařížanek jsou úplně jiné než Italek nebo Asiatek. Přesto mají něco společného: diety nedrží. Víme, v čem kouzlo jejich štíhlosti spočívá.

Článek

Češky jsou prý chronické dietářky. Neustále s dietami začínají, ale málokdy je dotáhnou do úspěšného konce. Problémem je totiž právě dieta jako taková. Není dlouhodobě udržitelná. Pokud chcete opravdu jednou provždy zhubnout, pak nedržte diety, ale změňte svůj životní styl. Naučte se jíst stejně jako ženy v cizině!

Francouzky mají rády kvalitu a jídlo si vychutnávají

Stylové a elegantní Francouzky jsou svým šarmem známé po celém světě. Důvodem toho přitom často není extrémní krása, jako spíš sebeláska. Té mají narozdíl od českých žen většinou nadbytek. Proč by se trápily hlady, když se mají rády? Milují krásné věci a kvalitu. Jídlo si proto vychutnávají a dopřávají si všeho, co je chuťově pestré a lahodné na chuť i na pohled. Pro Francouze je důležitá i samotná příprava jídla. U večeře popíjejí dobré víno, hodně si povídají a jedí dlouho. Je nemyslitelné, aby se Francouzi odbyli rohlíkem s párky a zhltli takovou večeři během deseti minut. Jedí pomalu, beze stresu a po malých porcích.

Když jíte tímto způsobem, postačí vám mnohem menší porce, než když jídlu nebudete věnovat pozornost a bezmyšlenkovitě se přecpete něčím nezdravým před televizí. Francouzky milují vaření a nevadí jim, že do toho investují čas. Když si samy uvaří, můžou ovlivnit to, co jedí – kvalitní potraviny a ne náhražky plné tuků, cukrů a chemie.

Navíc mají hodně pohybu. Málokterou Pařížanku však uvidíte dřít na strojích ve fitku. Jednoduše chodí všude pěšky. Také se rády nechávají hýčkat: užívají si masáže, wellness i srazy s kamarádkami. Dělají zkrátka vše, co jim dělá dobře. A to drastické diety určitě nejsou.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Odmítáte bílé pečivo? To by vám ve Francii neprošlo...Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Italky hodně pijí a jedí čerstvé ryby

Podobně jako Francouzky, umí i Italky svoje křivky nosit a život si užívají naplno. Neváží se, nekontrolují, jestli přibírají nebo hubnou, a hlavně se tím nestresují. Vědí, že čím víc se na něco zaměří, tím spíš to k sobě přitáhnou. Zaměřují se na to, aby se dobře cítily, protože vědí, že jedině pak budou dobře i vypadat, a to bez ohledu na váhu.

I přes toto heslo má paradoxně v Itálii problémy s nadváhou jen devět procent lidí. Naproti tomu v USA je obézních zhruba 35 procent obyvatel. Italky pijí hodně neperlivé vody a vaří z čerstvých surovin. Milují zeleninové saláty, mořské plody, citrusy a olivový olej. Ten dávají prakticky do každého jídla. Kromě těstovin Italky nejí téměř nic nezdravého.

Španělky vědí, kdy se vyplatí odpočívat

Španělky mají velmi podobný jídelníček jako Italky. Jejich tajemstvím je středomořská strava a také dobře vědí, proč je dobré dodržovat siestu po obědě. Odpočinek po jídle jim totiž pomáhá hubnout!

Pocity hladu a sytosti ovlivňují dva hormony: leptin a ghrelin. Ty regulují chutě, krevní tlak i imunitní funkce. Pokud máte dostatečnou hladinu leptinu v krvi, nebudete mít delší dobu hlad. Při spánku tento hormon přirozeně stoupá. Každodenní krátký šlofík po obědě tedy pomáhá v hubnutí doslova bez hnutí. Odpočinek navíc kladně působí na srdce a lépe se díky němu zvládá stres. Pokud jim to tedy jejich zaměstnání umožní, odpočívají alespoň 15 minut po každém obědě.

Slovo siesta pochází ze španělštiny a znamená „pauza uprostřed dne“. Byla vynalezena v době, kdy ještě většina lidí pracovala v zemědělství, venku na poli – a kdo by chtěl pracovat na slunci v padesátistupňovém vedru? Siesta není typická jen pro Španělsko, ale pro všechny přímořské státy s vysokými teplotami.

Dalším trikem svérázných Španělek je tzv. sendvičová dieta. Podle nich zhubnete, když jedno hlavní jídlo nahradíte sendvičem. Nejde však o bagety nebo bílé pečivo: sendvič má být z celozrnného chleba, zeleniny, tuňáka a případně nízkotučného sýra.

Foto: PRESSLAB, Shutterstock.com

Sushi nasytí i dušiFoto: PRESSLAB, Shutterstock.com

Japonky milují barvy na talíři

Kouzlo útlých Japonek je jednoznačně v ingrediencích asijské kuchyně. Neznamená to však, že když budete chodit dennodenně na „čínu“, tak zhubnete. Japonky jednotlivé ingredience nemíchají: každá má svoji misku. Ideální je, pokud je na stole pět různě barevných surovin. Japonská kuchyně je postavena především na rybách, zelenině, sóji, rýži, zeleném čaji a ovoci.

Využité potraviny jsou vždy sezonní a čerstvé. Nejdůležitějším a zároveň největším jídlem dne je pro ně snídaně, kdy mimo jiné jedí i polévku. Japonská kuchyně je jemná a lehká. Obvykle vaří v páře, na grilu nebo jídlo dusí. Kromě rýže milují Japonky také dlouhé nudle z konjakové brambory, které jedí namísto tučných těstovin. Krom toho, že je konjak nízkokalorický, tak ještě snižuje cholesterol, chrání před cukrovkou a zlepšuje náladu. Běžnou součástí životního stylu Japonek je i cvičení, jako třeba jóga nebo pilates. Průměrný Japonec navíc nachodí přes 7 tisíc kroků denně.

Ať dáte přednost asijské nebo středomořské stravě, všimněte si, že všechny tyto národy mají několik bodů společných: dávají přednost místním čerstvým surovinám, nejedí ve stresu a jídlo nemají jen k zaplácnutí. Snažte se proto řídit jejich stylem a přestaňte držet diety, které vás budou jen ubíjet. Jídlo si vychutnávejte a upřednostňujte kvalitu nad kvantitou.

Jakou zahraniční kuchyni máte nejraději?

Reklama

Načítám