Hlavní obsah

Kupujete kávovar? Tohle si pohlídejte

Foto: w3mag.com

Čerstvě připravená káva voní nejlépeFoto: w3mag.com

Reklama

Touha Čechů po kvalitní kávě je rok od roku větší. Pryč jsou časy, kdy „normalizačního“ turka nahradil temný mok v podobě instantní kávy. Dnes chceme espresso, a to nejen v kavárnách, ale i doma. Nabídka kávovarů je nepřeberná, ale který z nich je ten nej? Podívejte se na výsledky velkého testu kávovarů!

Článek

Časopis TEST

Koupit si velký automatický kávovar s mlýnkem a spoustou dalších funkcí, nebo jen malý, který vaří kávu z kapslí? Do velké míry je to otázka místa, vkusu a také peněz. Nemusíte se přitom bát toho, že by porcovaná káva byla horší než ta z čerstvě namletých kávových zrn. Přístroje na porcovanou kávu dokázaly v testu dokonce připravit lepší kávu než ty automatické!

Nespresso je dobré, ale drahé

Kávovary na porcovanou kávu jsou relativně levné, příprava je v nich jednoduchá, čištění snadné. Káva sice není čerstvě namletá, ale díky tomu, že je hermeticky uzavřená v kapslích, si uchovává své aroma tak, jako by byla čerstvá. Ke kapslím se váže jiný problém. Většina přístrojů funguje pouze s jedním typem kapslí. Tyto kávovary jsou malé, jednoduché na použití, ale většinou nemají trysku pro přípravu horké vody nebo mléčné pěny z čerstvého mléka, třeba kapučíno nebo latté. Káva z kapslí Nespresso byla ve všech testovaných přístrojích dobrá, měla dostatečně silnou chuť, aroma a kvalitní pěnu. Naproti tomu ta z kávovaru Krups na kapsle Nescafé Dolce Gusto se „nepovedla“. Byla ohodnocena jako příliš nakyslá s připálenou pachutí a slabou vůní.

Foto: archiv firem

Kávovary vám připraví kávu podle chutiFoto: archiv firem

Automaty se spoustou možností

Automatické kávovary jsou rozměrné, poměrně těžké a kávu připravují z čerstvě namletých kávových zrn. Oproti kapslovým přístrojům mají širší možnosti nastavení. Kromě kávy umějí i horkou vodu například na čaj a samozřejmě mléčnou pěnu pomocí trysky s párou. Káva připravená v jednotlivých automatických kávovarech z namletých kávových zrn měla většinou přijatelné senzorické vlastnosti, ale hodnotící ji celkově posoudili hůře než tu připravenou z kapslí a to jak co do chuti, tak vůně i pěny.

Silná a slabá místa kávovarů

Pokud kávovar umí připravovat dva šálky kávy najednou, měl by oba naplnit rovnoměrně. Většina testovaných přístrojů to zvládá, až na Etu 1181. V rychlosti přípravy nalezneme mezi jednotlivými přístroji výrazné rozdíly. Nejpomalejší jsou Krups Espresseria Automatic a Delonghi ESAM 4500. Důležitá je také spotřeba v režimu stand-by a po zapnutí, kdy kávovar nahřívá vodu pro přípravu kávy. Většina přístrojů je vybavena automatickým vypínáním, u těch, které nejsou, buďte obezřetní a nezapomeňte je po použití vždy vypnout.

Foto: shutterstock.com

Domácí kávovar už není přepychFoto: shutterstock.com

Tipy pro správnou přípravu kávy

  • Každý den naplňujte kávovar čerstvou vodou.
  • U kávovarů s kapslemi nechte přístrojem projít horkou vodu bez použití kapsle – kvůli čištění.
  • Zaveďte každodenní rituál čištění a obětujte mu několik minut.
  • Perfektní espresso musí být horké. Šálky předehřívejte na vyhřívané desce nebo je vyplachujte horkou vodou z parní trysky.

A jak dopadly jednotlivé přístroje? Výsledky jsou velmi zajímavé! Konkrétní hodnocení je dostupné všem předplatitelům časopisu TEST na internetových stránkách www.dtest.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám