Hlavní obsah

Vědci mají jasno: Jak často byste měli masturbovat?

Foto: Guryanov Andrey, Shutterstock.com

Foto: Guryanov Andrey, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebeuspokojování již není takové tabu jako kdysi. Je to věc, kterou praktikuje skoro každý. Odborníci mají dokonce jasno i v tom, jak často bychom měli masturbovat!

Článek

Britská sexuoložka Tracey Cox hlásí, že počet žen, které masturbují, se pohybuje kolem 80 procent. „Co se týče mužů, je to 94 procent. A navíc to dělají dvakrát častěji než ženy,“ podotýká britská sexuální guru s tím, že 72 procent mužů masturbuje i po svatbě. U vdaných žen je to 68 procent. A jak často to dělají?

Lékaři dávají onanii zelenou

Podle průzkumu AsapScience – YouTube se přibližně 95 procent mužů a 72 procent žen uchyluje k masturbaci pravidelně, a to dokonce i několikrát týdně – nejčastěji dvakrát až třikrát. Což je dobře. Kromě potěšení existuje totiž mnoho zdravotních přínosů sebeukájení.

Podle některých vědeckých zjištění posiluje onanie imunitní systém, zbavuje stresu, díky dopaminu navozuje krátkodobý pocit štěstí, udržuje množství oxidu dusíku v krvi, čímž udržuje libido v pohotovosti, uvolňuje endorfiny či zmírňuje menstruační křeče. A dokonce se prý díky ní vyplaví hormon prolaktin, který pomáhá s dobrým nočním spánkem. Benefity jsou tedy jasné. Masturbujte, co to jde, radí lékaři. Vždyť jen vy určujete frekvenci, která vám sedí.

Foto: Forewer, Shutterstock.com

Lékaři mají jasno – onanie je zdravá. Vyplavuje hormony štěstí, potlačuje úzkost, prokrvuje tělo. Ostatně stejně jako milování ve dvouFoto: Forewer, Shutterstock.com

Potěšení versus nutkavá potřeba

„Neexistuje nic jako horní hranice či ideální počet orgasmů a potěšení o samotě,“ hlásají sexuologové i psychologové, ke kterým se řadí i odborníci ze zdravotního portálu New Health Advisor, kteří hodnotili americký Národní přehled sexuálního zdraví a chování.

Podle nich je jasné, že pokud masturbace nenabourává partnerský život a není jedinou a výhradní metodou, jak dosáhnout uspokojení, neměl by ji člověk odsouvat na druhou kolej. (Opravdu nevypadá dobře, když se s partnerem nechcete milovat, ale po večerech se se železnou pravidelností oddáváte hrátkám s vibrátorem.) Závislost a nutkavé chování však protentokrát odsuňme stranou. Každý už přece ví, že čeho je moc, toho je prostě příliš… Zdravá míra však neubližuje, nýbrž pomáhá – všemu a všem.

Jak často?

I oregonská sexpertka a zakladatelka společnosti Good Clean Love Wendy Strgar na svém blogu hlásí, že masturbaci by si neměl nikdo nikdy nechat ujít. Je prý důležitá pro dosažení zdravého vztahu. „Sexuologové ji ve skutečnosti nazývají základním kamenem všech ostatních činů,“ píše odbornice na intimitu a ve věcech četnosti má poměrně jasno. Dva až třikrát týdně se jí jeví jako optimální.

Pochopitelně, že pokud nemáte vůbec potřebu nebo masturbujete jen jednou do měsíce, je to také v pořádku. Každý by si měl nastavit frekvenci, která mu vyhovuje. Ostatně, průzkumy sexuálního chování naznačují, že i přibližně 26 procent lidí nad 70 let onanuje. Masturbace je zároveň jednou z velmi oblíbených sexuálních praktik milenců.

Některé lidi totiž pozorování druhého (nebo i další dvojice) při sebeukájení vzrušuje stejně jako jejich vlastní soulož. Opět ale platí pravidlo: I když společnost může mít na masturbaci jakýkoli názor, nezapomeňte, že je to vaše tělo a vaše potěšení. Proto si s ním dělejte, co chcete – a jak často chcete.

A co si o masturbaci myslíte vy? Je zdravá nebo nemravná? 

Reklama

Načítám