Článek
Časopis TEST
Koupit si velký automatický kávovar s mlýnkem a spoustou dalších funkcí, nebo jen malý, který vaří kávu z kapslí? Do velké míry je to otázka místa, vkusu a také peněz. Nemusíte se přitom bát toho, že by porcovaná káva byla horší než ta z čerstvě namletých kávových zrn. Přístroje na porcovanou kávu dokázaly v testu dokonce připravit lepší kávu než ty automatické!
Nespresso je dobré, ale drahé
Kávovary na porcovanou kávu jsou relativně levné, příprava je v nich jednoduchá, čištění snadné. Káva sice není čerstvě namletá, ale díky tomu, že je hermeticky uzavřená v kapslích, si uchovává své aroma tak, jako by byla čerstvá. Ke kapslím se váže jiný problém. Většina přístrojů funguje pouze s jedním typem kapslí. Tyto kávovary jsou malé, jednoduché na použití, ale většinou nemají trysku pro přípravu horké vody nebo mléčné pěny z čerstvého mléka, třeba kapučíno nebo latté. Káva z kapslí Nespresso byla ve všech testovaných přístrojích dobrá, měla dostatečně silnou chuť, aroma a kvalitní pěnu. Naproti tomu ta z kávovaru Krups na kapsle Nescafé Dolce Gusto se „nepovedla“. Byla ohodnocena jako příliš nakyslá s připálenou pachutí a slabou vůní.
Automaty se spoustou možností
Automatické kávovary jsou rozměrné, poměrně těžké a kávu připravují z čerstvě namletých kávových zrn. Oproti kapslovým přístrojům mají širší možnosti nastavení. Kromě kávy umějí i horkou vodu například na čaj a samozřejmě mléčnou pěnu pomocí trysky s párou. Káva připravená v jednotlivých automatických kávovarech z namletých kávových zrn měla většinou přijatelné senzorické vlastnosti, ale hodnotící ji celkově posoudili hůře než tu připravenou z kapslí a to jak co do chuti, tak vůně i pěny.
Silná a slabá místa kávovarů
Pokud kávovar umí připravovat dva šálky kávy najednou, měl by oba naplnit rovnoměrně. Většina testovaných přístrojů to zvládá, až na Etu 1181. V rychlosti přípravy nalezneme mezi jednotlivými přístroji výrazné rozdíly. Nejpomalejší jsou Krups Espresseria Automatic a Delonghi ESAM 4500. Důležitá je také spotřeba v režimu stand-by a po zapnutí, kdy kávovar nahřívá vodu pro přípravu kávy. Většina přístrojů je vybavena automatickým vypínáním, u těch, které nejsou, buďte obezřetní a nezapomeňte je po použití vždy vypnout.
Tipy pro správnou přípravu kávy
- Každý den naplňujte kávovar čerstvou vodou.
- U kávovarů s kapslemi nechte přístrojem projít horkou vodu bez použití kapsle – kvůli čištění.
- Zaveďte každodenní rituál čištění a obětujte mu několik minut.
- Perfektní espresso musí být horké. Šálky předehřívejte na vyhřívané desce nebo je vyplachujte horkou vodou z parní trysky.
A jak dopadly jednotlivé přístroje? Výsledky jsou velmi zajímavé! Konkrétní hodnocení je dostupné všem předplatitelům časopisu TEST na internetových stránkách www.dtest.cz!